Στην υγειά των κορόιδων…

Ζωή γεμάτη πάρτυ και χλιδή για τους κήρυκες της λιτότητας

Το πάρτυ των 13.000 προσκεκλημένων που διοργάνωσε το ΔΝΤ στην έδρα του, με αφορμή τα  Χριστούγεννα και το οποίο κόστισε μόλις..350.000 δολάρια είναι μια απο τις δεκάδες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ταμείο κάθε χρόνο. Συνολικά, 7000 άτομα παρευρέθηκαν στο υψηλών προδιαγραφών πάρτυ..φάγανε, ήπιανε μέχρι σκασμού και δεν έδωσαν δεκάρα, γιατί πολύ απλά πληρώνουν τα κορόιδα..Ποιά είναι αυτά;; Την απάντηση δίνει έμμεσα η Washington Post: οι τόκοι που θα εισπράξει το 2013 το Ταμείο από την Ελλάδα για τα δάνεια που της χορήγησε είναι 899 εκατομμύρια δολάρια. Έχει σημασία αν ευχήθηκαν «στην υγειά του μ…»;

Όπως αναφέρει το “Έθνος της Κυριακής” για μια μέρα, το προηγούμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, τα γραφεία του Ταμείου μετατράπηκαν, όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες περίπου, σε χώρο ψυχαγωγίας υψηλών προδιαγραφών για το πιο χλιδάτο πάρτι από δημόσιο οργανισμό στον κόσμο.

Αρκετοί όροφοι σε δύο κτίρια του Ταμείου μετατράπηκαν σε καφέ και εστιατόρια, μπαρ και συναυλιακούς χώρους, όπου λάτιν συγκροτήματα δίνουν το ρυθμό και τα ζευγάρια χορεύουν. Ακόμα και ο διάδρομος επικοινωνίας μεταξύ των δύο κτιρίων μετατράπηκε σε μπαρ με ένα «ειδικό» κοκτέιλ, το «Mr. Grinch». Διαφορετικοί συνδυασμοί αλκοόλ και γεύσεων σε κάθε αίθουσα, ορεκτικά με στρείδια, χαβιάρι, πολλές διαφορετικές έθνικ κουζίνες-ινδική, βιετναμέζικη, μεσογειακή ή λιβανέζικη..

Ο Μπρεχτ έχει περιγράψει με ακρίβεια αυτό που συμβαίνει. «Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούν ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος: έχουν κιόλας φάει».

Ο ποιητής είχε επισημάνει πως αυτοί που «κηρύσσουν τη λιτότητα» την επιβάλλουν σε άλλους, όχι στους εαυτούς τους. «Κάνε αυτό που λέω, όχι ό,τι κάνω». Οι πολιτικές του ΔΝΤ καλλιεργούν τον φόβο και την ανασφάλεια, αλλά οι θυσίες είναι για άλλους.

Οι ίδιοι οι υπάλληλοι του Ταμείου, ως πολύτιμα γρανάζια, προστατεύονται. Εχουν αφορολόγητες, πολύ υψηλές αμοιβές-για έναν οικονομολόγο είναι από 100 χιλιάδες δολάρια και πάνω. Εργάζονται σε άψογες συνθήκες και καλύπτονται από εξαιρετικό ασφαλιστικό πρόγραμμα, ενώ το συνταξιοδοτικό πλάνο τους εξασφαλίζει χρυσά γεράματα. Σε πείσμα του «θείου Μίλτον»που έλεγε πως δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα, αυτοί έχουν… και μάλιστα πολλά,σαν το πάρτι των Χριστουγέννων.