Όξυνση σχέσεων ΟΕΛΜΕΚ Υπ. Παιδείας

Λύπη για το επίπεδο των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκου Κενεβέζου, εκφράζει η ΟΕΛΜΕΚ, αναφέροντας ότι ο Υπουργός Παιδείας “με τη στάση του εκείνο που επιδιώκει δεν είναι να λύσει τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης, αλλά να αποπροσανατολίσει από αυτά”.

“Πρωτόγνωρα φαινόμενα, όπως το ρουσφέτι, το βόλεμα ημετέρων και την κομματοκρατία, την καλλιέργεια κλίματος απαξίωσης σε βάρος των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των συνδικαλιστών προσπαθεί, δυστυχώς, να εισαγάγει στο χώρο της παιδείας ο Υπουργός Παιδείας, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ με αφορμή το σχέδιο που κατέθεσε για τους διορισμούς στην εκπαίδευση”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η ΟΕΛΜΕΚ.

Αναφέρει ότι “απαξιώνοντας το σημερινό σύστημα, που εμποδίζει τον οποιοδήποτε να παρέμβει και να βολέψει ημετέρους, ο Υπουργός Παιδείας αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό δυναμικό ως εκλογικό σώμα, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες οικογενειάρχες”.

Προσθέτει ότι “η σπουδή του Υπουργού Παιδείας για να αλλάξει το σύστημα, αντί να προχωρήσει σε απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις στο υφιστάμενο σύστημα, αποσκοπεί μόνο στην εισδοχή των παρεμβατισμών και στο θέμα των διορισμών των εκπαιδευτικών”.

Σύμφωνα με την Οργάνωση των καθηγητών, “με αφορμή τη διαφορά που προέκυψε αναφορικά με το σχέδιο που υπέβαλε για τους καταλόγους διοριστέων και τις αντίθετες θέσεις που έχουν διατυπώσει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, ο Υπουργός Παιδείας περιφέρεται τους ραδιοσταθμούς και τις τηλεοράσεις και παραποιώντας τις θέσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων εκπέμπει αβάσιμες κατηγορίες αφήνοντας αιχμές εναντίον των στελεχών των εκπαιδευτικών οργανώσεων”.

Αναφέρει ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι αντιδρούν οι καθηγητές στο νέο σχέδιο διορισμών, ο Υπουργός Παιδείας “διακόπτοντας τη δημοσιογράφο, απάντησε επί λέξει: `Μην προσβάλλετε τους εκπαιδευτικούς, αυτοί είναι οι συνδικαλιστές`”.

Η Οργάνωση αναφέρει επίσης ότι “είναι πρωτοφανές και συμβαίνει για πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά ένας Υπουργός Παιδείας να εκστομίζει προσωπικούς χαρακτηρισμούς, από τα ΜΜΕ, εναντίον στελεχών των εκπαιδευτικών οργανώσεων, απαξιώνοντας το έργο και την προσφορά τους, επειδή απλώς διαφωνούν με τις θέσεις του”, προσθέτοντας ότι “οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ούτε κρύβουν πράγματα ούτε ψεύδονται και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Υπουργός”.

Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί τον Υπουργό Παιδείας “να ρωτήσει και να πληροφορηθεί την πραγματικότητα και να μην εκτίθεται ανεπανόρθωτα”, αναφέροντας ότι “οι συνδικαλιστές είναι πρώτα και κύρια εκπαιδευτικοί που καταθέτουν την ψυχή και το αίμα τους στα σχολεία, όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί”.

“Φταίνε οι συνδικαλιστές της ΟΕΛΜΕΚ Υπουργέ της Παιδείας, όταν εδώ και ένα μήνα σας ζητούμε συνάντηση για να λύσουμε σοβαρά προβλήματα που άπτονται της λειτουργίας των σχολείων και σεις σφυρίζετε αδιάφορα”, διερωτάται η Οργάνωση, καλώντας τον Υπουργό Παιδείας να απαντήσει ποια λύση έδωσε, “για παράδειγμα, στη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας στη Γ’ Γυμνασίου, όταν ακόμη ο φάκελος βρίσκεται στο γραφείο σας και αναμένουμε να πάρετε αποφάσεις δυο μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς”.

“Κάποιοι νομίζουν δυστυχώς ότι τα σχολεία λειτουργούν από μόνα τους με τον αυτόματο πιλότο. Όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχουν οι Διευθυντές, οι Βοηθοί Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην εξουσία, δίνουν την ψυχή τους για να λειτουργήσουν τα σχολεία και να μορφώσουν τα παιδιά μας”, καταλήγει η ΟΕΛΜΕΚ.