Ανακαλύφθηκε φάρμακο που θα διαγράφει τις… κακές αναμνήσεις!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια ανακαλύφθηκε φάρμακο που «διαγράφει» εντελώς τις κακές αναμνήσεις.

Πρόκειται για το φάρμακο φινγκολιμόδη που χρησιμοποιείται για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το φάρμακο αυτό εφαρμόστηκε στα ποντίκια και κατά αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα.

Η σχετική μελέτη, δίνει ελπίδες για θεραπεία προβλημάτων, όπως η διαταραχή του μετατραυματικού στρες που συχνά κάνει κόλαση τη ζωή των πασχόντων.

Η θεωρία των ερευνητών είναι ότι εάν χορηγηθεί στους ασθενείς το κατάλληλο φάρμακο, εκείνοι μπορεί να ξεπεράσουν τον άκρατο φόβο που τους είχε προκαλέσει το τραυματικό γεγονός, με μία διαδικασία που αποκαλείται εξάλειψη φόβου.

Η φινγκολιμόδη δρα απ’ ευθείας στο ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζοντάς το να προκαλέσει περαιτέρω βλάβες στον εγκέφαλο, ενώ ενεργοποιείται μόλις εισέλθει στον οργανισμό.

Οι ερευνητές του VCU ανακάλυψαν πως όταν ενεργοποιηθεί η φινγκολιμόδη αναχαιτίζει τη δράση του ανοσοποιητικού, αναστέλλει και τη δράση του ενζύμου δεακετυλάση της ιστόνης που παίζει ρόλο-κλειδί στις τραυματικές αναμνήσεις.

Μεταξύ άλλων η δρ Σπίγκελ ανέφερε ότι: «η φινγκολιμόδη ασκεί ωφέλιμες επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, οι οποίες δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές». «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αξίζει να εξεταστεί ως επικουρική θεραπεία για την διαταραχή μετατραυματικού στρες και άλλες αγχώδεις διαταραχές» κατέληξε.