ΕΥΡΩΚΟ: Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για άλλη αποτυχία στις συνομιλίες για το κυπριακό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μάριος Καράντωνας, τόνισε με δηλώσεις του, ότι της επανέναρξης των συνομιλιών για το κυπριακό, πρέπει να προηγηθεί σωστή προετοιμασία, για να υπάρχει προοπτική επιτυχίας.

«Εμείς δεν θέλουμε να απορρίπτουμε προτάσεις λύσης του κυπριακού. Θέλουμε να τεθεί ενώπιον των Ελληνοκυπρίων ένα σχέδιο, που να δημιουργεί την προοπτική για βιώσιμη λύση, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για να μπορέσουμε να την αποδεχτούμε», είπε ο κ. Καράντωνας και συνέχισε:

«Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία των συνομιλιών, με ξεκάθαρο πλαίσιο. Γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνουν αποδεχτές οποιεσδήποτε πιέσεις για βεβιασμένη επανέναρξη των συνομιλιών. Δυστυχώς, υπέρ της τουρκικής επιδίωξης για άρον – άρον επανέναρξη των συνομιλιών, είναι και ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται αναξιόπιστος ως εντολοδόχος των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Όλοι όσοι εμπλέκονται στο κυπριακό, πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για άλλη αποτυχία στις συνομιλίες για το κυπριακό. Στόχος πρέπει να είναι η επιτυχής έκβαση ενός διαλόγου και όχι η διεξαγωγή συνομιλιών για χάρη των συνομιλιών», κατέληξε ο Μάριος Καράντωνας.

Επίσης ο Μάριος Καράντωνας, αναφερόμενος στο θέμα των επιτοκίων, προέβη στην εξής δήλωση:

«Για να κινηθεί η αγορά, για να υπάρξει έστω και η παραμικρή προοπτική για επιστροφή στην ανάπτυξη, επιβάλλεται η μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Το ύψος των χρεωστικών επιτοκίων στην Κύπρο, αποτελεί τροχοπέδη στην οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος για αναπτυξιακά έργα και στραγγαλίζει την μικρομεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα», είπε ο κ. Καράντωνας και συνέχισε:

«Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ είχε ταχθεί υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης των δανειστικών επιτοκίων, εδώ και πέντε χρόνια. Τώρα, με την πρωτοφανή οικονομική κρίση να μαστίζει την Κύπρο, η ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση των χρεωστικών επιτοκίων, καθίσταται αδήριτη. Πρέπει να αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος, που να λαμβάνει υπόψη και την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να εξευρεθεί η χρυσή τομή για το ύψος των επιτοκίων, πάντα όμως μέσα από νομοθετική ρύθμιση, για να μην παρουσιαστούν αποκλείσεις», κατέληξε ο Μάριος Καράντωνας.