Δεν συνάδουν με τη νομοθεσία οι λογαριασμοί που υπέβαλαν τα κόμματα

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε σήμερα  προς τον Έφορο Τήρησης Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων, ανέφερε ότι οι οικονομικές καταστάσεις που υπέβαλαν μέχρι σήμερα τα τέσσερα από τα έξι πολιτικά κόμματα για έλεγχο για το έτος 2013 δεν συνάδουν με τη σχετική νομοθεσία και  τον καλεί να ζητήσει από τα κόμματα να συμμορφωθούν.

Σημείωσε επίσης ότι στην Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας έχουν υποβληθεί οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2012 από δύο πολιτικά κόμματα και για το έτος 2013 από πέντε πολιτικά κόμματα και στη συνέχεια αναφέρεται στο κάθε κόμμα ξεχωριστά.

Όσον αφορά στον ΔΗΣΥ, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι “υποβλήθηκαν οικονομικές καταστάσεις εσόδων/εξόδων για το έτος 2013 μόνο, ενοποιημένες με αριθμό συνδεδεμένων οργανισμών, οι οποίες όμως δεν συνάδουν με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, και οι οποίες δεν φαίνεται να έτυχαν ανεξάρτητου εσωτερικού ελέγχου προτού αποσταλούν.”

“Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν εισπράξεις και πληρωμές (δηλαδή δεν έχουν συνταχθεί στη βάση της αρχής των δεδουλευμένων εσόδων/εξόδων), δεν περιλαμβάνουν ισολογισμό και δεν φαίνεται να έχει υποβληθεί πιστοποίηση από ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή ότι έτυχαν του σχετικού ελέγχου και συνάδουν με τη νομοθεσία και τα σχετικά πρότυπα”, προσθέτει.

Για το ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο κόμμα “δεν υπέβαλε οικονομικές καταστάσεις για το 2013, ούτε για 2012. ΄Οπως μας πληροφόρησε σήμερα το ελεγκτικό γραφείο το οποίο ετοιμάζει τις οικονομικές καταστάσεις του κόμματος, αυτές θα υποβληθούν σύντομα”, σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Μιχαηλίδης.

Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, αναφέρει ότι “υποβλήθηκαν οικονομικές καταστάσεις εξελεγμένες από ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή, για το έτος 2013 μόνο”, προσθέτοντας ότι “εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι οι οικονομικές καταστάσεις που υποβλήθηκαν δεν είναι ενοποιημένες με τους συνδεδεμένους οργανισμούς και ως εκ τούτου δεν συνάδουν με τη σχετική νομοθεσία”.

Για την ΕΔΕΚ, σημειώνει ότι “οι καταστάσεις εσόδων/εξόδων του Κινήματος για το 2012, όπως υποβλήθηκαν, δεν αποτελούν οικονομικές καταστάσεις που να συνάδουν με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, ούτε φαίνεται να έτυχαν ανεξάρτητου εσωτερικού ελέγχου”.

Προσθέτει ότι “σχετική αναφορά έγινε στην ταυτάριθμη επιστολή μας με ημερ. 15.1.2014 προς τον Πρόεδρο του Κινήματος”, η οποία κοινοποιήθηκε στον Έφορο Τήρησης Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων”.

Αναφορικά με τις οικονομικές καταστάσεις του Κινήματος για το 2013, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι “αυτές μας υποβλήθηκαν μόλις σήμερα, κατόπιν επικοινωνίας με τον Έφορο, αφού τις εντοπίσαμε αναρτημένες στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του Κινήματος”.

Εκ πρώτης όψεως, αναφέρει, “οι οικονομικές καταστάσεις του 2013 φαίνεται να είναι ενοποιημένες και εξελεγμένες από ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή, ωστόσο επικαλούμενος σημερινή ενημέρωση από τον Έφορο προσθέτει ότι “δεν υποβλήθηκαν ξεχωριστά οικονομικές καταστάσεις για το Κίνημα και τους συνδεδεμένους με αυτό οργανισμούς όπως προνοείται στον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο του 2012”.

