Χριστόφιας: “60 χιλιάδες πολιτιστικά κειμήλια πουλήθηκαν παράνομα απο τα κατεχόμενα”

Περισσότερα από 60.000 εικόνες αγίων, ιερά αγγεία και ευαγγέλια εξαφανίστηκαν από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου εξήχθησαν παράνομα και πουλήθηκαν παράνομα στη μαύρη αγορά δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Χριστόφιας στη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην τελετή όπουδέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Αποστολικού Νούντσιου της Αγίας Έδρας στην Κύπρο, με έδρα το Τελ Αβίβ, Αρχιεπισκόπου Τζουζέπε Λατζαρότο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Αγία Έδρα και τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ για την ξεκάθαρη στάση τους σε σχέση με την καταστροφή θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και την ανάγκη προώθησης και σεβασμού των θρησκευτικών και πολιτιστικών ελευθεριών των εγκλωβισμένων.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις ουσιαστικές σχέσεις που έχουν εγκαθιδρύσει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αγία Έδρα οι οποίες βασίζονται στις κοινές αξίες της θρησκευτικής ελευθερίας, της ειρήνης, της ισότητας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι σχέσεις αυτές έχουν επαναβεβαιωθεί στη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ στην Κύπρο, το 2010, οι οποίες σηματοδότησαν την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις μας αλλά και στις επίσημες επισκέψεις του κύπριου προέδρου στο Βατικανό

Όσο για τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει ανακαλέσει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

“Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση. Έχουν εμπλακεί σε απειλές εναντίον της κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Τώρα ακολουθείται μία πολιτική αναβάθμισης της παράνομης οντότητας της λεγόμενης `ΤΔΒΚ` και προώθησης λύσης δύο κρατών”, ανέφερε.

Υπογράμμισε πως “τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος”.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Λατζαρότο είπε πως η Aγία Έδρα γνωρίζει πολύ καλά ότι η Κύπρος είναι δεσμευμένη στην αναζήτηση μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, είπε, και πρόσθεσε:

«Όλοι ξέρουμε ότι σε αυτό το νησί και πέρα απ’ αυτό, διακαής επιθυμία πολλών ανδρών και γυναικών με καλή θέληση είναι να γίνει κάθε προσπάθεια για επίτευξη αυτού του στόχου». Εξέφρασε επίσης την ευχή να αρθεί σύντομα το παρόν αδιέξοδο, σημειώνοντας πως δυστυχώς η Κύπρος, στην ίδια της τη γη, συνεχίζει να βιώνει ταλαιπωρίες από ανεπίλυτα ζητήματα που αφήνουν ανοικτές πληγές και προκαλούν πόνο.

Ακόμη αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ λέγοντας ότι «με την ένταξη της στην ΕΕ η Κύπρος άνοιξε ένα νέο δρόμο για μια πιο αποτελεσματική άσκηση του ρόλου της στο πλαίσιο της Ευρώπης, γεγονός που έδωσε μια ευκαιρία επέκτασης της δράσης της Κύπρου πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, προς τη διεθνή κοινότητα, και συμβολής στην ανάπτυξη, την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των εθνών».