Αβέρωφ: Θεωρώ ανάξιο σχολιασμού οποιαδήποτε σχόλια και τοποθετήσεις περί συνωμοσιολογίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε διάσκεψη Τύπου προέβη σε δηλώσεις για τον Γενικό Ελεγκτή και Θεσμούς, Κυπριακό, Οικονομία και  Δέσμη μέτρων για ανεργία και τις Δημοτικές Εκλογές:

Γενικό Ελεγκτή & Θεσμούς

Ερώτηση:Για την «Αντιγόνη», είχαμε χθες παρέμβαση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, είχαμε δηλώσεις και τοποθετήσεις κομμάτων.

Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στο να παραμείνει ένας ελάχιστος σεβασμός προς τους θεσμούς, που στα μάτια της κοινωνίας είναι καταρρακωμένη. Όλοι κάνουμε την αυτοκριτική μας και οι πολιτικοί και τα κόμματα, αλλά και όσοι εκπροσωπούν θεσμούς.

Ερώτηση: Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε επικρίσεις για το Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα…

Τουναντίον, από αυτό το κόμμα ουδέποτε αμφισβητήθηκε ο οποιοσδήποτε θεσμός, είτε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση είτε τώρα που είμαστε κυβερνών κόμμα. Από την άλλη επαναλαμβάνω, οι θεσμοί είναι πρόσωπακαι τα ίδια δίνουν κύρος ή μειώνουν θεσμούς, σε συνάρτηση με την συμπεριφορά και τις αποφάσεις τους, διαχρονικά.

Ερώτηση:Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή, δίνει κύρος ή μειώνει;

Είναι προς τιμή του Γενικού Ελεγκτή, ότι σκάνδαλα που διαπράχτηκαν στο παρελθόν και ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί, με την κοινωνία να ήταν ικανοποιημένη ότι ζούσε σε μια εποχή αλλά και σε ένα χώρο που όλα ήταν με τους κανόνες του Αγίου Όρους. Δυστυχώς δεν ήταν έτσι τα πράγματα.Απλός δεν υπήρχε η θέληση να αποκαλυφθούν. Προς τιμή του Γενικού Ελεγκτή, όλα αυτά τα σκάνδαλα του παρελθόντος, αλλά και σκάνδαλα που μπορεί να υπάρχουν σήμερα, αποκαλύπτονται.

Όμως την ίδια ώρα δεν είμαστε θεωρώ αντικειμενικοί. Πρέπει να πιστώσουμε δίπλα, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση του. Πρώτο γιατί είναι διορισμός από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεύτερον έχουμε μια κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει στο έργο για την αποκάλυψη των σκανδάλων. Μπορεί να υπάρχουν κάποια ζητήματα που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτό είναι σεβαστό. Από κει και πέρα όμως, αυτό πιστώνεται, κανείς δεν το αμφισβητεί, όμως υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει όλοι να διακρίνουμε τον διαχειριστικό έλεγχο, από θέματα που αφορούν το ύψιστο των θεμάτων που απασχολεί και είναι η εθνική μας προτεραιότητα.Η επίλυση του κυπριακού και η δημιουργία συνθηκών, που ο λαός μας με αντικειμενικότητα, εάν έχουμε μια συμφωνημένη λύση θα κληθεί να αποφασίσει.

Ερώτηση:Πιστεύετε ότι με την «Αντιγόνη» βρήκαν την ευκαιρία κάποια κόμματα, είτε να δημιουργήσουν είτε να προκαλέσουν πανικό στο κόσμο;

Απλά ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, κάποιοι προσπάθησαν να το μετατρέψουν σε ένα καθαρά νομικό ζήτημα.

Ερώτηση:Ποιοι θεσμοί πιστεύετε ότι στο παρόν υποβαθμίζονται; Σχετικά με την αναφορά σας για τις επιλογές του ΠτΔ, θα ήθελα να υπενθυμίσω την επιλογή για την θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Εάν κάποιοι κάνουν κριτική στον ΠτΔ για τον ορισμό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, οι ίδιοι άνθρωποι έπρεπε ταυτόχρονα να του δίνουν συγχαρητήρια για τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή. Δεν μπορούν να του κάνουν κριτική για τον του Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και κριτική για τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα. Να αποφασίσουν επιτέλους.

