Συλικιώτης: “Ασύστολα ψεύδη” η κατάθεση Θεοδώρου στην Ερευνητική

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης, σε δήλωση του αναφορικά με την Ερευνητική Επιτροπή για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, είπε ότι ενώπιον της συνεχίζεται η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και αποκαλύπτεται ο πραγματικός λόγος σύστασής της, προσθέτοντας ότι το πόρισμα πρέπει να στηριχθεί σε πραγματικά στοιχεία και πραγματικά δεδομένα και όχι σε αυθαίρετες δηλώσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα, και για πολλοστή φορά, κατατίθενται ‘μαρτυρίες’ που στηρίζονται σε ασύστολα ψεύδη και υποθέσεις, χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία» και πρόσθεσε ότι την περίοδο που ήταν Διευθυντής της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ο Γιώργος Θεοδώρου, «έγιναν οι πιο πολλές αγοραπωλησίες, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του».

Υπενθύμισε ότι στις 3 Ιουλίου κατήγγειλε δημόσια «τα ασύστολα ψεύδη που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, Γεώργιος Γεωργίου» και έκτοτε αναμένει απάντηση, σημειώνοντας ότι προκάλεσε τον κ. Γεωργίου, αν έχει στοιχεία, να τα καταθέσει και να διαταχθεί ποινική έρευνα εναντίον των αξιωματικών και ανδρών της ΚΥΠ για πλαστές εκθέσεις. Σήμερα, συνέχισε, «ο κ. Γιώργος Θεοδώρου, πρώην Διευθυντής της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών περιουσιών, με την κατάθεση του επίσης δεν είπε την αλήθεια για διάφορα ζητήματα».

«Σε ό,τι αφορά τη θέση του (κ. Θεοδώρου) για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αυτή ήταν θετική υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης διαμονής του Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τις εκθέσεις της ΚΥΠ», συνέχισε ο κ. Συλικιώτης, παρατηρώντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Θεοδώρου αναφέρεται στο δήθεν περιορισμό των καθηκόντων του».

«Από την πρώτη στιγμή που θέσαμε φραγμό στην αυθαιρεσία και αδιαφανή διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, μέσα από τον καθορισμό των αναγκαίων διαδικασιών, άρχισε να διαμαρτύρεται για περιορισμό της εξουσίας του», πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, αναφέροντας ότι «ειδικότερα, η ανάγκη να δημιουργηθεί υπηρεσία στο Υπουργείο Εσωτερικών για να συμβουλεύει τον Κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών, προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου το 2004 και το 2006 και την προϋπόθεση όλες οι μεγάλης αξίας περιουσίες να εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι στο παρελθόν υπήρξε σωρεία καταγγελιών για παρατυπίες στη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών, αναφέροντας ότι «ο κ. Θεοδώρου, για αρκετά χρόνια, κωλυσιεργούσε με διάφορες προφάσεις να διεξάγει έρευνες, σ’ όλες τις επαρχίες, μετά από οδηγίες του Υπουργού, για ενδεχόμενες παρατυπίες στη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών».

Αυτό, είπε, καταγράφεται σε σωρεία επιστολών και παρατηρήσεων στους φακέλους του Υπουργείου», προσθέτοντας ότι «μάλιστα σε μια περίπτωση που αφορά έγκριση αγοραπωλησίας στο Κιβισίλι όπου θα εκδιώκονταν δεκάδες πρόσφυγες από τη γη που καλλιεργούσαν, ο κ. Θεοδώρου απέστειλε επιστολή έγκρισης στον αγοραστή, χωρίς την έγκριση του Κηδεμόνα και για αυτή την ενέργεια δέχθηκε γραπτή παρατήρηση.»

Περαιτέρω ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι η δημιουργία σχετικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Εσωτερικών έβαλε τα πράγματα σε τάξη και για πρώτη φορά υπήρξε διαφάνεια και συμμετοχική διαδικασία στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Συνεχίζοντας ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή της πρώτης Λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών Μαίρης Λάμπρου, που ήταν υπεύθυνη της Υπηρεσίας από το 2007 και οι τεκμηριωμένες τοποθετήσεις της όπως και τα συγκεκριμένα στοιχεία επιβεβαιώνουν του λόγου του αληθές.

«Θα επαναλάβω τα στοιχεία για να λάμψει επιτέλους όλη η αλήθεια», είπε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι το 2004 μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων πάρθηκε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για τους όρους και προϋποθέσεις πώλησης τ/κ περιουσιών.

Ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2006, μετά από δική του εισήγηση, το Υπουργικό περιόρισε τις εξουσίες του Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών (Υπουργού Εσωτερικών) ώστε όλες οι ιδιοκτησίες πέραν των 340 χιλιάδων ευρώ να εγκρίνονται από το Υπουργικό, μετά από σχολαστική έρευνα και διαφανείς διαδικασίες.

«Η πιθανότητα να υπήρξε ‘μεγάλο φαγοπότι΄’ με τις τ/κ περιουσίες ήταν την περίοδο 1994-2003, κατά την οποία δεν υπήρχαν περιορισμοί στην πώληση τ/κ περιουσιών, ούτε υπήρχαν προσφυγές σε δικαστήρια και υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ», είπε, λέγοντας ότι σε αυτή την περίοδο οι αγοραπωλησίες γίνονταν χωρίς διαφάνεια και χωρίς την ανάγκη έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά μόνο με την έγκριση του Κηδεμόνα (Υπουργού Εσωτερικών).

Οι αριθμοί, είπε, μιλούν από μόνοι τους. Ενώ δεν υπήρχαν αποφάσεις δικαστηρίων και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που να καθιστούσαν αναγκαία την έγκριση πώλησης τουρκοκυπριακών περιουσιών, από το 1994 μέχρι το 2003 έγιναν 139 πωλήσεις που αφορούσαν 1.265.755 τ.μ., ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι από την 1/1/2004 μέχρι 31/12/2007 έγιναν 146 πωλήσεις, που αφορούσαν 1.337.902τ.μ, ενώ από την 1/1/2008 μέχρι το 2012 έγιναν μόνο 61 πωλήσεις που αφορούσαν 370.631 τ.μ.

Διευκρίνισε ότι την τελευταία πενταετία οι αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών αφορούσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία υλοποίηση αποφάσεων δικαστηρίων ή αγορά γης στην οποία ανεγέρθηκαν προσφυγικοί οικισμοί (500 οικόπεδα περίπου).
Ερωτηθείς εάν κλήθηκε να καταθέσει στην Ερευνητική Επιτροπή και εάν κατά την άποψη του, η Ερευνητική Επιτροπή για να μπορέσει να διαμορφώσει ολοκληρωμένη εικόνα θα πρέπει να τον καλέσει να καταθέσει ενώπιον της τυχόν πρόσθετα στοιχεία που κατέχει, ο κ. Συλιώτης είπε ότι δεν προσκλήθηκε.

Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ο κ. Συλικιώτης είπε πως για τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία η κ. Μαίρη Λάμπρου χθες κατέθεσε με πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο όλα τα στοιχεία για όλες τις διαδικασίες.

Υπάρχουν, κατέληξε, όλα στους συγκεκριμένους φακέλους και από εκεί και πέρα πρέπει να στηριχθούμε σε πραγματικά στοιχεία και πραγματικά δεδομένα και όχι σε αυθαίρετες δηλώσεις.