Συνέχεια της δίκης για το σκάνδαλο στη Δρομολαξιά

Συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, με την ολοκλήρωση της αντεξέτασης από την Κατηγορούσα Αρχή του Νικόλα Γεωργιάδη, μάρτυρα υπεράσπισης του Ορέστη Βασιλείου, τρίτου κατηγορούμενου στην υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Κατατέθηκε ως τεκμήριο ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η φανέλα της ARSENAL. Ο μάρτυρας κατηγορίας Nίκος Λίλλης ανέφερε στην κατάθεσή του ότι το 2011 παρέδωσε στον 1ο κατηγορούμενο στην υπόθεση, Στάθη Κιττή, φάκελο με 100 χιλιάδες ευρώ μετρητά. Ωστόσο ο κ. Κιττής ισχυρίστηκε ότι στο φάκελο υπήρχε μια φανέλα της ARSENAL, με το λογότυπο της αγγλικής ομάδας και της CYTANET ζητώντας χορηγία. Ο Νίκος Λίλλης είχε αναφέρει τότε στον Στάθη Κιττή ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΛΚΗΣ είχε έρθει σε συμφωνία με την αγγλική ομάδα για προπόνηση των ακαδημιών σε εγκαταστάσεις της ομάδας στη Λάρνακα.

Επειδή η πολιτική τότε της CYTA δεν περιελάμβανε χορηγίες σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, ο Στάθης Κιττής παρέδωσε την φανέλα στον Νικόλα Γεωργιάδη, ο οποίος με τη σειρά του την έστειλε σε γνωστό του στο Λονδίνο, μέλος της κυπριακής παροικίας.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη φανέλα την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης του από την Κατηγορούσα Αρχή, αλλά επειδή η κυρία Έλλη Παπαγαπίου αμφισβήτησε την ύπαρξη της, ο μάρτυρας επικοινώνησε με τον γνωστό του στο Λονδίνο ο οποίος την έστειλε πίσω στην Κύπρο με DHL μαζί με αντίγραφο του διαβατηρίου του και όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Η φανέλα έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας το μεσημέρι της Παρασκευής και η σύζυγος του Νικόλα Γεωργιάδη πήγε και πήρε το φάκελο, ο οποίος ανοίχτηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Πολύωρη ήταν και σήμερα η αντεξέταση από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου, του Νικόλα Γεωργιάδη, νυν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA και κατά τον επίδικο χρόνο μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων της CYTA και τέως Προέδρου της Επιτροπής της CYTAVISION.

Ενώπιον του Κακουργιοδικείου κατατέθηκαν σήμερα οι τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ του μάρτυρα υπεράσπισης και του Νίκου Λίλλη και απαντώντας σε ερωτήσεις της κυρίας Παπαγαπίου ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο «Λίλλης θεωρούσε πως η ομάδα του ήταν αδικημένη, όλα αυτά τα χρόνια η CYTA του απέρριψε αρκετές αιτήσεις για χορηγία, θεωρούσε ότι τα χρήματα που έπαιρνε η ΑΛΚΗ ήταν πολύ λίγα και προσπαθούσε να πάρει περισσότερα λεφτά”. Είπε ακόμα ότι ο κ. Λίλλης «είχε κάθε δικαίωμα να υποβάλει τα αιτήματά του και εγώ είχα κάθε υποχρέωση να ακούσω τα παράπονά του».

Σε υποβολή της κυρίας Παπαγαπίου ότι το 99% των κατ’ ιδίαν συναντήσεων και των τηλεφωνημάτων που είχε με τον Νίκο Λίλλη αφορούσε το έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά, ο μάρτυρας είπε πως «δεν είναι σωστό αυτό που λέτε, είναι πολύ μεγάλο λάθος αυτό που ισχυρίζεστε και διαφωνώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου». Πρόσθεσε ακόμα ότι θα ήταν παγκόσμιο γεγονός ο Πρόεδρος ενός αθλητικού σωματείου να συναντάται ή να έχει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τον Πρόεδρο της CYTAVISIOΝ και να μην είναι αποκλειστικό θέμα συζήτησης το ποδόσφαιρο.

Είναι η θέση μου, συνέχισε η κ. Παπαγαπίου, ότι είχες πολύ καλή σχέση με τον Νίκο Λίλλη και είχες συναντηθεί αρκετές φορές μαζί του, με τον μάρτυρα να παραδέχεται πως είχε καλή σχέση μαζί του όπως είχε με όλους τους Προέδρους των ποδοσφαιρικών σωματείων της Κύπρου. Πρόσθεσε ακόμα ότι «στην ανάγκη του Νίκου Λίλλη να πάρει περισσότερα χρήματα από τη CYTA ορισμένα από τα τηλεφωνήματα που είχαμε ήταν πολύ έντονα».

Η κυρία Παπαγαπίου υπέβαλε στο μάρτυρα ότι ο ίδιος ήταν παρών σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του κ. Ζαννέττου στη Λευκωσία, το Νοέμβριο του 2012 ο Νίκος Λίλλης, κατά τη διάρκεια της οποίας το στέλεχος του ΑΚΕΛ απείλησε τον αθλητικό παράγοντα ότι θα έπρεπε να εξοφλήσει με την προκαταβολή που πήρε από τη CYTA για το έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά τα χρέη της ΑΛΚΗΣ, για τα οποία δανείστηκαν παράγοντες και στελέχη του ΑΚΕΛ.

