Για ευθύνες Χριστόφια και τραπεζών κάνει λόγο ο Γενικός εισαγγελέας

Το μεγαλύτερο βάρος σ΄ ένα πολιτικό έγκλημα φέρει ο ηθικός αυτουργός. Ο κάτοχος της εξουσίας που δεν έχει το σθένος να πάρει αποφάσεις ή δεν γνωρίζει ποιες είναι οι ορθές αποφάσεις. Αυτά προκαλούν το διαχωρισμό μεταξύ ενός πολιτικού και ενός ηγέτη.

Όταν το 2008  όλα τα μηνύματα προειδοποιούσαν με σαφήνεια για την επικείμενη καταστροφή, ο Δημήτρης Χριστόφιας , ο οποίος τότε αναλάμβανε την διακυβέρνηση της Κύπρου, φάνηκε ανέτοιμος και κατώτερος των προσδοκιών, παραμένοντας σε ρόλο παρατηρητή και όχι προέδρου…Η καθυστέρηση στη λήψη ριζικών μέτρων  και στις επιβολή μεταρρυθμίσεων, που θα αποσοβούσαν τον κίνδυνο, έπαιξε ρόλο καθοριστικό.

Είναι αυτές οι ευθύνες που βαρύνουν προσωπικά τον νυν πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και για τις οποίες ,πριν από λίγες ημέρες, έκανε λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, σε δημόσιες δηλώσεις του. Επέρριψε, παράλληλα, ευθύνες στις τράπεζες, το «εκτελεστικό όργανο» που εκτέθηκε στην «ασθενούσα» ελληνική οικονομία,  στον τέως υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη και στον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη.

Τα στελέχη των τραπεζών, με τις επονείδιστες αποφάσεις εμπιστοσύνης στο χρέος της Ελλάδας και την αγορά των ομολόγων, αλλά και το σκάνδαλο με τα αξιόγραφα, οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον Πέτρο Κληρίδη, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και εκείνα που αναμένονται, είναι πολύ πιθανό να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για να ξεκινήσει η ποινική ανακριτική διαδικασία.

Η έρευνα του διεθνούς οίκου Αlvares, με τους εκπροσώπους του οποίου βρισκεται σε επαφή ο Γενικός Εισαγγελέας,  θα διασαφηνίσει τα αίτια και τους υπεύθυνους που οδήγησαν στην παρούσα δυσχερή χρηματοοικονομική κατάσταση τη Δημοκρατία..

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται λόγο για ποινικές ευθύνες, σηματοδοτεί, ίσως, την έναρξη της κάθαρσης. Αρκεί το πολυπλόκαμο και αήττητο μέχρι στιγμής κατεστημένο να μην φανεί και πάλι πιο ισχυρό…