Αισιοδοξία Κωνσταντίνου Πετρίδη για την πορεία της οικονομίας (Βίντεο)

Συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, Υφυπουργού  παρά τω πρόεδρω

Για το Κυπριακό, την πορεία της οικονομίας, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει η εκμετάλλευση του φυσικού ορυκοτύ πλούτου μιλάει στην πρώτη του συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Laimitomos.com ο Υφυπουργός παρά τω Πρόεδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

“Η επίλυση του Κυριακού ζητήματος και η πολιτική βεβαιότητα που θα ακολουθήσει θα βοηθήσει όχι μόνο στην καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του φυσικού ορυκτού πλούτου, αλλά και την ευημερία των δύο πλευρών” τονίζει ο κ. Πετρίδης και εκφράζει την ελπίδα ότι “με την καλύτερη συνεργασία της Τουρκικής πλευράς, αλλά και με την συνδρομή του διεθνή παράγοντα να επιτευχθεί μια λύση”.

Όσον αφορά την οικονομική πορεία της Κύπρου ο κ. Πετρίδης εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι “δεν αργεί η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και η επιστροφή στις αγορές”. Παράλληλα, τονίζει ότι στόχος και μέλημα της κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της χώρας, χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον ο λαός. “Καταφέραμε κανένα νέο μέτρο, κανένα νέο μνημόνιο να μην έρθει στην Κύπρο και αν συνεχίσουμε με αυτή την πορεία τότε και η οικονομία θα ανακάμψει και το βιοτικό επίπεδο και οι μισθοί θα ανακάμψουν” τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης.

httpv://www.youtube.com/watch?v=tFyZOPFPvF4

Κ. Πετρίδη ο τομέας σας είναι τα οικονομικά, έχετε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ με μεταπτυχιακό και μάστερ στο London School of Economics και έχετε εργαστεί ως οικονομολόγος στις Βρυξέλλες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν εσείς ως οικονομολόγος κρίνετε ορθή την πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Τρόικα;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι η πολιτική λιτότητας. Η λιτότητα είναι να καταναλώνεις πολύ λιγότερα από αυτά που παράγεις ή που κερδίζεις. Αυτή της στιγμή δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται στην Κύπρο, η οποία έχει δημοσιονομικό έλλειμμα ακόμη, είναι να περιορίσουμε κάπως τις δαπάνες, ώστε να καταναλώνουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα κερδίζουμε, αλλά όχι τόσα πολλά.

Δηλαδή όταν έχεις ένα εισόδημα 100 ευρώ και καταναλώνεις 110 αυτό δεν είναι λιτότητα. Λιτότητα θα ήταν αν κατανάλωνες 80.

Όταν καταναλώνεις μόνο από τον δανεισμό, όπως για παράδειγμα ένα νοικοκυριό που ζει με δανεικά, αυτό δεν είναι βιώσιμο. Έτσι, γίνεται μια προσπάθεια να καταναλώνουμε λιγότερα.

Το νοικοκύρεμα δηλαδή που κάνει η Τρόικα….

Δεν έπρεπε να το κάνει η τρόικα. Εμείς έπρεπε να το κάνουμε. Κι αν το κάναμε αυτό τόσα χρόνια δεν θα βρισκόμασταν σε αυτό το σημείο σήμερα που να μας επιβάλλονται πολιτικές. Αλλά όταν κάποιοι μιλούσαν για συνετή δημοσιονομική πολιτική αντιμετωπίζονταν με κάποιο λαϊκισμό περί λιτότητας και έπρεπε να δανειζόταν μέχρι εκεί που δεν μπορούσαμε να τα αποπληρώσουμε και να μας επιβληθούν ακόμη πιο επώδυνες λύσεις.

Αυτή η πολιτική όμως κ. Πετρίδη μπορεί να να οδηγήσει σε ανάπτυξη, δηλαδή να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να παράξει πλούτο;

Ανάπτυξη είναι να μπορείς να εκμεταλλευθείς τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα, να μπορείς να προσφέρεις ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που παρεμποδίζουν των επενδυτή, να μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί το όφελος των επενδύσεων.

Όταν για μια επένδυση χρειάζεσαι κάποια χρόνια για να πάρεις μια άδεια, όταν χρειάζεσαι πολλαπλές αρχές για να δώσουν αυτή την άδεια, όταν υπάρχουν δαιδαλώδεις διαδικασίες τότε πως θα έρθουν οι επενδύσεις, πως θα έρθει η ανάπτυξη;

Υπάρχει το θετικό κλίμα αλλά πρέπει να παταχθεί η γραφειοκρατία. Επίσης, στην προσέλκυση των επενδυτών σημαντικό ρόλο παίζει και το σταθερό φορολογικό σύστημα, το σταθερό φορολογικό σύστημα που υπήρχε και υπάρχει στην Κύπρο.

Είχαμε μια αύξηση 2,5% της φορολογίας, εκεί που δεν είχε αλλάξει για δεκαετίας και ήταν η χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζει να είναι χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός ότι η Κύπρος και η κυβέρνηση κράτησαν τόσο χαμηλά την φορολογία, έστω και μια συμβολική αύξηση σημαίνει ότι υπάρχει σταθερό φορολογικό σύστημα, το αντιπαραθέτω σε σχέση με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που αλλάζουν συνέχεια την φορολογία τους.

Εμείς το έχουμε αποφύγει αυτό υπό πολύ δυσμενή συνθήκες, όταν κατέρρεε η οικονομία, όταν μπαίναμε σε μνημόνια, καταφέραμε να το διασφαλίσουμε. Οπότε, το σταθερό φορολογικό σύστημα, η πάταξη της γραφειοκρατίας σε συνδυασμό με άλλες προϋποθέσεων δημιουργούν την κατάλληλη επενδυτική βεβαιότητα.

Περιμένετε κάποιες επενδύσεις άμεσα;

Υπάρχει ενδιαφέρον και μάλιστα μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις, αλλά πρέπει να κάνουμε πιο εύκολο το περιβάλλον για τις επενδύσεις. Χρειάζεται η κρατική συμβολή στη διευκόλυνση, την άρση των στρεβλώσεων που παρεμπόδιζαν τόσα χρόνια την πραγματική παραγωγή.

Που τοποθετείτε χρονικά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την επιστροφή σας στις αγορές;

Αν πούμε ότι οι αγορές κρίνουν την πορεία μιας οικονομίας, θα πρέπει να σας πως ότι πριν ένα χρόνο τα spreads των ομολόγων ήταν 17,5%, κάτι το οποίο ήταν απαγορευτικά για κάποιο δανεισμό, αυτή τη στιγμή έχουν πέσει μέσα σε ένα χρόνο στο 7,5% και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Όταν έχουμε αποκομίσει τρεις θετικές αξιολογήσεις από την τρόικας, όταν κοιτάς τα δημοσιονομικά σου, τότε αυτό αντανακλάτε στις διεθνείς αγορές. Έχουμε για πρώτη φορά μετά από δεκάδες υποβαθμίσεις, μετά από πολλά χρόνια την πρώτη αναβάθμιση από διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Αυτά είναι πολύ αισιόδοξα μηνύματα, πρέπει να συνεχίσουμε με σοβαρότητα, δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη, δεν είναι καιρός για προβλέψεις, αλλά αν συνεχίσουμε με αυτή την πορεία της σημερινής κυβέρνησης τότε είμαι αισιόδοξος ότι θα βγούμε πολύ πιο γρήγορα απ”ότι υπολογίζαμε και εμείς αλλά και κάποιοι στο εξωτερικό που υποτιμούσαν ίσως τη δυνατότητά μας και από το μνημόνιο και στις αγορές.

Όσον αφορά τους πολίτες πότε να αναμένουν τη δική τους έξοδο από την κρίση και επιστροφή στο προ κρίσης βιοτικό τους επίπεδο;

Σκοπός μας είναι να νοικοκυρέψουμε την οικονομία χωρίς να επιβαρύνουμε επιπλέον το λαό. Καταφέραμε κανένα νέο μέτρο, κανένα νέο μνημόνιο να μην έρθει στην Κύπρο και αν συνεχίσουμε με αυτή την πορεία τότε και η οικονομία θα ανακάμψει και το βιοτικό επίπεδο και οι μισθοί θα ανακάμψουν.

Ποια η στρατηγική που θα ακολουθήσετε στο ζήτημα της επίλυσης του κυπριακού;

Πιστεύουμε στη επίλυση του κυπριακού, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα ανεξάρτητο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ενιαίο κράτος, μια ομοσπονδία, αλλά δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από μας, αλλά εξαρτάται και από την καλή θέληση της άλλης πλευράς. Αλλά το γεγονός ότι το κυπριακό μένει άλυτο για πάρα πολλά χρόνια αυτό δεν ωφελεί ούτε τους Ελληνοκυπρίους, ούτε τους Τουρκοκυπρίους, ούτε το βιοτικό τους επίπεδο, ούτε την πολιτική βεβαιότητα που θα μπορούσε να βοηθήσει και στην κοινωνική και στην οικονομική ανάπτυξη. Ευελπιστώ με την καλύτερη συνεργασία της Τουρκικής πλευράς, αλλά και με την συνδρομή του διεθνή παράγοντα να επιτευχθεί μια λύση.

Ο φυσικός ορυκτός πλούτος θα μπορούσε να είναι ένα όπλο στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης όχι μόνο για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση αλλά και για μια άμεση λύση του Κυπριακού ζητήματος;

Σίγουρα ο ορυκτός πλούτος προσφέρει κάποια προοπτική, αλλά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να εξορθολογίσει την οικονομία και να την καταστήσει βιώσιμη, πέρα του οικονομικού οφέλους, γιατί ποτέ δεν πρέπει να βλέπουμε ευκαιριακά τα πράγματα, προσφέρει όμως προοπτική.

Όσον αφορά την πολιτική διάσταση νομίζω ότι γενικά στην περιοχή όπου υπάρχει φυσικός ορυκτός πλούτος δημιουργεί τις προοπτικές για συμβίωση των λαών της ευρύτερης περιοχής και εκμετάλλευση αυτού του πλούτου. Αν όμως δεν συνεργαστούμε πολιτικά και ειρηνικά με αυτές τις χώρες τότε και οι προοπτικές εκμετάλλευσης δεν ευνοούνται.

Δημοσιογράφος: Ελένη Κοτέ