Φωνές διαφοροποίησης στο εσωτερικό του ΔΝΤ – Ασφυκτικές οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο

Την ώρα που ο δεύτερος στην ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, αναγνωρίζει με δηλώσεις του τον «πονοκέφαλο» των κυβερνητικών επιτελείων απέναντι στο δίπολο: απομείωση χρέους- οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, στην Κύπρο η Τρόικα πιέζει ασφυκτικά για μέτρα που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την  Κυπριακή κυβέρνηση.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία στο ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, θεωρεί ότι θα αποδειχθεί “πολύ δύσκολο” να μπει ένα τέλος στη διεθνή οικονομική κρίση, καθώς και να επέλθει, στο μέλλον, εξισορρόπηση στο συσχετισμό αποπληρωμής κρατικού χρέους-ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα υπερχρεωμένο κράτος.

“Παρά τη σημειωθείσα πρόοδο, θα αποδειχθεί πράγμα πολύ δύσκολο να μπει ένα τέλος στην κρίση”, τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ μιλώντας σε οικονομικό συμπόσιο στο Λονδίνο. … “Η απομείωση του κρατικού χρέους, συνδυασμένη όμως με εκείνη του αντίστοιχου τραπεζικού, μετατράπηκαν τελικά ,ως προς την εσωτερική ζήτηση, σε τροχοπέδη, οπότε βραχυπροθέσμως προέκυψε δυσμενής επίπτωση για την ίδια την ανάπτυξη, σε πολλές εθνικές οικονομίες, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό από εκείνη που είχε αρχικώς προβλεφθεί… Άρα, η απομείωση του κρατικού χρέους, με βάση το μοντέλο που τελικά υιοθετείται, δεν θα πρέπει να ζημιώνει την ανάπτυξη”.

Στην Κύπρο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «δύσκολη» τη διαπραγμάτευση και «δύσκολα» τα δεδομένα. Και μιλάει για αποδοχή από την τρόικα «κάποιων από τους βασικούς στόχους που έθεσε», όπως το θέμα περικοπών στις αμυντικές δαπάνες που με αίτημα  της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εξαιρεθεί από τις διαπραγματεύσεις.

Έντονη είναι η ενόχληση των εκπροσώπων της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η τρόικα «υποθέτει»  ότι το κυπριακό χρέος θα είναι μη βιώσιμο, την στιγμή που ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι ξένοι τεχνοκράτες για το φυσικό αέριο. Τις συνεργασίες που δρομολογούνται με τις γειτονικές χώρες, για το πώς θα γίνει η διοχέτευση, η εκμετάλλευση, η εισαγωγή του φυσικού αερίου και οι διατιμήσεις, προκειμένου να τα αξιολογήσουν. Δεν ενδιαφέρθηκαν  μόνο για αριθμούς, αλλά για τις λεπτομέρειες, τις διαδικασίες και τα μοντέλα που θα χρησιμοποιηθούν.