1.370 υπάλληλοι Τράπεζας Κύπρου και Λαικής στους καταλόγους των ανέργων

Σε ανήσυχη κατάσταση βρίσκονται οι 1.370 υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου και πρώην Λαϊκής, που αποφάσισαν να αποδεχθούν το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης από την Τράπεζα και μπήκαν στους καταλόγους των ανέργων.

Ο κ.Σάββας Φιλίππου σε δηλώσεις του είπε ότι από εθελούσια έξοδος των τραπεζικών υπαλλήλων έχει μετατραπεί σε αθέλητη εκπαραθύρωση, με το πιστόλι στον κρόταφο και άλλοι αποφασίσουν γι αυτούς, χωρίς αυτούς.

Ο κ. Φιλίππου εξήγησε ότι έλαβαν την αποζημίωση από την Τράπεζα, όπως προνοούσε η συμφωνία, αλλά βάση αυτής το 50% των χρημάτων αυτών έπρεπε να δοθεί πίσω για εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων. Η συμφωνία προνοούσε επίσης ότι η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ θα τους έδινε 10- 12 χιλιάδες ευρώ, τα οποία δεν έχουν ακόμη πάρει.

Αυτό που τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι τα Ταμεία Προνοίας, τα οποία έχουν κουρευτεί κατά 47,5%, με αποτέλεσμα να χάσουν τα μισά τους λεφτά, χωρίς να έχουν δικαίωμα να λάβουν μετοχές για το ποσό που έχουν χάσει, γεγονός, που, όπως υποστηρίζουν, συνιστά κατάφωρη αδικία.

Μετά τις πιέσεις που άσκησαν, ενημερώθηκαν ότι θα λάβουν τα χρήματα σε γραμμάτια 6,9 και 12 μηνών και με δικαίωμα να τα ανανεώσουν γι άλλη μια περίοδο. Είμαστε άνεργοι, δεν έχουμε εισόδημα, τα λεφτά μας δεν τα πήραμε   και χρωστάμε και τα δάνεια μας δήλωσε ο κ. Φιλίππου.

Απευθύναμε, είπε, έκκληση στη Διαχειριστική Επιτροπή, στην ΕΤΥΚ, στείλαμε επιστολές στους Υπουργούς και την Κεντρική Τράπεζα, στον ίδιο τον Πρόεδρο της δημοκρατίας. Παράλληλα έχουν ζητήσει για σήμερα συνάντηση με τον Έφορο Ταμείων Προνοίας, Θεοφάνη Τρύφωνος.

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση δεν αποκλείεται να ζητήσουν και νομική συμβουλή. Εισηγούνται τα 70 εκατομμύρια ευρώ, που υπάρχουν διαθέσιμα στη Διαχειριστική Επιτροπή, να διαμοιραστούν στους αποχωρήσαντες και τα εναπομείναντα χρήματα να δοθούν στους εν ενεργεία τραπεζικούς υπαλλήλους σε 6,9 και 12 δόσεις, καθώς δεν τα έχουν άμεση ανάγκη, αφού εξακολουθούν να έχουν εισόδημα.