Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη και Οικολόγων

Το Κυπριακό αλλά και το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και αντιπροσωπεία του Κινήματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, υπό τον ΓΓ Γιώργο Περδίκη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την πλειοψηφία της Πολιτικής Επιτροπής των Οικολόγων για θέματα Κυπριακού. Όπως είπε, υπάρχει αρκετή ενημέρωση στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν θέματα που το Κίνημα διατηρεί έντονες απόψεις και επιθυμούσε περισσότερη ενημέρωση ώστε να διευκρινιστούν.

Το πρώτο ζήτημα, όπως είπε ο κ. Περδίκης, πάνω στο οποίο οι Οικολόγοι έχουν έντονη άποψη είναι το θέμα του Αλεξάντερ Ντάουνερ. «Θεωρούμε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να εγείρει με έντονο τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις και αφού προετοιμαστεί κατάλληλα, με επαφές με τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ των ΗΕ, θέμα άμεσης απομάκρυνσης του Ντάουνερ και αντικατάστασής του με ένα κοινής αποδοχής εκπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ, κατά προτίμηση από την ΕΕ. Και είναι καιρός», συνέχισε, «η κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος προσωπικά να εγείρουν αυτό το θέμα με τον πιο επίσημο τρόπο».

Το δεύτερο θέμα που ήγειραν οι Οικολόγοι κατά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι η εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. «Αν δεν γίνει κατορθωτό ο νέος εκπρόσωπος του ΓΓ να είναι υψηλή προσωπικότητα από την ΕΕ, τότε επιβάλλεται να διορίσει η ΕΕ εκπρόσωπο της στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος να έχει ουσιαστική και θεσμοθετημένη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ζήτημα του ξεπουλήματος των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, για το οποίο επίσης, οι Οικολόγοι έχουν έντονη άποψη.

«Επιβάλλεται το Εθνικό Συμβούλιο και η Κυβέρνηση να πάρουν άμεσα αποφάσεις στη βάση της έκθεσης της διακομματικής επιτροπής για να στηριχτούν έμπρακτα οι Ε/κ ιδιοκτήτες στα κατεχόμενα και να αντιμετωπιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η ροή των αιτήσεων στην επιτροπή (αποζημιώσεων του ψευδοκράτους)», είπε.

Οι Οικολόγοι, όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Περδίκης, έχουν καταστήσει σαφές στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα υποστηρίξουν κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα οδηγεί σε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση που θα αντανακλά τις βασικές αρχές και αξίες λειτουργίας της ΕΕ.

«Σε καμιά περίπτωση είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε διαδικασίες που απομακρύνουν από το δίκαιο και από το σύστημα αξιών της Ευρώπης, και θα απομακρύνονται από τα ανθρώπινα δικαιώματα και από τη λειτουργικότητα ενός σύγχρονου, δημοκρατικού κράτους», είπε, προσθέτοντας πως υπάρχουν όρια στους συμβιβασμούς, κάτι που θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως η αντιπροσωπεία του Κινήματος εξέφρασε στον Πρόεδρο τις ανησυχίες του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Τουρκία το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι το περιβάλλον φαίνεται να τροφοδοτεί την αδιαλλαξία της Τουρκίας.

«Επιμέναμε να πάρουμε μια θέση του Προέδρου πάνω σε αυτό, πρέπει να πω ότι ήταν πάρα πολύ διστακτικός να εκφραστεί. Εμείς θεωρούμε ότι, υπό τις συνθήκες και με μια αλαζονική Τουρκία, η οποία τροφοδοτείται συνεχώς από τις γενικότερες συνθήκες στην περιοχή αλλά και από τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος και η Ελλάδα, είναι εξαιρετικά δύσκολο ίσως και επικίνδυνο να εμπλακούμε σε μια διαδικασία συνομιλιών εάν δεν αποδείξει η Τουρκία, μέσω για παράδειγμα από την αποδοχή της πρότασης για την Αμμόχωστο και άλλων ΜΟΕ, την θέλησή της για διαπραγματεύσεις», είπε.

Ο ΓΓ των Οικολόγων ανέφερε πως το Κίνημα διατηρεί τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες του στο Κυπριακό, θεωρώντας ότι οι εξελίξεις δεν είναι θετικές.

Στη συνέχεια, ο κ. Περδίκης δήλωσε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με τους Οικολόγους να εκφράζουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη σαφή άποψη ότι, όπως έχουν τα πράγματα με τις σχέσεις Κυβέρνησης-Διοικητή δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

«Εφόσον ο Διοικητής εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται, ως δηλαδή εντολοδόχος πολιτικών που υποσκάπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει ο Πρόεδρος να συνεχίσει τη διαδικασία για παύση του Διοικητή, τεκμηριώνοντας όμως με σοβαρότητα και πειστικότητα τα επιχειρήματά του και για αυτό έχουμε συμβάλει από μήνες πριν στην κατάθεση στοιχείων που αφορούν ενέργειες του Διοικητή που μπορούν να χαρακτηριστούν παράνομες, παράτυπες και ατυχείς», κατέληξε.