H κυβέρνηση να συνέλθει από το λήθαργο της πολιτικής του “καλού παιδιού”

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε σήμερα τη θέση  πως “όπως και στο Κυπριακό, έτσι και στην οικονομία, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, επιλέγει να μην διαπραγματεύεται. Με την παθητική της στάση, επιλέγει να καλύψει τις `τρύπες` του τραπεζικού συστήματος με το ξεπούλημα των σπιτιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

Ο κ. Παπαδόπουλος, πρόσθεσε πως αντίθετα “η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαπραγματευθεί τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας, διεκδικώντας περισσότερα χρήματα και διευκολύνσεις και όπως όλα δείχνουν οδηγείται σε επίτευξη του στόχου της”.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πως “η κυβέρνηση Αναστασιάδη ψάχνει να καλύψει αυτές τις `τρύπες` με τις εκποιήσεις των περιουσιών των δανειοληπτών”.

“Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί την κυβέρνηση να συνέλθει από το λήθαργο της πολιτικής του `καλού παιδιού` και να διαπραγματευθεί, όπως η Ελλάδα, την επιστροφή των χρημάτων των Κυπρίων που δόθηκαν για να κεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Επιτέλους, ας αφήσουμε στην άκρη τα σπίτια του κόσμου και ας ξεκινήσουμε μία σοβαρή συζήτηση με τους δανειστές στο πλαίσιο ενός Εθνικού Πλαισίου Επαναδιαπραγμάτευσης”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε εξάλλου πως με τις παρεμβάσεις της η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέτρεψε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και διαμόρφωσε το απαραίτητο δίχτυ προστασίας για την ακίνητη ιδιοκτησία στην Κύπρο. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην καταστρέψει το δίχτυ αυτό “όχι μόνο από σεβασμό στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά – κυρίως – από σεβασμό στο δικαίωμα του πολίτη στην περιουσία του”.

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να ετοιμάσει και να καταθέσει άμεσα ενώπιον του Νομοθετικού Σώματος το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως μέσα από σειρά προτάσεων νόμου και τροπολογιών των κομμάτων, η Βουλή έχει επιτύχει, μεταξύ άλλων, να μην εφαρμοστεί ο νόμος των εκποιήσεων, να προστατευθούν οι εγγυητές και να τεθεί φρένο στις αυθαιρεσίες των τραπεζών και στους τόκους υπερημερίας.

Επίσης ανέφερε πως το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι θα πρέπει να ξεκινήσει επίσης άμεσα η συζήτηση για τη δημιουργία μίας Εταιρείας Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, κατά το πρότυπο της Ιρλανδίας.

Η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για τη λειτουργία μιας τέτοιας Εταιρείας, θα περιορίσει τις ανάγκες των τραπεζών, θα συγκρατήσει τις μαζικές εκποιήσεις και θα συγκρατήσει τις τιμές των ακινήτων, ενώ τα ποσά δεν θα προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος, ανέφερε τέλος ο κ. Παπαδόπουλος στις δηλώσεις του, σημειώνεται στην ανακοίνωση.