Με πολύ έντονο τρόπο ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε και επανέλαβε στη συνέχεια αρκετές φορές ότι «εγώ δεν θα επέτρεπα ποτέ να ήμουν το όχημα και μάρτυρας σε απειλή ενός ανθρώπου εναντίον ενός άλλου. Αν γινόταν κάτι τέτοιο και ήμουν παρών, θα κατάγγελλα ένα τέτοιο έγκλημα αμέσως στην Αστυνομία» είπε. Ανέφερε επίσης ότι την ημέρα που έγινε αυτή η συνάντηση ο ίδιος απουσίαζε στο εξωτερικό και κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ζήτησε από τον επικεφαλής των αστυνομικών ερευνών, να καταθέσει το φορολογικό του ημερολόγιο για να αποδεχθεί ότι πράγματι την συγκεκριμένη ημέρα ο ίδιος απουσίαζε από την Κύπρο, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό.

Είπε επίσης ότι είχε κάνει αρκετά τηλεφωνήματα στον κ. Ζαννέττο, μίλησε αρκετές φορές μαζί του, ενώ τον είδε και στο γραφείο του στο ΑΚΕΛ στη Λευκωσία.

Σε ερώτηση της Κ.Α. εάν είχε επαφές με τον κ. Ζαννέττο και πριν το Μάιο του 2013, ο Νικόλας Γεωργιάδης απάντησε θετικά, προσθέτοντας πως «λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και άλλων παραγόντων, συζητούσαμε για διάφορα θέματα μεταξύ αυτών πολιτικά και οικονομικά».

Σε άλλες ερωτήσεις της κ. Παπαγαπίου, ο μάρτυρας είπε ότι «καταδικάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι ήμουν σε συνάντηση Βενιζέλου – Λίλλη, δεν γνώριζα για μια τέτοια συνάντηση, με θίγει προσωπικά και δεν θα το δεχτώ». Σε παρατήρηση της Κ.Α. ότι η συνάντηση Βενιζέλου – Λίλλη έγινε για να εξοφληθούν παλιά δάνεια της ΑΛΚΗΣ, ο μάρτυρας διερωτήθηκε τι σχέση έχει αυτό μαζί του.

Σε άλλη υποβολή ότι γνώριζε πολύ καλά πως με την προκαταβολή που πήρε ο Λίλλης από τη CYTA για το Aero Centre θα πληρώνονταν χρέη της ΑΛΚΗΣ, ο Νικόλας Γεωργιάδης είπε «ουδέποτε γνώριζα κάτι τέτοιο» και υπέδειξε στην κυρία Παπαγαπίου ότι «μου λέτε πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Σου υποβάλλω, συνέχισε η Κ.Α., πως όταν ο Λίλλης πήρε την προκαταβολή από τη CYTA για το Aero Centre, του τηλεφώνησε ο Βενιζέλος Ζαννέττος να πάει να τον δει στο γραφείο του στο ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, ο μάρτυρας διερωτήθηκε «τι σχέση έχει αυτό μαζί μου».

Σου υποβάλλω, είπε επίσης η Κ.Α., ότι ο Λίλλης αντέδρασε στα λεγόμενα του Βενιζέλου Ζαννέττου γιατί έπρεπε να αρχίσει η δουλειά στο Aero Centre και είπε ότι τα χρέη της ΑΛΚΗΣ θα πληρώνονταν αργότερα. Ο μάρτυρας απάντησε «δεν συμφωνώ, δεν ήμουν ποτέ παρών σε μια τέτοια συνάντηση και δεν ήμουν ποτέ στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στο ΑΚΕΛ στην παρουσία του Νίκου Λίλλη. Αυτή είναι η θέση μου γιατί αυτή είναι η αλήθεια», κατέληξε.

Σήμερα κατέθεσε επίσης ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ορέστη Βασιλείου ο Νίκος Τάμπας πρώην Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ (Ομοσπονδία Ημικρατικών Οργανισμών) ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον τρόπο λειτουργίας της συντεχνίας, στη διαδικασία με την οποία ένα Σωματείο μέλος της ΟΗΟ, όπως η ΕΠΟΕΤ, κατέρχεται σε απεργία και στο γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε απεργία χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Ομοσπονδίας.

Ο κ. Τάμπας είπε ακόμα ότι ενόσω ήταν ο ίδιος ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ, (1999 – 2012), η ΕΠΟΕΤ μέσω του Ορέστη Βασιλείου δεν κατήλθε στην οποιαδήποτε απεργία. Αναφέρθηκε επίσης στις ανησυχίες της ΟΗΟ-ΣΕΚ για τις επενδύσεις που γίνονταν από το Ταμείο Συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, χωρίς τη συμμετοχή της.

Στην κατάθεσή του ο κ. Τάμπας ανέφερε επίσης ότι στις 21/1/2011 ο Οικονομικός Διευθυντής της CYTA είχε ενημερώσει τη Συντεχνία ότι η επένδυση του Ταμείου Συντάξεων στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά ήταν οικονομικά συμφέρουσα και δεν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να καταθέσει ανώμοτη δήλωση ο τέταρτος κατηγορούμενος στην υπόθεση Γιάννης Σουρουλλάς.