Τοποθέτηση Αστυνομίας σε σχέση με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Αστυνομία για το 2016

Αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του 2016 για την Αστυνομία, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Η Αστυνομία θεωρεί σημαντική την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα ευρήματά της. Από προκαταρκτική μελέτη της έκθεσης, διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι στα πλείστα ζητήματα του ελέγχου δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα και αυτό αντανακλά θετικά στη στρατηγική και πολιτική που ακολουθεί η Αστυνομία στην προσπάθειά της για συνεχή βελτίωση, διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.

Είναι γεγονός ότι αυξήθηκε η δαπάνη για υπερωριακή απασχόληση. Σε αυτό συνέτειναν η ανάγκη για λήψη έκτακτων αυξημένων μέτρων για πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών, τα μέτρα για πάταξη του φαινομένου του χουλιγκανισμού, καθώς και η λήψη μέτρων για την ασφάλεια Αρχηγών Κρατών και άλλων Αξιωματούχων που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Η ανάληψη αυξημένων υποχρεώσεων συνέπεσε με μία περίοδο κατά την οποία παρατηρείται μεγάλη έλλειψη προσωπικού λόγω της παγοποίησης των προσλήψεων από το 2011. Σε αυτά τα 6 χρόνια έχουν κενωθεί 636 θέσεις, ενώ έγινε εφικτό να γίνουν νέες προσλήψεις μόλις τον Νοέμβριο 2017, καλύπτοντας μόνο 210 από αυτές. Μέχρι το τέλος του 2015, τα μέλη της Αστυνομίας ελάμβαναν μερική χρηματική αποζημίωση (50-75%) για την υπερωριακή απασχόλησή τους. Από το 2016, με εισήγηση του Αρχηγού Αστυνομίας, εγκρίθηκε η πλήρης κάλυψη των υπερωριακών καθηκόντων με χρηματική αποζημίωση. Από τη στιγμή που οι ανάγκες παρέμειναν αυξημένες, λόγω κυρίως της απειλής της τρομοκρατίας, η δαπάνη για υπερωριακή απασχόληση αυξήθηκε. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό, διασφαλίστηκε το βασικό δικαίωμα των αστυνομικών για τα δεδουλευμένα τους και παράλληλα άρχισε η σταδιακή μείωση της συσσώρευσης των οφειλομένων ωρών ανάπαυσης: από 76.715 που ήταν το 2015, μειώθηκαν σε 62.370 το 2016. (ποσοστό 18,7%).

Αναφορικά με τους μειωμένους ελέγχους και καταγγελίες, σε σχέση με το κάπνισμα, επισημαίνεται ότι η Αστυνομία καθορίζει τις προτεραιότητές της, ανάλογα με τις ανάγκες και τους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, ελέγχους και καταγγελίες για το συγκεκριμένο θέμα μπορούν να διενεργούν και άλλες υπηρεσίες του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται ότι, αποτελεί πάγιο αίτημα της Αστυνομίας να απαλλαγεί από μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα, με τα οποία επιφορτίστηκε διαχρονικά, ώστε να αφεθεί απερίσπαστη στον πρωτεύοντα ρόλο της για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Αναφορικά με το κτήριο που στεγάζεται σήμερα το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου, επισημαίνεται ότι προγραμματίζεται η αξιοποίηση ολόκληρου του χώρου, τόσο με τη στέγαση της Σχολής Παραβατών Τροχαίας όσο και του Κλάδου Φωτοεπισήμανσης που αναμένεται να συσταθούν και να λειτουργήσουν σύντομα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποθήκης πυρομαχικών στο χώρο του Αρχηγείου Αστυνομίας, επισημαίνεται εκ νέου, ότι σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας, οι εν λόγω αποθήκες εξασφαλίζουν εξαιρετικές συνθήκες αποθήκευσης για την κατηγορία των πυρομαχικών που βρίσκονται εκεί και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά για τη μισθολογική ανέλιξη 15 μελών της Αστυνομίας στην κλίμακα Α5, ενόσω εκκρεμούσε ο καθορισμός των σχετικών κριτηρίων ανέλιξης. Σημειώνεται ότι, το θέμα αυτό αφορά περιπτώσεις ανελίξεων που έγιναν κατά το 2011 και ήδη τυγχάνει επανεξέτασης από την Αστυνομία σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και σύντομα θα επιλυθεί.

Καταληκτικά αναφέρεται ότι, η Αστυνομία εργάζεται σε ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον με συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις και κινδύνους. Παρά ταύτα και παρά την έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, η Αστυνομία ανταποκρίνεται με ιδιαίτερο ζήλο στα πολυεπίπεδα καθήκοντά της. Με το έργο της διατηρεί υψηλά και χωρίς εκπτώσεις το επίπεδο ασφάλειας, καθιστώντας την Κύπρο ως μία από τις ασφαλέστερες χώρες, κάτι που εξάλλου επιβεβαιώνεται από διεθνείς έρευνες για τον τουρισμό.