Χάος και ένταση στη Βουλή

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, η αντιπαράθεση ανέβηκε στα ύψη και η  Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε πίσω την ονομαστική ψηφοφορία που ζητούσε η Χρυσή Αυγή.

Η πρόεδρος της Βουλής απέσυρε την πρότασή της για ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θεώρησαν ότι υιοθετεί σχετική πρόταση της Χρυσής Αυγής.

«Διαπιστώνω ότι κάποιοι πάνε να διαστρεβλώσουν τη θέση μου και για αυτό αποσύρω την πρόταση» είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε χθες Τρίτη αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου ο Εισαγγελέας των φυλακών να «υποχρεωθεί» να δώσει άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της. Όμως ούτε και σήμερα ο Εισαγγελέας έδωσε άδεια στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να μη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των αιτούντων Βουλευτών.

Το μεσημέρι όταν και ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, διάβασε τα ονόματα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Αυτοί ήταν απόντες επειδή δεν έλαβαν άδεια από τον Εισαγγελέα. Παρόλο που οι βουλευτές τη Χρυσής Αυγής απουσίαζαν – πρέπει να είναι παρόντες για να ληφθεί απόφαση για την ονομαστική ψηφοφορία – αποφάσισε η Πρόεδρος να γίνει η ονομαστική ψηφοροία επικαλούμενη άρθρο του κανονισμού.

Πυροδοτήθηκαν αντιδράσεις και μετά τη διακοπή τελικά η Πρόεδρος της Βουλής υπό τον φόβο της αποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ αλλά και του κ. Μιχελογιαννάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ακολουθώντας διαφορετικό σκεπτικό να μην γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Η κ. Κωνσταντοπούλου απαντώντας στους βουλευτές που φώναζαν έλεγε: «Θα ψηφίσετε; Είμαστε σε διαδικασία ψηφοφορίας. Οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν; Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν;»

Τελικά το νομοσχέδιο πέρασε μόνο με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και όχι ομόφωνα, καθώς δεν ψήφισαν , ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

«Καταστρέφεται τις δυνατότητες πολιτικής συναίνεσης» είπε ο Β. Βενιζέλος για την κ. Κωνσταντοπούλου.

«Θυσιάσατε τη συναίνεση στον βωμό της δική σας επίμονης σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με τη Χρυσή Αυγή» τόνισε.