Σε ό,τι αφορά στο ΕΥΡΩΚΟ, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι “υποβλήθηκαν οικονομικές καταστάσεις μόνο για το έτος 2013, εξελεγμένες από ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή, οι οποίες όμως δεν είναι ενοποιημένες με τους συνδεδεμένους οργανισμούς (όπως αυτοί φαίνονται στην ιστοσελίδα του κόμματος) με αποτέλεσμα να μην συνάδουν με τη σχετική νομοθεσία”.

Για το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αναφέρει ότι το Κίνημα υπέβαλε για το 2012 οικονομικές καταστάσεις, που όπως αναφέρθηκε και στην ταυτάριθμη επιστολή μας με ημερ. 15.1.2014 προς τον Πρόεδρο του Κινήματος, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Έφορο, “δεν αποτελούν οικονομικές καταστάσεις που να συνάδουν με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, δεν είναι ενοποιημένες, και δεν φαίνεται να έτυχαν ανεξάρτητου εσωτερικού ελέγχου πριν υποβληθούν”.

Για το 2013, προσθέτει, “υποβλήθηκαν οικονομικές καταστάσεις οι οποίες αρχικά δεν ήταν ενοποιημένες με τους συνδεδεμένους οργανισμούς και δεν ήταν σύμφωνες με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, αφού, για παράδειγμα, δεν περιλάμβαναν συγκριτικά στοιχεία αναφορικά με το προηγούμενο έτος”.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι “σε συνάντησή μας με εκπροσώπους του Κινήματος την Τετάρτη 30.4.2014 ενημερωθήκαμε ότι θα υποβάλλονταν σύντομα αναθεωρημένες οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, πράγμα που φαίνεται να έγινε σήμερα αφού παραλάβαμε τις αναθεωρημένες καταστάσεις, τις οποίες όμως ακόμη δεν έχουμε ελέγξει”.

Όσον αφορά τη Συμμαχία Πολιτών, αναφέρει ότι η Συμμαχία “δεν υπέβαλε οικονομικές καταστάσεις για την περίοδο από την ίδρυση της (28.4.2013) μέχρι 31.12. 2013”.

Για το Κόμμα Ανεξάρτητων Ελεύθερων Πολιτών, αναφέρει ότι “υποβλήθηκαν οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2013, εξελεγμένες από ανεξάρτητο εσωτερικό ελεγκτή. Εκ πρώτης όψεως οι οικονομικές καταστάσεις φαίνεται να συνάδουν με τη σχετική νομοθεσία και με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, νοουμένου ότι δεν υπάρχουν συνδεδεμένοι με το Κόμμα οργανισμοί”, προσθέτει.

Για την περίπτωση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελεύθερων Πολιτών, ο Γενικός Ελεγκτής καλεί τον Έφορο “όπως επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας συνδεδεμένος οργανισμός”.

Στην επιστολή του, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι για το έτος 2012, μόνο δύο πολιτικά κόμματα υπέβαλαν οικονομικές καταστάσεις για έλεγχο, οι οποίες όμως δεν καταρτίστηκαν σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Ο Γενικός Ελεγκτής καλεί τον Έφορο να ενεργήσει ανάλογα, “ώστε να μπορέσει η Υπηρεσία μας να προβεί στο νενομισμένο έλεγχο το συντομότερο δυνατό”.

Τον καλεί τέλος εφόσον διαπιστώσει παράβαση των διατάξεων του Νόμου (Ν.175(I)/2012), συμπεριλαμβανομένου του Άρθρου 6 το οποίο αφορά στον έλεγχο, να προβεί “ στις δέουσες ενέργειες οι οποίες προνοούνται στο άρθρο 8 του Νόμου για την επιβολή χρηματικής διοικητικής ποινής, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να έγινε μέχρι σήμερα”.