Επιδίδει τη παραίτηση του ο Κουτσιούκ

Η συνάντηση Κιουτσιούκ – Έρογλου έχει ορισθεί τελικά στις 3μμ, όπου ο «πρωθυπουργός», μετά την έγκριση της πρότασης μομφής εναντίον της «κυβέρνησής» του θα επιδώσει την παραίτηση στον Τ/κ ηγέτη.

Ο κ. Ερογλου θα πρέπει να δώσει την εντολή σχηματισμού «μεταβατικής κυβέρνησης», μέχρι τις 28 Ιουλίου, σε «βουλευτή» ή «κοινοβουλευτικό κόμμα».

Η πρόταση μομφής εναντίον της ψευδοκυβέρνησης Κιουτσιούκ εγκρίθηκε χθες από την «βουλή» με 27 ψήφους υπέρ, των κομμάτων Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, Δημοκρατικό, Κοινοτικής Δημοκρατίας και τους 8 παραιτηθέντες «βουλευτές» του κόμματος Εθνικής Ενότητας. Εναντίον της πρότασης ψήφισαν οι 21 εναπομείναντες «βουλευτές» του ΚΕΕ.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη πριν από την έγκριση της πρότασης μομφής, ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι ήταν η τελευταία πράξη στο παιχνίδι, είπε πως η συμπεριφορά των 8 «βουλευτών» δεν είναι πίστη στο κόμμα αλλά προδοσία. «Ένα τέτοιο βαρύ βάρος δεν είναι μόνο στη διάρκεια της πολιτικής ζωής, αλλά ολόκληρης της βιολογικής ζωής δεν μπορεί να αιτιολογηθεί». Ο κ. Κιουτσιούκ ενώ επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΔΚ,ΚΔΚ, 8 «βουλευτές») για το ότι ήθελαν να καθυστερήσουν την διενέργεια των «πρόωρων εκλογών» για τον Σεπτέμβριο, μίλησε για σώφρονα αντιπολίτευση που ενέκρινε με το ΚΕΕ την ημερομηνία της 28ης Ιουλίου. «Θέλουν να ανανεώσουν την βουλή, αλλά θέλουν να καθυστερήσουν τις εκλογές. Το είδαμε κι αυτό».

Μετά την παραίτηση Κιουτσιούκ, ο Ντερβίς Έρογλου πρέπει να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα εντός της «βουλής» κόμματα και «βουλευτές», όπως αναφέρει η Αφρίκα, και να δώσει την εντολή σχηματισμού «μεταβατικής κυβέρνησης» σε αυτόν που θα μπορεί να τη φέρει εις πέρας. Όπως εξήγησε χθες ο «πρόεδρος» της «βουλής», Χασάν Μποζέρ, αυτός που θα πάρει την εντολή θα έχει 15 μέρες να σχηματίσει την «κυβέρνηση» και να παραδώσει την λίστα με τα ονόματα των νέων «υπουργών» στον κ. Έρογλου.

Η «κυβέρνηση» Κιουτσιούκ βρίσκεται στην εξουσία από τις 17 Μαίου του 2010, σημειώνει η Κίπρις. Αλλαγές στο «υπουργικό συμβούλιο» έγιναν στις 6 Απριλίου 2011 και στις 10 Σεπτεμβρίου 2012. Σημειώνεται δε ότι λόγω της αλλαγής στις «έδρες» προέκυψαν και αλλαγές στις «κοινοβουλευτικές επιτροπές». Το ΚΕΕ έχει 22 «βουλευτές», το ΡΤΚ 14, το ΔΚ – Εθνικές δυνάμεις (όπως μετονομάσθηκε) 10 και το ΚΔΚ 2.