Τη θέση της Χίλαρη Κλίντον ποιός θα την πάρει;

Λίγες μέρες μετά από την επανεκλογή του ο Μπαρακ Ομπαμα Βρίσκεται προς αναζήτηση των προσώπων που στελεχώσουν τη νέα του κυβέρνηση η οποία θα ορκιστεί στις αρχές τον Ιανουάριο του  2013.

Μετά την απόφαση της Χιλαρη Κλιντον να συνεχίσει την πολιτική της καριέρα, σε αυτή την κυβέρνηση ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε αναζήτηση νέου πρόσωπου για το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Σούζαν Ραις πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η επικρατέστερη, έως σήμερα, υποψήφια για τη δουλειά αν και ακούγεται κα το όνομα του Τζον Κερι, του πρώην υποψήφιου προέδρου από τη Μασαχουσέτη.

Η Ραις θεωρείται από τους άσους του Ομπαμα στο μανίκι του καθώς θεωρείται από τις πιο ικανές για τη θέση της Χίλαρη Κλίντον.

Η ιδία, ωστόσο σε ανακοίνωση της σήμερα, υποστήριξε πως «Λατρεύω τη δουλειά μου στα Ηνωμένα Έθνη. Πάντοτε μου άρεσε η δουλειά και θα την αγαπούσα πάντα,

ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο. Θα ήμουν πάντοτε έτοιμη να υπηρετήσω τη χώρα μου, για όσο διάστημα θέλει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα».

Το δυσοίωνο είναι ότι έχει εμπλέξει όνομα ης στην πρόσφατη διαφάνεια του αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη με αποτέλεσμα πολλοί στη γερουσία τη αντιμετωπίσουν αρνητικά, λόγω της δολοφονίας του αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, που επικαλείται πηγές από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι η Ρωσία προτιμά μεταξύ των δυο τον Τζον Κερί καθώς θεωρείται πλέον σύμμαχος και μάλιστα από τους πιο μετρημένους.

Δεν είναι  πρωτοφόρα που το όνομα του Κλερι συμπεριλαμβάνεται στους υποψηφίους για
το υπουργείο εξωτερικών.

Σε περίπτωση διορισμού της Ράις, η οποία επέκρινε δριμύτατα την στάση της Μόσχας στη συριακή κρίση, «θα είναι δύσκολο να συνεργαστούμε με την Ουάσινγκτον», δήλωσε ρωσική διπλωματική πηγή.