H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ολοκληρώσει 3 έρευνες για Λαική και Τρ.Κύπρου

Τρεις έρευνες που αφορούν τις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου έχει ολοκληρώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας παράλληλα ότι προχωρεί εντατικά με τις έρευνές της επικαλούμενη καθυστερήσεις που προκλήθηκαν στο έργο της από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Διαβεβαιώνει ότι δεν είχε οποιαδήποτε απόσυρση αίτησης για χορήγηση άδειας ΚΕΠΕΥ ή τερματισμό των εργασιών υφιστάμενης ΚΕΠΕΥ τους τελευταίους μήνες, ότι εργάζεται εντατικά για επίσπευση έγκρισης αιτήσεων για ΚΕΠΕΥ, επίλυση των προβλημάτων που προκλήθηκαν σε υφιστάμενες ΚΕΠΕΥ, καθώς και ότι έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους που διενεργεί στους εποπτευόμενους της για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για την κεφαλαιουχική τους επάρκεια.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «αναφορικά με την επένδυση της Cyprus Popular Bank Co Limited σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να κληθεί η Εταιρεία, εντός των επόμενων ημερών, σε παραστάσεις για ενδεχόμενες παραβάσεις».

Αναφορικά με ενδεχόμενη παράβαση από τον κ. Ευθύμιο Μπουλούτα, ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Marfin Laiki το 2011, η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η απάντηση του κ. Μπουλούτα στην κλήση της Επιτροπής σε παραστάσεις για ενδεχόμενες παραβάσεις του Νόμου περί Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρηση Αγοράς)».

Η υπόθεση, προστίθεται, «αφορά δηλώσεις του κ. Μπουλούτα ο οποίος σε ερώτημα το οποίο τέθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη του Ομίλου, στις 28.9.2011, για το ύψος των χρημάτων που θα χρειαζόταν ο Όμιλος Marfin Laiki ούτως ώστε να είναι πλήρως υγιής και να έχει ρευστότητα, ανέφερε στην απάντηση του ότι ‘O Όμιλος είναι υγιής, έχει ρευστότητα και αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται κεφάλαια, άρα οποιαδήποτε αναφορά πάνω σε θέματα αυξήσεων κεφαλαίων δεν υφίσταται …….’».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνεχίζει σημειώνοντας ότι «αναφορικά με την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία ΛΤΔ ημερομηνίας 27.6.2012 με θέμα την κεφαλαιακή άσκηση ευρωπαϊκής αρχής τραπεζών, η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να κληθεί η Εταιρεία, εντός των επόμενων ημερών, σε παραστάσεις για ενδεχόμενη παράβαση του Νόμου περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρησης της Αγοράς)».

Ενδεχομένως, επεξηγείται, «δεν προέβηκε σε δημοσιοποίηση το ταχύτερο δυνατό, ‘εμπιστευτικής πληροφορίας’ που την αφορούσε άμεσα και συγκεκριμένα ότι, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εταιρείας για κάλυψη των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), έχουν αυξηθεί από €200 εκ. περίπου (μετά την αναμενόμενη κερδοφορία μέχρι 30.6.2012-ανακοίνωση 10.5.2012), σε €400 εκ. περίπου με το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης λόγω ενδεχόμενων επιπρόσθετων προβλέψεων».

Όσον αφορά την επένδυση της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία ΛΤΔ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου «ένα μέρος της έρευνας έχει ολοκληρωθεί, και αναμένεται η απάντηση της Εταιρείας στην κλήση της Επιτροπής σε παραστάσεις για ενδεχόμενες παραβάσεις ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευκρινίζει ότι οι έρευνες παρουσίασαν καθυστερήσεις λόγω απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου το Μάρτιο του 2012 με την οποία ακύρωσε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να ανακληθούν οι διορισμοί των μελών της Επιτροπής και να διοριστούν εκ νέου.

«Λόγω της εν λόγω απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου επηρεάστηκαν σοβαρά οι εργασίες/ λειτουργίες/θεσμικό πλαίσιο της Επιτροπής», αναφέρεται. Προς αποφυγή νομικών προβλημάτων, προστίθεται, «κρίθηκε αναγκαία και απαραίτητη η ακύρωση προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επιτροπής για διενέργεια ερευνών και η εκ νέου επανεξέτασης τους».

Όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι ΚΕΠΕΥ με τις τράπεζες, η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι κατέβαλλε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για συντονισμό και επίλυσή τους, ενώ ενημερώνει επίσης ότι έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους που διενεργεί στους εποπτευόμενους της αναφορικά με τη συμμόρφωση τους τόσο με τη σχετική νομοθεσία που αφορά την παρεμπόδιση ξεπλύματος παράνομου χρήματος όσο και τη νομοθεσία αφορά τη λειτουργία τους και την κεφαλαιουχική τους επάρκεια.

Ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρίσκονται 35 αιτήσεις για άδειες λειτουργίας ΚΕΠΕΥ και 155 αιτήσεις για άδειες εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών, για την επιτάχυνση των εγκρίσεων των οποίων η Επιτροπή «καταβάλλει κάθε προσπάθεια».