Υπ. Υγείας: Απολογισμός για τον 1ο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ

Σε εκτενή απολογισμό του 1ου μήνα εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας προέβη σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου, αφού ανέλυσε τα δεδομένα που προέκυψαν κατά τις πρώτες 30 μέρες του ΓεΣΥ, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, κληθείς να πει εάν με βάση την εικόνα που υπάρχει από τις πρώτες μέρες, υπάρχει εξισορρόπηση ανάμεσα στους ιατρούς του δημοσίου με εκείνους του ιδιωτικού τομέα ως προς τον αριθμό δικαιούχων που ενέγραψαν στους καταλόγους τους (π.χ. ορισμένοι ενέγραψαν 100 άτομα ενώ άλλοι 2,500) και ερωτηθείς εάν αυτή η κατάσταση είναι αποδεκτή από πλευράς Υπουργείου και ΟΑΥ, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι δεν είναι θέμα αποδεκτού ή όχι από το Υπουργείο ή τον ΟΑΥ, αλλά «είναι θέμα του ΟΚΥπΥ και σίγουρα όχι θέμα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Ο ΟΑΥ συμβάλλεται με γιατρούς και ο κάθε δικαιούχος έχει την ελεύθερη επιλογή να εγγραφεί στον ιατρό της αρεσκείας του».

Αυτή η ανισότητα, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, υπήρχε. Τις τελευταίες ωστόσο μέρες, είπε, «παρατηρείται μια αυξημένη εγγραφή δικαιούχων σε γιατρούς του ΟΚΥπΥ, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας ξενίζει. Ο καθένας έχει την επιλογή του γιατρού της αρεσκείας του, άρα μπορεί κάποιοι να έχουν εγγράψει περισσότερους από άλλους. Αυτό, όμως, συμβαίνει και με γιατρούς του ιδιωτικού τομέα».

Σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα αξιολόγησης των γιατρών που έχουν μειωμένο αριθμό ασθενών, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν προκύπτει θέμα αξιολόγησης των γιατρών που δεν έχουν εγγράψει μεγάλο αριθμό, «αλλά αξιολόγηση των γιατρών θα γίνεται στο ευρύτερο πλαίσιο αξιολόγησης και κάποιος γιατρός δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τον αριθμό των ασθενών που έγραψε. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που συντρέχουν στο να μην καταφέρει κάποιος να εγγράψει τον συγκεκριμένο αριθμό. Για παράδειγμα, κάποιοι γιατροί -και μιλώ για τους Παιδιάτρους τουλάχιστον στα δημόσια- εκτελούν και ενδονοσοκομειακά καθήκοντα, άρα είναι λιγότερες οι ώρες που έχουν να αφιερώσουν για εξωνοσοκομειακά και να εξυπηρετούν κόσμο. Έχοντας υπόψη αυτό, έχουν εγγράψει λιγότερους ασθενείς».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των συμβεβλημένων Ειδικών Ιατρών, και ερωτηθείς να πει εάν υπάρχουν ειδικότητες με μειωμένο αριθμό ή ειδικότητες με καθόλου συμβεβλημένους ιατρούς, ο κ. Ιωάννου παρέπεμψε στην ιστοσελίδα του ΟΑΥ για τον ακριβή αριθμό. Σημείωσε δε πως παρατηρείται μια ροή εγγραφής Ειδικών Ιατρών με το πέρας των ημερών συγκριτικά με τον αριθμό που είχε εγγραφεί αρχικά. «Κάθε μέρα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας λαμβάνει και νέες αιτήσεις γιατρών που επιθυμούν να εγγραφούν στο Σύστημα. Αντιλαμβάνεστε ότι έχει περάσει μόνο ένας μήνας. Τώρα έχουν αρχίσει να αξιολογούν και έχουν τα δεδομένα οι Ειδικοί Ιατροί ως προς τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την εγγραφή του στο Σύστημα, τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη και αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες και σίγουρα μέσα στον Σεπτέμβρη να υπάρξει μια αυξημένη ροή. Και αυτό φαίνεται από τη μέχρι σήμερα πορεία», επεσήμανε.

Ερωτηθείς εάν οι υφιστάμενες ανάγκες καλύπτονται από τους ιατρούς που έχουν συμβληθεί μέχρι τώρα, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται όπως θα το θέλαμε. «Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που είχαμε εντοπίσει, αλλά το Σύστημα ήδη διανύει τον πρώτο μήνα λειτουργίας του και είναι και άδικο να γίνεται οποιαδήποτε κριτική με βάση τον πρώτο μήνα, όσον αφορά τους αριθμούς των Ειδικών Ιατρών. Ένα Σύστημα που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί τους ασθενείς για τα επόμενα χρόνια και ξέρουμε και αναμένουμε ότι θα ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Τονίζουμε συνέχεια ότι χρήζει βελτίωσης. Έχω αναφέρει ότι ήδη έχουν γίνει δύο αναβαθμίσεις, ο κατάλογος δραστηριοτήτων των Ειδικών έχει αναβαθμιστεί τρεις φορές μέχρι τώρα. Άρα καλούμε και τους Ειδικούς Ιατρούς να αξιολογήσουν τα οικονομικά δεδομένα που είναι πάρα πολύ καλά πλέον για να αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στο Σύστημα ή όχι», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Ακολούθως, κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση δύο μεμονωμένων περιπτώσεων Προσωπικών Ιατρών να αποχωρήσουν από το ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΟΑΥ έχουν καθημερινά επικοινωνία με γιατρούς, για να εντοπίζουν και τα προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ορισμένοι Προσωπικοί Ιατροί αντιμετωπίζουν όντως δυσκολία στη διαχείριση των ασθενών που έχουν εγγράψει στον κατάλογό τους. Ανέφερε ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε για 1,700 ασθενείς ανά Προσωπικό Ιατρό και μετά από πολλές πιέσεις από πλευράς ιατρών, η οροφή αυξήθηκε στις 2,500. Επίσης, ανέφερε, «τον τελευταίο μήνα πριν την έναρξη του Σχεδίου, όταν άρχισαν οι εγγραφές, δέχτηκα πάρα πολλά τηλεφωνήματα από ιατρούς, που μας προέτρεπαν να αυξήσουμε το όριο στις 3,000 και δεν ενδώσαμε σε αυτό. Άρα από τη μια υπήρχε το αίτημα να αυξηθεί το όριο, από την άλλη δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Κάποιοι έχουν εγγράψει 2,500 και τους εξυπηρετούν άψογα. Άρα είναι και θέμα του κάθε ιατρού πώς οργανώνει τη δουλειά του».

