Σκορδάς: Βουλευτές ζητούν χάρες για θέσεις σε λαϊκές αγορές

Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου για τις λαϊκές αγορές, όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, χαρακτήρισε υποκριτικές τις αντιδράσεις για το θέμα της κλήρωσης των αδειών και κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν αν έχουν πάρει τηλέφωνο στο υπουργείο για μια καλύτερη θέση.

Η αναφορά του αυτή προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, διαμαρτυρήθηκε έντονα, καλώντας τον κ. Σκορδά ή να ανασκευάσει άμεσα ή να καταγγείλει δημόσια και ονομαστικά αυτούς που ανέφερε ότι πήραν τηλέφωνο στο υπουργείο.

«Έχουν πάρει από όλα τα κόμματα. Σας καλύπτει αυτό;» απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ενώ στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και άλλων βουλευτών από την αντιπολίτευση αντέτεινε ότι όλοι οι βουλευτές ξέρουν πολύ καλά για τι μιλάει, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε ότι άλλο τι λέμε δημόσια και άλλο ιδιωτικά.

Ο προεδρεύων του Σώματος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, παρενέβη κατευναστικά τονίζοντας ότι «ο κάθε ένας στην αίθουσα έχει την ευθύνη των λόγων του και αυτά καταγράφονται».

Νωρίτερα, ο κ. Σκορδάς έκανε λόγο για κινδυνολογία και μυθεύματα που κυκλοφορούν, επισημαίνοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας για το υπαίθριο εμπόριο και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου του, ώστε να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες.

«Έπεσαν οι μάσκες, όπως είχα πει και στην επιτροπή. Το πρόβλημα δεν είναι οι κληρώσεις, όπως αποδείχτηκε, αλλά ο διαχωρισμός παραγωγών και πωλητών. Είναι μία συνειδητή επιλογή γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε τους παραγωγούς. Βρείτε μία γραμμή στο νομοσχέδιο που δεν τους ευνοεί. Σας προκαλώ. Υπάρχει υποκρισία σε όλες τις πλευρές στο θέμα του διαχωρισμού» τόνισε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι τιμές των προϊόντων θα πέσουν, προσθέτοντας ότι αναγνωρίζει το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές. Ο υφυπουργός ήταν κατηγορηματικός στο θέμα του διαχωρισμού παραγωγών και πωλητών και ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός, συμπληρώνοντας: «Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, σταματάμε τα βαφτίσματα και τις ελληνοποιήσεις προς όφελος των καταναλωτών».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί για να διαλύσει τις λαϊκές αγορές, αλλά και τους έλληνες παραγωγούς, στους οποίους-όπως είπε-επιβάλλει σκληρά μέτρα.

«Στη χώρα που ο κύριος Τσουκάτος κυκλοφορεί ελεύθερος, με το ένα εκατομμύριο ευρώ του Χριστοφοράκου, ο παραγωγός της λαϊκής αν υποπέσει σε αδίκημα θα τιμωρείται με φυλάκιση. Αυτή είναι η νοοτροπία αυτής της κυβέρνησης» τόνισε.