ΠτΔ: Ιστορικό ορόσημο το άνοιγμα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας

Η κοινή επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας αποδεικνύεται εμπράκτως μέσα από το άνοιγμα Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Κύπρο, αλλά και την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να ανοίξει Πρεσβεία στο Τόκυο μέχρι το τέλος του έτους, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος απηύθυνε ταυτόχρονα πρόσκληση στον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Μιλώντας σε εκδήλωση με την ευκαιρία του ανοίγματος Ιαπωνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, στην παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών της χώρας κ. Kazuyuki Nakane, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η εδώ παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας αποτελεί απόδειξη της ποιοτικής αναβάθμισης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Ιαπωνίας.

«Μιας σχέσης που βασίζεται στην ειλικρινή φιλία, τις κοινές αξίες και συμφέροντα και τον αμοιβαίο σεβασμό, κατανόηση και την κοινή επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι το άνοιγμα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στη Λευκωσία αναμφισβήτητα σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι, ως απτή απόδειξη της επιθυμίας για διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα ανοίξει Πρεσβεία στο Τόκυο, οι απαραίτητες προετοιμασίες για το άνοιγμα της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε αυτή να είναι πλήρως λειτουργική μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε, επίσης, πρόσκληση, μέσω του Υφυπουργού Εξωτερικών, στον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας κ. Shinzō Abe για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κάτι που, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα διευκόλυνε και θα επιτάχυνε τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συζήτησαν τις μελλοντικές προοπτικές και τις πολλά υποσχόμενες δυνατότητες της συνεργασίας των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο χωρών στην ενθάρρυνση για περισσότερες ανταλλαγές επισκέψεων, μεταξύ άλλων, και σε επίπεδο αξιωματούχων, καθώς και στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας μέσω της διερεύνησης νέων τομέων συνεργασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό, τις Επενδύσεις, τον Πολιτισμό και την Εμπορική Ναυτιλία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, εξάλλου, τη βεβαιότητα ότι η σημερινή υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για Ανθρωπιστικά Θέματα που υπέγραψαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, αποτελεί μόνο την απαρχή διαφόρων συμφωνιών που θα επακολουθήσουν μεταξύ των δύο χωρών στο εγγύς μέλλον.

«Δεν είναι τυχαίο ότι έχω μιλήσει για κοινές αξίες και συμφέροντα μεταξύ των δύο χωρών, αφού βασίζονται στην κοινή μας προσέγγιση σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την ίδια ώρα την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη διαχρονική στάση αρχών της Ιαπωνίας στις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Ιάπωνα Υφυπουργό Εξωτερικών για τη συνάντηση που είχε σήμερα με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κα Τζέιν Χολ Λουτ, κατά την οποία επανέλαβε «την ισχυρή δέσμευση της πλευράς μας – για εμπλοκή σε ένα νέο διάλογο εντός του πλαισίου που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ – με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή θέληση που έχουμε επιδείξει από την αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο εύχομαι πραγματικά ότι τόσο οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας όσο και η Τουρκία θα ανταποκριθούν θετικά στη νέα προοπτική που παρουσιάζεται ξανά ενώπιον μας, λαμβάνοντας υπόψη, κατά τρόπο συνολικό και χωρίς να είναι επιλεκτικοί, τις πρόνοιες που έθεσε ο ΓΓ κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά».

Επεσήμανε δε ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας και χαιρέτισε τη Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας που υπεγράφη την περασμένη βδομάδα ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΕΕ.

Σημείωσε. Επίσης. ότι η Κύπρος πάντα θα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για την Ιαπωνία και εντός της Ευρώπης και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης ειλικρινή συλλυπητήρια εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας στους συγγενείς των θυμάτων της φυσικής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία και εξήρε το έργο των ιαπωνικών Αρχών στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης αυτής καταστροφής.