Μέτρα και μεταρρυθμίσεις για επιτάχυνση εκδίκασης υποθέσεων στα Δικαστήρια

Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα για εκσυχρονισμό των κυπριακών δικαστηρίων, σε στενή συνεργασία με τα Δικαστήρια, τη Νομική Υπηρεσία και τον Δικηγορικό Σύλλογο, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του αριθμού των υποθέσεων που κατακλύζουν τα δικαστήρια και θα επιταχύνουν τη διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου αναφέρεται αναλυτικά στις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς και σε αυτά που προωθούνται, σημειώνοντας πως “για πρώτη φορά καθιερώθηκαν τακτικές συναντήσεις της Εκτελεστικής και Δικαστικής εξουσίας με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, με κύριους άξονες τον εκσυγχρονισμό και τη μηχανογράφηση των δικαστηρίων, τον εκσυγχρονισμό των δικαστικών δομών και των δικαστικών διαδικασιών, τη βελτίωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης και των προσφερόμενων υπηρεσιών, η οποία για χρόνια αφέθηκε στην τύχη της με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάρρευση”.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δικαστικών διαδικασιών, τη βελτίωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης και των προσφερόμενων υπηρεσιών προωθείται η επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων Οικογενειακού Δικαστηρίου, με τροποποίηση του Άρθρου 111 του Συντάγματος, ώστε οι ακροάσεις στα διαζύγια να εκδικάζονται από μονομελή σύνθεση και όχι τριμελή, η εφαρμογή διαδικασίας διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις, ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας εκδίκασης των αστικών υποθέσεων, η εφαρμογή εναλλακτικής μορφής επίλυσης της διαφοράς (διαιτησίας ή διαμεσολάβησης) στο στάδιο πριν ή κατά τη δικαστική διαδικασία, η ενίσχυση εξωδικαστικών διαδικασιών επίλυσης διαφορών, η υποκατάστατη επίδοση ποινικής κλήσης και η επέκταση των εξωδίκων ρυθμίσεων σε ποινικά αυτόδηλα αδικήματα.

Εξάλλου, όπως σημειώνεται, για τον εκσυγχρονισμό και τη μηχανογράφηση των δικαστηρίων έχουν ήδη προχωρήσει με επέκταση του συστήματος στενοτύπισης σε όλα τα δικαστήρια και μηχανογράφηση των δικαστηρίων και εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Οπως αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προωθείται η προμήθεια ενός διαδικτυακού συστήματος το οποίο θα παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τα δικαστήρια, τους δικηγόρους, τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, την Αστυνομία ή/και άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα. Για τον σκοπό αυτό, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της υλοποίησης του υπό αναφορά Συστήματος συνολικής δαπάνης 8.5 εκατ. ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΠΤΑ), (80% χρηματοδότηση από ΕΕ) – (20% εθνική χρηματοδότηση) και προωθείται η υποβολή πρότασης για εξασφάλιση χρηματοδότησης για σκοπούς εκπαίδευσης όλων των χρηστών του πιο πάνω συστήματος, αίτημα το οποίο έχουμε συζητήσει με την Ευρωπαία Επίτροπο Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, για σκοπούς εκσυγχρονισμού των δικαστικών δομών έχουν προχωρήσει, όπως αναφέρει, στη σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο θα αναλάβει την εκδίκαση των προσόντων που καταχωρούνται δυνάμει του Άρθρου 146 του Συντάγματος με στόχο τη βελτίωση του χρόνου εκδίκασης των προσφυγών και του χρόνου εκδίκασης των εφέσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της διοικητικής δικαιοσύνης.

Επίσης στην προώθηση της Κύπρου ως Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών και Κέντρου Διεθνών Διαιτησιών και στον καθορισμό δικαστικής διαδικασίας επίλυσης μικροδιαφορών, όπου με την έκδοση σχετικού Διαδικαστικού Κανονισμού από το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ρυθμιστεί διαδικασία ταχείας εκδίκασης των αστικών υποθέσεων μέχρι €3.000, η οποία αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο εκδίκασης σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων που υπολογίζεται ότι αυτές υπερβαίνουν το 1/3 των αστικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια μας. Ακόμη προχώρησαν, όπως αναφέρει, στη Σύσταση Δικαστηρίου Ανηλίκων και στην επαρκή στελέχωση των Δικαστηρίων – Αύξηση αριθμού δικαστών.

Ο κ. Νικολάου υπογραμμίζει πως για πρώτη φορά υπάρχει συνεχής και αποδοτική συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, τη Νομική Υπηρεσία, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με άλλες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με την Επίτροπο Νομοθεσίας και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ώστε οι όποιες νομοθετικές ή άλλες σχετικές ρυθμίσεις να έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης και αποδοχής.