Νέα υποβάθμιση της Κύπρου από τη Moody’s -Διπλωματικός πυρετός για αναστροφή του κλίματος κατά της αξιοπιστίας

Οι επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η κυπριακή οικονομία και το πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, από ευρωπαίους εταίρους και δη από κορυφαίους αξιωματούχους στη Γερμανία, δεν έχει κοπάσει. Και την ίδια ώρα, οι αγορές καταφέρνουν ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, από “B3” σε “Caa3”.

Σύμφωνα με τον Moody’s, η κατάσταση στη χώρα “θα μπορούσε σαφώς να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 έως 18 μηνών” και ο κίνδυνος η κυπριακή κυβέρνηση να κάνει στάση πληρωμών για το χρέος της “έχει αυξηθεί σημαντικά”. Επιπλέον, η έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παραμένει «αβέβαιη», σημειώνει ο Moody’s.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Κύπρος έγινε η τέταρτη χώρα της ζώνης του ευρώ που υπέβαλε αίτηση για οικονομική διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το σχέδιο διάσωσης θα μπορούσε να ανέλθει σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο σχεδόν ισοδυναμεί με ολόκληρο το οικονομικό εύρος της Κύπρου. Αλλά το σχέδιο διάσωσης για τη χώρα είναι απίθανο να έρθει σύντομα, καθώς η κατάσταση περιπλέκεται από τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι άλλοι δυο οίκοι πιστοληπτικής διατηρούν επίσης αρνητικές τις προοπτικές της Κύπρου. Ο Standard & Poors στο CCC με αρνητική προοπτική και ο Fitch στο ΒΒ, επίσης με αρνητική προοπτική.

Επισημαίνεται, ότι αναμένεται αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας εξαιτίας της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών.

Η κυπριακή κυβέρνηση υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος θα φτάσει κοντά στο 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 και επιπλέον υπολογίζει ότι οι  επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ανέρχονται σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ,  χρήματα, τα οποία η Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει πως υπάρχουν στα κρατικά ταμεία.

Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν διπλωματικό μαραθώνιο για να «καθαρίσει» το όνομα της Κύπρου από τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και να πείσει για τη διαφάνεια στις συναλλαγές.

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ξεκινά σήμερα στη Λεμεσό και στο οποίο παίρνουν μέρος ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα γίνει προσπάθεια για αναστροφή του κλίματος.