Πρόεδρος: Στο Τρόοδος θα δημιουργηθει Μουσείο για την ιστορία της γης και του σύμπαντος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,  σε χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια έκθεσης για παρουσίαση της συλλογής εκθεμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ιδρύματος, στη Λευκωσία, δήλωσε ότι Μουσείο για την ιστορία της γης και γενικότερα του σύμπαντος θα δημιουργηθεί στο Τρόοδος ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετσιμό του, στα εγκαίνια της 4ης Παρουσίασης των Εκθεμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, του Τσιρίδειου Ιδρύματος είπε επίσης:

Πρέπει να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίηση γιατί μου δίδεται η ευκαιρία σήμερα, για δεύτερη φορά, να δω εκθέματα που αναφέρονται σε προϊστορικούς χρόνους ή από της δημιουργίας του πλανήτη μας.

Είναι μια πλούσια συλλογή που μέσα από το φιλότιμο και αφιλοκερδώς, από τη μεγάλη αγάπη προς τη φυσική ιστορία του φίλου ‘Αγγελου Τσιρίδη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ύστερα από τη μεγάλη δωρεά του Τσιρίδειου Ιδρύματος, και αυτό πρέπει να πρέπει να είναι μια έκφραση ευγνωμοσύνης από πλευράς της Πολιτείας, να φιλοξενήσει τη συλλογή σε ένα χώρο – όπου έχει σχέση με την ιστορία ανάδυσης της Κύπρου – στο Τρόοδος.

Το κόστος των κτηριακών εγκαταστάσεων θα ανέλθει περίπου στα τρία εκατομμύρια και θέλω να ευχηθώ σύντομα να είμαστε σε θέση να εγκαινιάσουμε ένα Μουσείο που θα αποτελέσει ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο για την Ιστορία του πλανήτη, γενικότερα του σύμπαντος, και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αποτελέσει γνωσιολογικό αντικείμενο για τα παιδιά μας, έτσι ώστε να γνωρίσουν από κοντά όσα η φιλοτιμία του Αγγελου Τσιρίδη φρόντισε να συλλέξει και τα οποία στοιχίζουν εκατομμύρια.

Εύχομαι ό,τι καλύτερο ‘Αγγελε και σε εσένα, στη σύζυγο σου, στους συνεργάτες σου. Και βεβαίως το Μουσείο (στο Τρόοδος) θα γίνει με τη συνεργασία και με τις υποδείξεις των καθηγητών και των συνεργατών του Ιδρύματος.