Κυπριακό

Ερώτηση:Έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα με την ενδιάμεση λύση παρόλα αυτά κάποιοι στην ιδέα βγάζουν καπνούς. Πως το σχολιάζετε;

Ενδιαφέρον θέμα. Πριν πάει ο ΠτΔ στη Νέα Υόρκη, τύμπανα πολέμου για να προστατεύσουν την Κύπρο και την Κυπριακή Δημοκρατία, εάν είχαν την δυνατότητα δεν θα άφηναν ούτε τον Πρόεδρο να πάει στην Νέα Υόρκη. Δεν το λέω κακοπροαίρετα, πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο θα σώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία που κινδύνευε να χαθεί από επιδιαιτησίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Να ενθυμίσω ότι από τους ίδιους πολιτικούς χώρους και κάποια πολιτικά πρόσωπα, τα ίδια, τον Δεκέμβρη του 2002, τα ίδια έκαναν. Πήγαν να ανακόψουν τον Πρόεδρο Κληρίδη τότε, να μεταβεί στην Κοπεγχάγη γιατί θεωρούσαν ότι θα ενέδιδε και θα πρόδιδε την Κύπρο και η ένταξη μας θα συνοδευόταν από αστερίσκους και υποσημειώσεις. Γιατί έχουμε ρηχή μνήμη σε αυτό τον τόπο από τους μονίμως αντιδρούντες και καθολικά διαμαρτυρόμενους. Που δεν είχα ποτέ και δεν έχουν σήμερα την οποιαδήποτε πρόταση για να προτάξουν στον κυπριακό λαό, εκτός από την άρνηση και την στείρα κριτική και αντιπολίτευση.

Είπα, τι επικράτησε πριν πάνε στην Νέα Υόρκη και μετά οι ίδιοι άνθρωποι έδιναν συγχαρητήρια στον ΠτΔ. Μέσα σε δέκα μέρες. Ήρθε πίσω.Δεν αντέξαμε και δημιουργούμε ένα νέο εθνικό κίνδυνο. Ποιος είναι ο νέος εθνικός κίνδυνος για να δημιουργήσουμε τις εθνικές φοβίες; Σε αυτό τον τόπο παίζουμε με τις φοβίες και τους κινδύνους και τις κινδυνολογίες. Ο νέος εθνικός κίνδυνος είναι η ενδιάμεση συμφωνία. Θα αρχίσουμε, θα επαναλαμβάνουμε τις επόμενες μέρες για να κτίσουμε στην εικόνα της κοινωνίας ότι ενδιάμεση λύση, ίσων προδοτική λύση. Χθες ο ΠτΔ και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον πλέον σαφέστατο τρόπο είπαν ότι δεν υπάρχει θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας. Θα συνεχίσουν. Κατανοούμε,δεν συμφωνούμε.

Εμείς στέλνουμε το μήνυμα πως ο μόνος δρόμος να σπάσουμε τα αδιέξοδα, ο μόνος δρόμος για να δούμε επιτέλους τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρούν από την Κύπρο, να ζήσουμε ξανά σε μια επανενωμένηκαι απελευθερωμένη πατρίδα είναι αν πετύχουμε μέσα από τον διάλογο μια σωστή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ερώτηση:Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τις αρχικές τις θέσεις και θα έχουμε λύση;

Εάν η Τουρκία επιμένει σε θέσεις που δεν έχουν σχέση με τον σύγχρονο κόσμο και την σύγχρονη εποχή και δεν σεβαστεί ότι αυτή η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπάρχουν ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες, είμαι βεβαιότατος ότι ο ΠτΔ δεν θα δεχτεί τέτοια συμφωνία. Όπως δεν θα δεχτούμε τουρκικές εγγυήσεις σε μια επανενωμένη ευρωπαϊκή χώρα. Και αυτό δεν διασφαλίζεται με ψηφίσματα που κάποιοι ξυπνούν ένα πρωί και θέλουν να τα βάλουν στην βουλή.

