Σήμερα ψηφίζεται το νέο φορολογικό

Κλείνει σήμερα ο κύκλος των συζητήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι το βράδυ. Χθες επικράτησαν υψηλοί τόνοι στη Βουλή με την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα για το ζήτημα της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας απο το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε το φορολογικό ως νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης και κάλεσε την ολομέλεια να το υπερψηφίσει, προκειμένου να επιτευχθεί το πρώτο βήμα για μία ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο  υπουργός απέρριψε τελικά τις τροπολογίες επι του νομοσχεδίου που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την ανακούφιση των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων, υποστηρίζοντας ότι προσθέτουν δαπάνες ύψους 1 δις ευρώ που δεν μπορούν να βρεθούν με άλλο τρόπο.

Αν και όπως επισήμανε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε μέτρα που έγιναν δεκτά κατα τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι τροπολογίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές καθώς “Δεν μπορούμε παραμονή της συνεδρίασης του Euro Working Group και του ΔΝΤ, που θα μας φέρουν δόση πάνω από 5 δισ., να προσθέσουμε κόστος 1 δισ. ευρώ” είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων. Το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο εν λόγω νομοσχέδιο απορρίφθηκε στην δι’ εγέρσεως ψηφοφορία, παρά το γεγονός ότι με την πρότασή συμφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.