Πύρινη κόλαση στην Αττική – Σπίτια στις φλόγες στη Κινέτα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική και η δυτική Αττική – Δύσκολη νύχτα με μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Κινέτα, Νέο Βουτζά, Μάτι και Κάλαμο 

Δύσκολη θα είναι η νύχτα στην Αττική, καθώς μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε Κινέτα και ανατολική Αττική, με την Πυροσβεστική να δίνει μάχη με το χρόνο για την κατάσβεσή τους.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε από πευκοδάσος στη θέση “Αέρας” στα Γεράνεια όρη, πάνω από την Κινέτα. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι φλόγες έφθασαν στην κατοικημένη περιοχή Μαρούλα βόρεια της Κινέτας, στον οικισμό Γαλήνη και στο Πανόραμα, όπου ήδη σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος τα ενεργά μέτωπα είναι τέσσερα έως πέντε.

Kλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων είναι τόσο η νέα όσο και η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, και στα δύο ρεύματα από το 39ο έως και το 57ο χλμ. Μάλιστα, έχει προκληθεί μποτιλιάρισμα και έχει σχηματιστεί ουρά 6 χιλιομέτρων προς τα Μέγαρα. Ήδη δυσχεραίνεται η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων με προορισμό την Κινέτα. Ακόμη, διακόπτονται τα δρομολόγια του Προαστιακού λόγω της φωτιάς.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στην περιοχή είναι τεράστια. Αρχικά κινητοποιήθηκαν 15 οχήματα με 35 πυροσβέστες, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ άμεσα οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και συνολικά επιχειρούσαν στις 18:00 47 οχήματα με 110 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη Canadair CL-415, 1 αεροσκάφος Canadair CL-215, 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 3 ελικόπτερα Sikorsky S-64 και 2 ελικόπτερα Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος.

Προς ενίσχυσή των δυνάμεων, μεταβαίνουν άλλα 17 οχήματα με 45 πυροσβέστες από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις, καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.

Οι καπνοί είναι τόσο πυκνοί που έχουν κατακλύσει ακόμη και τις σήραγγες, ενώ ορατοί έχουν γίνει στον αττικό ουρανό, καλύπτοντας ακόμη και την Ακρόπολη.

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει, λόγω των δυνατών ανέμων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής. Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα. Το βράδυ αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ομάδες εθελοντών με δικά τους οχήματα.

Τρία άτομα με εγκαύματα από τη φωτιά μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. «Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε:

«Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στον Κάλαμο Αττικής στη θέση Πανόραμα, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση.

Λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, διενεργείται από το απόγευμα εκτροπή της κυκλοφορίας σε σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος. Ειδικότερα, η εκτροπή γίνεται στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με τη Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με την Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος, από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.