Επανέρχομαι επί του προκειμένου για να επαναλάβω την θέση του ΔΗΣΥ που είναι και θέση του ΠτΔ. Δεν θα δεχθούμε λύση με τουρκικές εγγυήσεις. Τόσο απλά. Αλλά στο να έρχεται ένα κόμμα την Πέμπτη, να φέρνει ένα ψήφισμα ότι δεν θα δεχτούμε τουρκικές εγγυήσεις. Κάθε Πέμπτη θα κάνουμε και ένα ψήφισμα στην Βουλή; Για αυτούς που πρότεινα αυτό το ψήφισμα θεωρούν ότι το περιουσιακό είναι υποδεέστερο θέμα; Το εδαφικό δεν μας ενδιαφέρει; Το θέμα το δημογραφικό δεν είναι σημαντικό; Η οικονομία δεν είναι σημαντική; Τα θέματα ευρωπαϊκής ένωσης και διακυβέρνησης; Τι θα κάνουμε; Κάθε Πέμπτη και ένα ψήφισμα; Όταν θα μπούμε στο θέμα του εδαφικού κάθε Πέμπτη θα κάνουμε και ένα ψήφισμα για κάθε χωριό για την επιστροφή του; Με αυτό τον τρόπο, αυτοί που θέλουν να παρουσιάζονται ως οι περισσότερο διεκδικητικοί, θεωρούν ότι θα λύσουμε το κυπριακό με αυτό τον τρόπο. Με το να μετατρέψουμε την Βουλή των Αντιπροσώπων να εκδίδει κάθε Πέμπτη ψηφίσματα. Οι πτυχές του κυπριακού είναι πολλές και υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα. Εάν θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία θα έχει και εκατοντάδες και χιλιάδες νόμους και κανονισμούς και διεθνής συνθήκες. Για το κάθε τι πρέπει να βγάλουμε ένα ψήφισμα από την Βουλή; Και μετά; Ένας εθνικός πανηγυρισμός ότι για όλα τα ζητήματα που αφορούν το κυπριακό έχουμε ομόφωνα ψηφίσματα και έμεινε η ώρα που θα ανοίξουμε τις σαμπάνιες της επανένωσης.

Ερώτηση:Υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αλλάξει στάση;

Είναι και μια άλλη σχολή που λέει ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το που θα επιρρίψουμε ευθύνες. Δεν θεωρώ και δεν είναι μέσα στις στρατηγικές που σκέφτεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Αλίμονο αν θα ήθελα να οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο για να επιρρίψω ευθύνες στην τουρκική πλευρά. Γιατί έστω και αν επιρρίψω ευθύνες στην τουρκική πλευρά και η διεθνή κοινότητα τους καταδικάσει, εμείς θα ζούμε κάτω από την τουρκική κατοχή. Άρα εθνικός στόχος είναι να λύσουμε το κυπριακό, αλλά εάν αυτό δενεπιτευχθεί να μην είναι εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς, που θεωρώ ότι δεν ήταν μέχρι σήμερα και ήταν λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Ερώτηση:Για το ψήφισμα, το κόμμα που το κατέθεσε λέει ότι η άρνηση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συνεπάγεται ότι υπάρχει κάτι πίσω από κλειστές πόρτες και ότι κάτι δεν ανακοινώνεται. Πως το σχολιάζεται;

Θεωρώ ανάξιο σχολιασμού οποιαδήποτε σχόλια και τοποθετήσεις περί συνωμοσιολογίας ή κρυμμένης ατζέντας. Οι πολιτικοί άνδρες να έχουν το πολιτικό θάρρος να λένε ξεκάθαρα τις απόψεις τους. Προκαλώ τον οποιοδήποτε να πει δημόσια και ξεκάθαρα αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Άντρος Κυπριανού, αν ο Συναγερμός και το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση απεργάζονται προδοτικές λύσεις για να προδώσουν τον λαό. Η ανοχή έχει τα όρια της.

