Αλλαγή στάσης του Βερολίνου – Ο Σόιμπλε “δέχεται” τον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα

Η συνάντηση μόνο ως εξαιρετικής σπουδαιότητας μπορεί να χαρακτηρισθεί. Βόλφγκανγ Σόιμπλε και Αλέξης Τσίπρας, πολιτικά δεν συναντούνται πουθενά. Και ούτε πρόκειται. Η επισημοποίηση όμως της συνάντησης για την ερχόμενη Πέμπτη, τη διαρροή για την οποία μάλιστα έκανε το Βερολίνο, δείχνει αλλαγή στάσης ως προς την αντιμετώπιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη γερμανική καγκελαρία, αίρει την καχυποψία και την πλήρη άρνηση για οποιαδήποτε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και ανοίγει νέους διαύλους επικοινωνίας. Και ουσιαστικά, επισημοποιεί την αναγνώριση από τη γερμανική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας στην πολιτική σκηνή.

Η συνάντηση καθορίστηκε μεταξύ των επιτελείων της γερμανικής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, με ενδιάμεσο την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις και αντιλήψεις των δύο αντρών είναι σίγουρο ότι δεν θα καμφθούν. Πολιτικοί αναλυτές, όμως, σχολίαζαν ότι θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα τις διεργασίες που συντελούνται στην Ευρώπη. Και αναμένεται, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πανίσχυρο Γερμανό υπουργό Οικονομικών να του ανοίξει το δρόμο για επαφές και με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Βερολίνο το Σάββατο για να συμμετάσχει σε ημερίδα του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, στην οποία θα είναι και ο ίδιος εισηγητής.

Η επίσκεψή του στη Γερμανία θα είναι τετραήμερη και θα μεταβεί και στο Ανόβερο για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις.