Το ΚΟΕ προτείνει διορθωτικά μέτρα οικονομικής πολιτικής

Διορθωτικά μέτρα οικονομικής πολιτικής προτείνει στο Σχόλιο Οικονομικής Πολιτικής του, το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως αναφέρει «ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους για την τραγική κατάσταση της οικονομίας είναι το γεγονός ότι οι εκάστοτε διοικούντες διαμόρφωναν την οικονομική πολιτική του κράτους όχι στη βάση επιχειρημάτων που οδηγούσαν σε μέτρα για μεγιστοποίηση του εθνικού προϊόντος της χώρας, αλλά στη βάση εξυπηρέτησης των συμφερόντων οργανωμένων ομάδων που προσπαθούσαν να αποσπάσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο ενός κολοβού εθνικού προϊόντος».

Ως διορθωτικά μέτρα οικονομικής πολιτικής το ΚΟΕ προτείνει εγκατάλειψη της χαμηλής φορολογίας ως μέσου προσέλκυσης ξένων κερδών και στροφή σε πολιτικές αύξησης της παραγωγικότητας που προσελκύουν άμεσες ξένες επενδύσεις, επιβολή φόρου υπεραξίας στις καταθέσεις για διόρθωση στρεβλώσεων στην αγορά χρήματος και δικαιότερη κατανομή του κόστους/οφέλους της πολιτικής υψηλού ρίσκου/ απόδοσης που ακολούθησαν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας εισοδήματος για σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ του μέσου μισθού του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Επίσης προτείνεται μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας με έμφαση στην παροχή υπηρεσιών (αντί στις χρηματικές χορηγίες) και αποφυγή της σύγκρουση της κοινωνικής πολιτικής με την πολιτική οικονομικής ανάπτυξης.

Το ΚΟΕ εκτιμά ότι η εφαρμογή των διορθωτικών αυτών μέτρων  «θα βοηθήσει να διορθωθούν στρεβλώσεις που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στην παρούσα κρίση».