Οικονομία – Δέσμη μέτρων για ανεργία

Ερώτηση:Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πως το σχολιάζετε;

Η οικονομία είναι στην σωστή πορεία. Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. ζούμε τον κόσμο, την καθημερινότητα του και τα καθημερινά του προβλήματα. Βρισκόμαστε όμως σε μια καλή πορεία και πρέπει σε αυτό τον τόπο αντικειμενικά να συγκρίνουμε. Μας λένε καθημερινά ότι η λιτότητα που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση διογκώνει τα προβλήματα των πολιτών. Μα όταν το κράτος επί προηγούμενης πενταετίας ξόδευε αλόγιστα και ύφεση είχαμε και την ανεργία από 3,5% ανέβηκε στο 17% και το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε. Τώρα, που κατηγορούν αυτή την κυβέρνηση για πολιτικές λιτότητας η ανεργία μειώθηκε δραστικά, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, καταβάλλονται προσπάθειες για περαιτέρω μείωση της ανεργίας, δεν πανηγυρίζουμε γιατί μειώθηκε γιατί την ίδια ώρα χιλιάδες συμπατριώτες μας παραμένουν χωρίς εργασία. Αλλά επιπρόσθετα ενώ έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, καταγράφουμε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, από τους ψηλότερους στην Ευρώπη, άρα η πολιτική των συνθημάτων, ότι το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών οδηγεί σε ύφεση είναι ακριβώς το αντίθετο. Μέσα από το νοικοκύρεμα και τους ισοσκελισμένου προϋπολογισμούς βιώνουμε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και στις περιόδους των αλόγιστων σπαταλών και της διόγκωσης του δημόσιου χρέους και των ψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καταγράφαμε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και κατακόρυφη αύξηση της ύφεσης.

Θέλουμε να χαιρετίσουμε γιατί μέσα στα μέτρα για την απασχόληση δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς ομάδες αλλά και σε κατηγορίες με ειδικές ανάγκες αλλά και σε άτομα άνω των 50 χρόνων. Μιλάμε και πράγματι όλοι είμαστε ευαίσθητοι για την ανεργία των νέων ανθρώπων και των νέων επιστημόνων, που είναι ένα θέμα που όλους μας προβληματίζει. Ζούμε σε μια εποχή που παγκόσμια και πανευρωπαϊκά που η νέα γενιά κινδυνεύει να είναι η γενιά που πληρώνει τις αμαρτίες των προηγούμενων γενεών. Όμως δεν πρέπει να σκεφτούμε και τους σημερινούς πενηντάρηδες και πενηνταπεντάρηδες ανέργους; Αυτούς που έχουν δύο και τρία και τέσσερα παιδιά, που έχουν παιδιά που σπουδάζουν, που αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους γιατί έμειναν χωρίς εργασία; Και πόσο πιο δύσκολο είναι να εργοδοτηθεί ένας πενηνταπεντάρης από ένα τριαντάρη. Όταν κτυπά την πόρτα για εργασία ένας που είναι γύρω στα εξήντα, πολύ δύσκολα θα ανοίξει η πόρτα της εργοδότησης. Άρα συγχαίρουμε την κυβέρνηση που βλέπει και αυτές τις ομάδες και κάνει εξειδικευμένα προγράμματα για αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων.

Δημοτικές Εκλογές

Ερώτηση:Να μας πείτε και για τις συνεργασίες ενόψει των δημοτικών εκλογών; ΔΗΚ-ΑΚΕΛ, ΔΗΚ-ΕΔΕΚ και αν ο Συναγερμός τίθεται στην απομόνωση.

Από το 1976 αυτό το κόμμα είχε ξεκάθαρες θέσεις. Επέλεξε την πορεία του. Φέτος γιορτάζουμε και τα σαραντάχρονα. Τέτοια μέτωπα συναντήσαμε πολλά στο δρόμο μας και στην διαδρομή μας. Θα τα αντιμετωπίσουμε και αυτή την φορά.