O OPEC+ εν μέσω κρίσης μειώνει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως

O ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν τη Δευτέρα σε μείωση της παραγωγής από τον επόμενο μήνα, εκπλήσσοντας τις αγορές ενέργειας σε μια περίοδο σημαντικής αναταραχής.

Ειδικότερα, η ενεργειακή συμμαχία γνωστή ως OPEC+, αποφάσισε να μειώσει τους στόχους παραγωγής κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα από τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές στον τομέα της Ενέργειας περίμεναν σε γενικές γραμμές ο όμιλος να διατηρήσει την ίδια πορεία σε ό,τι αφορά την παραγωγική του πολιτική.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μόλις 100.000 βαρέλια την ημέρα. Η μικρή ώθηση ερμηνεύτηκε ευρέως ως απόρριψη προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία για να ζητήσει από τον βασιλιά να αντλήσει περισσότερα βαρέλια προκειμένου να μειώσει τις τιμές και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.

Ο ΟΠΕΚ+ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση της Δευτέρας να επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής του Αυγούστου οφείλεται στο ότι η ανοδική προσαρμογή «προοριζόταν μόνο για τον Σεπτέμβριο».

Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου.

Απότομα ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα. Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 3,9% στα 96,63 δολάρια το βαρέλι περίπου στη 1:45 μ.μ. ώρα Λονδίνου, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού WTI αυξήθηκαν 3,6% στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περίπου 25% από τις αρχές Ιουνίου, αφού άγγιξαν τα πολυετή υψηλά του Μαρτίου. Η πτώση έχει τροφοδοτηθεί από τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία Covid σε μέρη της Κίνας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να περιορίσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας από τον ΟΠΕΚ+ έρχεται εν μέσω μιας κλιμακούμενης ενεργειακής διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με πολλούς στην Ευρώπη να ανησυχούν βαθιά για την προοπτική ύφεσης και τη χειμερινή έλλειψη φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν στενά την προοπτική αύξησης της προσφοράς από το ιρανικό αργό, εάν η Τεχεράνη μπορέσει να εξασφαλίσει μια ανανεωμένη έκδοση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 25% τη Δευτέρα, αφού ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν θα ανοίξει ξανά τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.