Forbes: Στη λίστα με τους πλουσιότερους Αμερικανούς τρεις μέτοχοι της Moderna

Στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς μπήκαν τρεις δισεκατομμυριούχοι με μερίδιο μετοχών στη Moderna, που έβγαλε τρελά κέρδη με την κυκλοφορία του εμβολίου της για τον κορωνοϊό – ένα από τα τρία που ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Oι συνιδρυτές της Moderna, Νουμπάρ Αφεγιάν και Ρόμπερτ Λάνγκερ και ο επενδυτής Τίμοθι Σπρίνγκερ έχουν ο καθένας τους περιουσία που ξεπερνά τα 3,5 δισ. δολάρια και η ένταξή τους στη λίστα του Forbes χθες έγινε βάσει στοιχείων της κεφαλαιαγοράς της τιμής της μετοχής τον περασμένο μήνα και άλλων οικονομικών δεδομένων.

=Ο Νουμπάρ Αφεγιάν, συνιδρυτής της Moderna / Φωτογραφία αρχείου: Flickr
152 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Μοderna έχουν χορηγηθεί μετά το πράσινο φως που άναψε στο σκεύασμα η FDA. Η εταιρεία ήταν η πρώτη που ξεκίνησε σε ανθρώπους κλινικές δοκιμές του εμβολίου της τεχνολογίας mRNA – που ήταν έτοιμο μέσα σε δύο ημέρες από τον Ιανουάριο του 2020- ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη χρηματιστηριακή της αξία.

O καθηγητής του ΜΙΤ, Ρόμπερτ Λάνγκερ, συνιδρυτής της Moderna / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
Αν και με την πανδημία προκλήθηκε τεράστια οικονομική καταστροφή και χάθηκαν εκατομμύρια θέσεων εργασίας ανά την υφήλιο, οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται συνολικά κατά 40% αυτό το διάστημα, σύμφωνα με το Forbes, ενώ η φετινή λίστα περιλαμβάνει τα περισσότερα νέα ονόματα εδώ και 14 χρόνια, κυρίως από τον χώρο της οικονομίας, της τεχνολογίας και της ιατρικής φροντίδας. Η Moderna, που έχει την έδρα της στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, έχει επικριθεί επειδή προτίμησε να πουλήσει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου της σε χώρες που πρόσφεραν τα περισσότερα χρήματα, αλλά ο διευθύνων σύμβουλός της, Στεφάν Μπανσέλ, έχει πει ότι περιμένει τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα «σε όλους στον πλανήτη» το ερχόμενο έτος.

Μαζί με τις ανταγωνίστριες Pfizer και BioNTech η Moderna έβαλε δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της από τις πωλήσεις εμβολίων. Ο νυν πρόεδρός της, ο 59χρονος Νουμπάρ Αφεγιάν φιγουράρει στη 212 θέση της λίστας. Ο μηχανικός που γεννήθηκε στη Βηρυττό από Αρμένιους γονείς είχε μετακομίσει στο Μόντρεαλ το 1975 στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο. Συνέβαλε στην ίδρυση δεκάδων επιχειρήσεων και κατέχει μερίδιο μετοχών σε 12 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες βιοτεχνολογίας. Ο Τίμοθι Σπρίνγκερ επένδυσε πέντε εκατ. δολάρια στη Moderna στο ξεκίνημά της και τώρα κατέχει το 3,5% των μετοχών της. Η περιουσία του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ αποτιμάται στα 4,4 δισ. δολάρια και βρίσκεται στην 176 θέση της λίστας του Forbes. Ο Λάνγκερ, που βρίσκεται στη 222 θέση του καταλόγου, κατέχει το 3% των μετοχών της Moderna και ουδέποτε πούλησε κάποια εξ’ αυτών. Ο καθηγητής του MIT έχει περιουσία εκτιμώμενης αξίας 3,5 δισ. δολαρίων και μερίδιο μετοχών στις SQZ Biotechnologies, Seer και Sigilon Therapeutics, που ίδρυσε ο ίδιος και μεταδιδακτορικοί φοιτητές από το εργαστήριό του.