Ακιντζί: Κριτική κατά Αναστασιάδη για απόψεις και East Med

Ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου που παραχώρησε, άσκησε κριτική στον πρόεδρο Αναστασιάδη, κατηγορώντας τον για υπαναχώρηση  με αφορμή το παράδειγμα του East Med.

Διερωτήθηκε πως γίνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μην θεωρεί ζωτικό συμφέρον των Τ/κ τις αποφάσεις στα ενεργειακά, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για θέμα το οποίο ήταν συμφωνημένο και πλέον υπάρχει υπαναχώρηση.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτή την ώρα δεν είναι το επιδιωκώμενο μοντέλο λύσης του κυπριακού, ούτε και οι παράμετροι. “Δεν έχουμε τίποτα μπροστά μας ρεαλιστικά ομιλώντας πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι οι Τ/κ δεν θα δεχθούν να είναι μειονότητα σε ένα ε/κ κράτος”, τόνισε χαρακτηριστικά. Έχω πει στον κ.Αναστασιάδη ότι πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη μορφή και αν υπάρχει μια ασαφής διαδικασία, που θα φέρει αποτελέσματα, τότε να αξιολογηθεί με καλή πίστη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα ήταν το αντίθετο. Το γεγονός ότι ο Γλαύκος Κληρίδης είχε επίσης την άποψη για συγκέντρωση δυνάμεων στην κεντρική κυβέρνηση, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις διαφορές απόψεων και τριβών λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων. Αν μια κοινή απόφαση παρθεί στην κεντρική κυβέρνηση και αν και τα δυο μέρη δεν απαιτείται να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι ένα ξεχωριστό κράτος. Ωστόσο, ούτε το ένα ούτε το άλλο προσπαθεί να καθιερωθεί. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει τότε δεν υπάρχει λόγος να κρατάμε τις κοινωνίες, είπε.

“Σε αυτή την κατάσταση, ή θα προχωρήσουμε προς την ΔΔΟ όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ή θα ανεχθούμε το στάτους κοβ”, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το δεύτερο εγκυμονεί κινδύνους και για τις δύο κοινότητες.

Σχολιάζοντας τις ιδέες Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι άποψη του ιδίου είναι η λύση θα βασιστεί στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα. Η κυριαρχία ανέφερε πηγάζει από τις δύο κοινότητες οι σχέση των οποίων δεν είναι αυτή της πλειοψηφίας και μειονότητας. Η πολιτική ισότητα πρόσθεσε, δεν είναι κατ’ ανάγκη αριθμητική ισότητα, όμως σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα όργανα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να υπάρχουν 7 Ε/κ και 4 Τ/κ Υπουργοί και πως ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος θα αποφασίζουν για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας.

Πρόσθεσε ότι προκαλεί σύγχυση το παράδειγμα του Προέδρου Αναστασιάδη με τον East-Med όταν είπε πως θα χρειάζεται η θετική ψήφος των Τ/κ Υπουργών για να περάσει η απόφαση για δημιουργία του αγωγού. Διερωτήθηκε μάλιστα πως γίνεται να μην θεωρεί ως θέμα ζωτικού συμφέροντος για τους Τ/κ τα ενεργειακά.

Aνέφερε επίσης ότι η Τζέιν Χολ Λουτ θα επιστρέψει στην Κύπρο πριν την πρωτοχρονιά με στόχο να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς.