Θεσσαλονίκη: Ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα εξοπλιστικά… και φορομειώσεις για το 2021

Ο πρωθυπουργός θα κάνει σημαντικές ανακοινώσει για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας από τη Θεσσαλονίκη, ενώ στην ατζέντα είναι και μειώσεις φόρων και εισφορών για το 2021.

Η φετινή μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τα προηγούμενα χρόνια. Η άνοδος του κ. Μητσοτάκη το βράδυ της Παρασκευής έγινε εσπευσμένα, λόγω πυκνού προγράμματος. Η βόλτα και η δεξίωση στους δημοσιογράφους ήταν εκτός προγράμματος. Και το πρόγραμμα του Σαββάτου είναι μακράν διαφορετικό. Θα δει το Δ.Σ. της ΔΕΘ και στη συνέχεια θα προετοιμαστεί για την ομιλία του στο Βελλίδειο το απόγευμα. Ούτε παρέλαση υπουργών και στελεχών, ούτε παραγοντισμοί: η φετινή ΔΕΘ είναι μια υβριδική κατάσταση, ένα State of the Union που γίνεται υπό αντίξοες συνθήκες. Όσο για τη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε μια αίθουσα με μόλις 30 δημοσιογράφους, με τους υπόλοιπους να ρωτούν μέσω Zoom.

Είναι σαφές πως όλοι αναμένουν να δουν τι κομίζει από την επίσκεψή του στη Γαλλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προς το σκέλος των εξοπλιστικών, για το οποίο οι διαρροές είναι άκρως φειδωλές. Αυτή που είναι, πάντως, ειλημμένη είναι η κυβερνητική απόφαση για ενίσχυση στο τρίπτυχο «εξοπλισμοί-προσωπικό-αμυντική βιομηχανία». Η Ελλάδα είναι προ των πυλών της απόκτησης τουλάχιστον 18 αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, με τις ελληνογαλλικές αρχές να αναζητούν ακόμα τις λεπτομέρειες της αναλογίας καινούργιων-μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Ακόμα, στο υπουργείο Άμυνας συζητούν με παράγοντες της αγοράς από διαφορετικές χώρες για σημαντικές αναβαθμίσεις ήδη υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών, ενώ στο τραπέζι είναι και η προμήθεια φρεγατών από διαφορετικές αγορές. Πριν από μερικές μέρες, παράλληλα, ξεκλείδωσε το πρόγραμμα της αναβάθμισης των γαλλικών Μιράζ, καθώς η υπόθεση πέρασε εν τέλει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις ερχόμενες μέρες θα έρθουν στην Ελλάδα εκπρόσωποι γαλλικών εταιρειών. Ακόμα, δρομολογείται πρόγραμμα προσλήψεων τουλάχιστον 5.000 ΕΠΟΠ, ενώ αναμένεται να αυξηθούν και οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές της χώρας με τη λογική της μεσοπρόθεσμης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες γηράσκουν σημαντικά. Και, τέλος, στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει την αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και ειδικά της ΕΑΒ, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμη για την αναβάθμιση υπαρχόντων εξοπλισμών, όπως επί παραδείγματι των F-16. Για την ΕΑΒ λέγεται πως υπάρχει ενδιαφέρον από κονσόρτσιουμ ισραηλινών και αμερικανικών συμφερόντων.

Κατά τα λοιπά, οι οικονομικές ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη θα είναι φειδωλές και με ορίζοντα το 2021. Το οικονομικό επιτελείο έδωσε τις εισηγήσεις του πριν από περίπου 10 ημέρες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ συσκέψεις για τη ΔΕΘ έχουν γίνει την τελευταία εβδομάδα, εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων ελέω της κατάστασης με την Τουρκία, της κρίσης στη Μόρια και της κρίσης του κορονοϊού. Με τον Χρήστο Σταϊκούρα να έχει επιστρέψει μόλις χθες από το Eurogroup στο Βερολίνο, είναι σαφές ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν θα έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα αφορούν κυρίως τους υπόλοιπους μήνες, ως το τέλος του έτους, και το 2021.

Ως το τέλος του έτους, συνεπώς, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές στο 13% τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον ΦΠΑ στα ροφήματα και για τον μειωμένο ΦΠΑ στο μεγαλύτερο μέρος του τουριστικού πακέτου. Για τις δύο πρώτες παρεμβάσεις, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε παράταση ως το τέλος του έτους και, ενδεχομένως, και για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ για τον ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο το πιο εύλογο είναι η παράταση του μέτρου για την ερχόμενη τουριστική σεζόν που θα είναι επίσης δύσκολη. Παράλληλα, τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην παράταση άλλων έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως η αναστολή συμβάσεων εργασίας.

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός θα προβεί και σε ανακοινώσεις για φορο-μειώσεις από την αρχή του 2021. καθώς, όπως διαμηνύουν από το Μαξίμου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα που περνά μέσα από τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών. Εξ ου και είναι κλειδωμένη η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, με σενάρια να θέλουν μείωση έως και το 50%, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι η μπίλια μπορεί να κάτσει λίγο παρακάτω. Παράλληλα, εδώ και καιρό είναι ειλημμένη η απόφαση για νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τουλάχιστον κατά δύο μονάδες. Καίριο, πάντως, για την κυβέρνηση είναι και το να κρατήσει πολεμοφόδια ενόψει της συνέχειας, καθώς η διάρκεια της πανδημίας είναι άγνωστη, αν και στο κυβερνητικό επιτελείο είναι άκρως ικανοποιημένοι από τις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις και εκδόσεις γραμματίων με εξαιρετικό για τη χώρα επιτόκιο.