Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την Ευρωπαική Ένωση

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Ευθαρσώς δηλώνω ότι είμαι υπερασπιστής της Ευρωπαϊκής Ιδέας και του οράματος της πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι από τη μέρα που δημιουργήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη, είτε ως Ε.Ο.Κ. είτε ως Ε.Ε., έσβησε η σκιά του πολέμου από τον Ευρωπαϊκό χώρο και παρά τα προβλήματα, τις διαφορές και τις δυσκολίες, η επικράτηση της Ειρήνης εδώ και επτά δεκαετίες αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Ακόμη αποτελεί μεγάλη αλήθεια ότι η μικρή Κύπρος εκτός Ε.Ε., θα ήταν “σαν καλαμιά στον κάμπο, χωρίς προοπτική, ευκαιρίες και σταθερότητα για το παρόν και το μέλλον”.

Επειδή πιστεύω ότι η παρουσία μας στην Ε.Ε. μας παρέχει τεράστιες δυνατότητες σε πολλά επίπεδα και αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τον καθένα και την καθεμιά, θα προσπαθήσω να σταχυολογήσω μόνο μερικά σημαντικά κεφάλαια, στο τομέα κονδυλίων και χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε., που μπορούμε να αξιοποιήσουμε

1. ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ 1ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Με εντατικές προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Κύπρος κατόρθωσε να λάβει Ευρωπαϊκά Κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία ύψους Ενός ΔΙΣ. ΕΥΡΩ.Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Κύπρος πέτυχε αυτά τα κονδύλια να εισρεύσουν στη Κυπριακή Οικονομία χωρίς να απαιτείται η συνεισφορά από τα Ταμεία του κράτους όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

2. ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ε.Ε. ΥΨΟΥΣ 145 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Ως πλήρες μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, γνωρίζω ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες άντλησης κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία μέσω του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην άντληση κονδυλίων ανάλογα με το μέγεθος της χώρας που ανήκει στην Ε.Ε. Αυτή είναι η αλήθεια. Μικρές χώρες, όπως η Κύπρος, ισότιμα μπορεί να διεκδικήσει τα κονδύλια χωρίς περιορισμούς. Αυτή η δυνατότητα παρέχεται τόσο από το Κράτος όσο και από Φορείς, Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Οργανισμούς κ.α.

Υπάρχουν σημαντικά Προγράμματα, Ταμεία, όπως το CSME, HORIZON 2020 κ.α. που με σωστή πληροφόρηση, οργάνωση και σκληρή δουλειά, μπορούμε να καταστούμε πρωταθλητές στην άντληση κεφαλαίων από την Ε.Ε.

3. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – JUNCKER PLAN.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό εγχείρημα της Ε.Ε. από τη μέρα ιδρύσεως της είναι το Σχέδιο Στρατηγικών Επενδύσεων. Προβλέπει επενδύσεις στις χώρες της Ε.Ε., μέσα σε τρία χρόνια, ύψους 315 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Επειδή κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Σχέδιο απέτυχε, επισημαίνω ότι μόνο για τη πρώτη χρονιά επενδύθηκαν μέσω του Σχεδίου κεφάλαια ύψους 115 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

Σημειώνεται ότι ποσοστό 25%, από τα 115 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, παραχωρήθηκε σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η προοπτική του Σχεδίου είναι να διπλασιασθεί το ποσό του Σχεδίου στα 600 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

Η αξιοποίηση του Σχεδίου απευθύνεται αποκλειστικά και μόνον στον ιδιωτικό τομέα και επαφίεται στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου να δημιουργήσει συμπράξεις για να κατορθώσει να συμμετάσχει σε αυτή τη μεγάλη Επενδυτική Ευκαιρία της Ε.Ε.

4. ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΗΝ Ε.Ε.

Το πόσο σημαντικός πυλώνας είναι για την Εκπαίδευση η Ε.Ε. και η στήριξη που παρέχει, μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος μέσα από τις ανησυχίες και τον “κρύο ιδρώτα” που άρχισε να νοιώθει η Βρετανική Εκπαιδευτική Κοινότητα, εξαιτίας του BREXIT. Δεν είναι μόνο το γνωστό και σημαντικό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών το ERASMUS, αλλά πολύ περισσότερο τα αστείρευτα ευρωπαϊκά κονδύλια για Έρευνα, Καινοτομία, Μελέτες κ.α.

Με τις δυνατότητες, τη χρηματοδότηση, τη στήριξη που παρέχει η Ε.Ε. στη Κυπριακή Εκπαίδευση μπορεί πραγματικά να καταστήσει τη Κύπρο Ισχυρό Εκπαιδευτικό Κέντρο.
Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι η Κύπρος, παρά τα 14 χρόνια που βρίσκεται ενταγμένη στην Ε.Ε., δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει πλήρως το μεγάλο όπλο της που είναι η παρουσία της στην Ε.Ε.

Απαιτούνται άμεσες δράσεις ούτως ώστε, τόσο ο Ιδιωτικός Τομέας όσο και το κράτος, να αποκτήσουν Ευρωκεντρικό Προσανατολισμό, γιατί πιστεύω ότι η μικρή Κύπρος μπορεί να καταστεί Πρωταγωνιστής στην Ε.Ε. στο τομέα άντλησης κονδυλίων και αξιοποίησης ευκαιριών. Αυτό το στηρίζω στο γεγονός ότι η Κύπρος διαθέτει το πιο μορφωμένο και το πιο αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό που εάν οργανωθεί σωστά και υπάρξει συντονισμός και συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τότε μπορούμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την Ε.Ε., στην οποία ανήκουμε και είναι και δικό μας σπίτι.

*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ – Ευρωβουλευτής

lefteris-1