Μέγας Αλέξανδρος και Αραδίππου

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αραδίππου;

Αυτό μας αναφέρει ο ερευνητής Χριστάκης Λύτρας, ο οποίος για 10 χρόνια ερευνούσε το θέμα αυτό βάσει διαφόρων παραδόσεων και ιστορικών πηγών. Ο συγγραφέας έχει ήδη εκδόσει το πρώτο του βιβλίο το οποίο έχει παρουσιάσει σε εκδήλωση στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, Βορείου Λονδίνου. Τα πρώτα βιβλία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ας δούμε όμως τι λέει  ο συγγραφέας αναφερόμενος με πολύ λίγα λόγια για το βιβλίο του και πως έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο τάφος του μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αραδίππου:

“Πολλές φορές η παράδοση, είναι η πηγή πληροφοριών οι οποίες χάθηκαν από το γραπτό λόγο. Με βάση δύο μύθους (παραδόσεις) και τοπονυμιών, απο τη μία, και των πηγών οι οποίες έχουν σωθεί από την άλλη, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η ταφή του Αλεξάντρου στην Αίγυπτο είναι ιστορική απάτη.

Και εξηγώ:

Τέσσερις Ιστορικοί έγραψαν για τον τρόπο αλλαγής πορείας της νεκρικής πομπής πρός τη Μακεδονία, και κατάληξης της στην Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια).

Πρώτος ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, δεύτερος ο Στράβωνας, τρίτος ο Παυσανίας και τέταρτος ο Αιλιανός. Οι αντιφάσεις τους, τεράστιες και ύποπτες.

Οι ημερομηνίες καταγραφής της ίδιας ιστορίας, είναι με μεγάλη χρονική διαφορά.

Κανένας ιστορικός της εποχής του Αλεξάντρου, δεν αναφέρει για τη ταφή του. Όλοι είναι ΑΠΟΝΤΕΣ. Ο Νέαρχος ο οποίος είναι παρών πρίν και μετά το θάνατο του Αλεξάντρου και ο οποίος μετέχει σε συνέλευση για το τι θα γίνει, εξαφανίζεται από την ιστορία. Οι ομιλίες τους σώθηκαν,και φαίνεται η διαφωνία του με τον Πτολεμαίο και τον Περδίκκα.

Ο Πρώτος μύθος (παράδοση) είναι η εντολή του Νέαρχου για κατασκευή ειδικού πλοιαρίου προς μεταφορά της άμαξας με το νεκρό Αλέξαντρο, στη Μακεδονία.

Ο Δεύτερος μύθος (παράδοση) είναι η καταγραφή στο βιβλίο του αείμνηστου Γιάγκου Κωνσταντινίδη: τριάντα σαϊτιές δυτικά της Παναγίας των αμπελιών διαδίδεται από έκτοτε ότι υπάρχει ολόχρυση άμαξα με ολόχρυσο βασιλέα.

Οι εκδοχές για την εξήγηση του ονόματος Αραδίππου, είναι οκτώ.

Με την άμαξα και τα 64 άλογα που τη κουβαλούσαν επαληθεύονται οι πέντε.

Από τις πηγές που σώθηκαν έχουμε τις εξείς παράξενες και ύποπτες, που αποδεικνύουν την Ιστορική απάτη

1. Ο Πτολεμαίος παρήγγειλε ομοίωμα του Αλέξαντρου, και αντίγραφο του σεντουκιού, για ανταλλαγή κατά την πορεία του προς τη Συρία. Πήγε με στρατιωτική δύναμη για ανακοπή της νεκρικής πομπής, και μεταφοράς του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
2. Οι Αιγύπτιοι είχαν τρείς τάφους για τους Φαραώ. Έναν για τη ψυχή στον τόπο που γεννήθηκαν, ένα για το πνεύμα στο τόπο που έγιναν Φαραώ και ένα για το σώμα σε μυστικό απρόβλεπτο και φρουρούμενο μέρος με όλα τα όπλα και τα κτερίσματα του.
3. Ο Ιούλιος Καίσαρας όταν επισκεύτηκε το «τάφο» του Αλεξάντρου στην Αίγυπτο, όταν ακούμπησε το χέρι του στην μύτη του, έσπασε ενα κομμάτι.
4. Ο Αιλιανός όταν αναφέρει την κλοπή του αληθινού σώματος από το Πτολεμαίο, με ειρωνεία γράφει: ‘ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ.’

Με αυτά τα λίγα για περίληψη πιστεύω ότι η Λάρνακα (Κίτιον) είναι η πόλη που πρέπει να διεκδικεί το αληθινό σώμα με την χρυσή άμαξα, του Μέγιστου των Ελλήνων, Αλέξανδρου του Μέγα.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου από 400 βιβλία στα Ελληνικά και Αγγλικά έχει εξαντληθεί. Τώρα έχω τελειώσει την δεύτερη επαυξημένη έκδοση με μαρτυρίες οι οποίες προέκυψαν μετά την διάδοση της μελέτης.

Εκτιμώ ότι θα κυκλοφορήσει σε ένα μήνα και ζητώ την επιείκεια σας για τη σύνταξη του βιβλίου, καθότι είμαι απόφοιτος εξατάξιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εξ’ άλλου το βιβλίο είναι Ιστορική έρευνα και όχι λογοτεχνικό.

Προτιμότερον να το καταλαβαίνει και ο απλός άνθρωπος αφού έτσι και αλλιώς οι Ακαδημαϊκοί θα το καταλάβουν”.

Χριστάκης Λύτρας, Ιστορικός ερευνητής

Capture