Τι απαντά ο Χάσικος για τη παρουσία του στο μνημόσυνο των καταδρομέων

Ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμώ, έστω και τώρα, να αναγνωρίσω ότι οι φονευθέντες στρατεύσιμοι κατά την ημέρα του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, υπακούοντες σε διαταγές των προϊσταμένων τους, πρόσφεραν τη ζωή τους σαν πιστοί και αφιλότιμοι στρατιώτες στο βωμό της στρατιωτικής πειθαρχίας και του όρκου που έδωσαν προς την πατρίδα, ανέφερε σε επιστολή του στις 14 Ιουλίου 2002, ο νυν Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και τότε Υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Χάσικος παραθέτει την επιστολή αυτή, σε απάντηση ανακοινώσεων και δηλώσεων αναφορικά με την παρουσία του στο χθεσινό μνημόσυνο των καταδρομέων που σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου στις 15 Ιουλίου του 1974.

Στην επιστολή που δίνεται στη δημοσιότητα, ο κ. Χάσικος ως Υπουργός Άμυνας το 2002 ανέφερε ότι “εικοσιοκτώ χρόνια μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 επιθυμώ να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας πληροφορήσω ότι οι κληρωτοί στρατιώτες και έφεδροι αξιωματικοί που φονεύθηκαν την ημέρα εκείνη, εκτελώντας διαταγές των ανωτέρων τους, έπεσαν σε διατεταγμένη Υπηρεσία”.

Η αντίληψη, σημειώνει, ότι θα μπορούσαν να επιδείξουν ανυπακοή και να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε αποστολές τις οποίες οι ίδιοι θα έκριναν ως παράνομες, θεωρητικά είναι ορθή, κάτω όμως από τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Εθνική Φρουρά την περίοδο του `74 κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αδύνατο.

“Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα αυτή και να συνεχίζουμε επί 28 χρόνια να αγνοούμε ότι ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τους σκοπούς όσων σχεδίασαν το προδοτικό πραξικόπημα, οι 19χρονοι στρατιώτες που συμμετείχαν σε αυτό, δεν είχαν καμία δυνατότητα άρνησης ή ανυπακοής σε διαταγές των ανωτέρων τους”, προσθέτει.

Το δημοκρατικό μας πολίτευμα, το πολιτικό και πολιτισμικό μας επίπεδο καθώς και το πνεύμα συναίνεσης που επικρατεί σήμερα στην πατρίδα μας ενόψει των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, αναφέρει ο κ. Χάσικος στην επιστολή του, δεν επιτρέπουν τη συνέχιση αυτής της συμπεριφοράς της Πολιτείας απέναντι στους στρατιώτες που φονεύθηκαν κατά την ημέρα του πραξικοπήματος αλλά και τους οικείους τους που επί 28 χρόνια ζουν το δικό τους δράμα.

“Ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμώ, έστω και τώρα, να αναγνωρίσω ότι οι φονευθέντες στρατεύσιμοι κατά την ημέρα του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, υπακούοντες σε διαταγές των προϊσταμένων τους, πρόσφεραν την ζωή τους σαν πιστοί και αφιλότιμοι στρατιώτες στον βωμό της στρατιωτικής πειθαρχίας και του όρκου που έδωσαν προς την πατρίδα. Ας είναι η αναγνώριση αυτή, το ελάχιστο μνημόσυνο απέναντι στο δικό σας νεκρό”, καταλήγει στην επιστολή του, ο κ. Χάσικος.