Επανέλαβε ακόμα πως επαφίεται στον κάθε ιατρό πώς θα κάνει διαχείριση της εργασίας του και εάν μπορεί να διαχειριστεί 2,500 ασθενείς ή λιγότερους. Τόνισε δε πως δεν είναι υποχρεωτικό να εγγράψουν όλοι οι γιατροί 2,500 δικαιούχους.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απεργία του ωρομίσθιου προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αλλά και της εξαγγελθείσας απεργίας από την ΠΑΣΥΚΙ στα ΤΑΕΠ στις 9 Ιουλίου, και ερωτηθείς ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν για να αποτραπεί η απεργία, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ωρομίσθιο προσωπικό δεν θα κλιμακώσει τα μέτρα. «Έχουν δοθεί λύσεις. Με τους υπεύθυνους των συντεχνιών που έχω μιλήσει προσωπικά είναι και αποδεκτές και πρέπει να γίνει η απαραίτητη συνεννόηση με τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ. Έχω τονίσει τη δυσαρέσκεια μου για την ολιγωρία για τον χειρισμό του θέματος, διότι πρέπει να κάνουμε την κριτική μας εκεί που χρειάζεται», είπε ο κ. Υπουργός για την απεργία του ωρομίσθιου προσωπικού.

Αναφορικά με την εξαγγελθείσα απεργία στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, «έχω πει σε δημόσιες δηλώσεις μου ότι δεν βλέπω τον λόγο εγώ προσωπικά γιατί πρέπει να γίνει αυτή η απεργία. Για μένα απεργία γίνεται από τους εργοδοτούμενους εάν η εργοδοτική πλευρά αρνείται να διαβουλευτεί, αρνείται να δώσει λύσεις και κωφεύει στις εκκλήσεις των εργαζομένων. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν συμβαίνει και το δηλώνω κατηγορηματικά. Είναι ένα θέμα το οποίο χρονίζει, δύσκολα μπορούν να βρεθούν λύσεις. Είναι ωραίο να λέμε ότι θέλουμε καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Πώς καθορίζεται το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον; Καλύτερο εργασιακό περιβάλλον σημαίνει να υπάρχουν περισσότερα άτομα να δουλεύουν, ούτως ώστε αυτοί που εργάζονται να μην είναι υποστελεχωμένοι και να επιβαρύνονται με επιπλέον ώρες και να υπάρχει αυτή η κούραση και η κόπωση που αυτή τη στιγμή υπάρχει. Όταν όμως προκηρύσσουμε τις θέσεις και δεν υπάρχει ενδιαφέρον, αυξάνουμε το επίδομα και πάλι δεν υπάρχει ενδιαφέρον και υπήρχε και πρόθεση προχθές να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το επίδομα -αν και υπήρχε αντίδραση σε αυτό το θέμα-, τότε δεν μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους Διευθυντές των ΤΑΕΠ μετά από δική του πρωτοβουλία, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι όλες οι εισηγήσεις που δόθηκαν από τους Διευθυντές για απάμβλυνση του προβλήματος έχουν υιοθετηθεί. Πρόσθεσε ότι με επιστολή της χθες η συντεχνία δεν δέχεται τις εισηγήσεις, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

«Εν πάση περιπτώσει όμως, εμείς ως Υπουργείο και με την καθοδήγηση της Γενικής Διευθύντριας, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε την ερχόμενη Τρίτη, εάν προχωρήσει η απεργία, να μην υπάρξει οποιαδήποτε ταλαιπωρία στον κόσμο», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα επιβίωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεδομένου ότι έχει μειωθεί αισθητά η προσέλευση του κόσμου σε αυτά, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι προς το παρόν δεν προκύπτει τέτοιο ζήτημα.

«Θα υπάρχει θέμα επιβίωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και λυπούμαι που το λέω εάν δεν υπάρξει αλλαγή κουλτούρας στα δημόσια νοσηλευτήρια. Αντιλαμβάνεστε ότι η αυτονόμηση για να δουλέψει χρειάζεται αλλαγή εταιρικής κουλτούρας, η οποία εφαρμόζεται από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια, και αναφέρομαι σε όλους τους εργαζόμενους. Και όλοι οφείλουν να αγκαλιάσουν, να αντιληφθούν τις ευθύνες τους, να αντιληφθούν ότι πλέον λειτουργούμε όλοι σε περιβάλλον ανταγωνισμού και έτσι οφείλουμε να συμπεριφερθούμε.

Πρέπει να αλλάξουν κάποιες συμπεριφορές και σε αυτό έχουν ρόλο να επιτελέσουν και οι συντεχνίες των εργαζομένων, όχι μόνο οι διοικήσεις. Έχουμε ρόλο όλοι μας να επιτελέσουμε σε αυτό και πρέπει όλοι να αντιληφθούμε τις νέες συνθήκες εργασίας και το νέο εργασιακό περιβάλλον», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.