Τα κόμματα επιχειρούν ρύθμιση για παρουσία Γ. Εισαγγελέα στη Βουλή

Τα κόμματα κατά τη σημερινή Σύσκεψη των Αρχηγών και με αφορμή άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να παρευρεθεί σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια προσπάθεια για «κωδικοποίηση» του πότε θα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να παρουσιάζεται στη Βουλή και στις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, η οποία θα εξέταζε το θέμα της συγγενικής σχέσης της Διοικητού της ΚΤ με νομικούς συμβούλους που εκπροσωπούν τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης εισηγήθηκε στη σύσκεψη, την κωδικοποίηση των περιπτώσεων στις οποίες ο Γενικός Εισαγγελέας θα οφείλει να παρίσταται αυτοπροσώπως στις συνεδριάσεις και των περιπτώσεων στις οποίες θα μπορεί να αποστέλλει εκπρόσωπο του.

Οι Αρχηγοί αποφάσισαν όπως η Προεδρία της Βουλής σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση μελετήσουν το θέμα και υποβάλουν υπόμνημα στη Σύσκεψη για τις δυνατότητες που παρέχουν το Σύνταγμα και η νομοθεσία σε ό,τι αφορά το εν λόγω ζήτημα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Συλλούρης είπε ότι το ζητούμενο είναι «η Βουλή να καθορίσει πότε θα πρέπει να καλείται ο Γενικός Εισαγγελέας, πότε θα οφείλει να έρχεται ο Γενικός Εισαγγελέας, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η παρεξήγηση».

Εξήγησε ότι με βάση ερμηνείες του Συντάγματος, ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να θεωρηθεί ως Σύμβουλος της Κυβέρνησης και όχι της Βουλής, εξηγώντας πως η πρόθεση είναι το θέμα να μην ρυθμίζεται βάσει της απόφασης του οποιουδήποτε αλλά βάσει κανονισμών.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα παρουσιάζεται στη Βουλή μόνο στην περίπτωση συζήτησης νομοσχεδίων, τότε ενδεχομένως η Βουλή να πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει δικό της νομικό σύμβουλο.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος είχε εγγράψει μαζί με άλλους Βουλευτές το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών, εξέφρασε απογοήτευση, αναφέροντας ότι ανέμενε από τα κόμματα να στηρίξουν τους Βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και να δώσουν νόημα στη στάση που κράτησε η Επιτροπή Θεσμών, η οποία και θεώρησε ότι οι λόγοι που πρόταξε ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν ανεπαρκείς.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «η υπόθεση πέφτει στα μαλακά» και πως το όλο θέμα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να αρχίσει η Βουλή να μελετά το ενδεχόμενο να αποκτήσει δικό της νομικό σύμβουλο, ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε ότι από την πρώτη μέρα που μπήκε στη Βουλή ακούει αυτό το πράγμα.

«Δεν είναι εκεί το θέμα, το θέμα είναι ότι ο Γενικός Εισαγγελέας για ένα θέμα στο οποίο τοποθετήθηκε δημόσια, απάντησε στη Βουλή ότι δεν θα έρθει στη Βουλή να καταθέσει τις απόψεις του», είπε, εξηγώντας ότι το θέμα δεν είναι νομικό και πως στην προκειμένη περίπτωση ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είχε κληθεί για να παράσχει νομική συμβουλή, αλλά για να τοποθετηθεί για ένα συγκεκριμένο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει και με το θέμα της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών για την καταστροφή της οικονομίας.

«Θεωρεί (ο Γενικός Εισαγγελέας) ότι είναι πιο σημαντικό να τοποθετηθεί για ένα θέμα δημόσια από το να έρθει στη Βουλή να μιλήσει ενώπιον των Βουλευτών που τον είχαν καλέσει επειδή εξέταζαν ένα θέμα που έχει και μια νομική πτυχή», δήλωσε.