Στο 0,1% του συνολικού ‘τζίρου’ δεκαετίας οι ανείσπρακτοι φόροι

Στο 0,1% του συνολικού ‘τζίρου’ δεκαετίας οι ανείσπρακτοι φόροι, λέει ο Διευθυντής του ΤΕΠ

Στο 0,1% του συνολικού ΄τζίρου’ της δεκαετίας 2002 – 2012 υπολογίζονται οι ανείσπρακτες φορολογίες, σύμφωνα με το Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) Γιώργο Πούφο.

Ο κ. Πούφος, ο οποίος κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία, ανέφερε ότι μεταξύ 2002 και 2012 εισπράχθηκαν περίπου €17 δισ., κάτι που τοποθετεί τα €604 εκ. που παραμένουν ανείσπρακτα στο 0,1% το συνόλου.

Διευκρίνισε επίσης ότι το ποσό αυτό το ΤΕΠ το υπολογίζει χωρίς τόκους, κάτι που αποτελεί την κύρια διαφορά του Τμήματος με τους υπολογισμούς της Γενικής Ελέγκτριας. Αν αφαιρεθούν από αυτό το ποσό οι επισφάλειες, δηλαδή τα ποσά που δεν μπορούν να εισπραχθούν, το νούμερο κατεβαίνει στα €400 εκ., πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν, ο Διευθυντής του ΤΕΠ είπε ότι σε διάστημα 10 χρόνων η εργασία και η παραγωγή του Τμήματος τριπλασιάστηκε. Ο φόρος που επιβλήθηκε το 2002 παγκύπρια, ανέφερε, ήταν €423,8 εκ. ενώ το 2012 το αντίστοιχο ποσό ήταν της τάξης του €1,10 δισ. περίπου.

Κληθείς να πει πώς καθορίζεται ότι ένα χρέος δεν μπορεί να εισπραχθεί, ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν καταβάλλεται η φορολογία εντός ενός μηνός, τότε το Τμήμα προχωρεί μέσω της δικαστικής οδού. Ωστόσο, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε ότι οι οφειλές για τις οποίες καταχωρείται αγωγή αποφασίζονται κατά ιεράρχηση σύμφωνα με το μέγεθος του ποσού. Για τους υπόλοιπους, πρόσθεσε, επιμένουμε με άλλους τρόπους ερχόμενοι σε επαφή με το φορολογούμενο.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πόσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα χρωστούν ποσά άνω των €100.000, ανέφερε ότι στις 31 Μαρτίου 2013 εκκρεμούσαν 396 τέτοιες υποθέσεις.

Ερωτηθείς πόσο καιρό εκκρεμούν οι εν λόγω υποθέσεις, ο κ. Πούφος είπε ότι είναι δύσκολο να απαντηθεί η συγκεκριμένη ερώτηση, προσθέτοντας όμως ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ο αντίστοιχος αριθμός υποθέσεων για ποσά άνω των €100.000 ήταν 865. Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι έχουν ληφθεί δικαστικά μέτρα για 87,62% από τις 396 υποθέσεις.

Συνέχισε λέγοντας ότι το 10% αφορά στη συντριπτική του πλειοψηφία ποδοσφαιρικά σωματεία, με τα οποία έχει γίνει από πλευράς Κυβέρνησης κάποια διευθέτηση όσον αφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους. Απαντώντας σε επιπρόσθετες ερωτήσεις επί του θέματος, ο κ. Πούφος δεσμεύθηκε όπως αποστείλει στην Επιτροπή το σχέδιο που ακολουθείται από τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα (ΤΕΠ, Κοινωνικές Ασφαλίσεις, ΦΠΑ) όσον αφορά στα ποδοσφαιρικά σωματεία, καθώς και να ενημερώσει επί ποιου Υπουργικού Συμβουλίου πάρθηκε η σχετική απόφαση.

Αναφερόμενος στο χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου εισπράττονται οι φόροι, είπε ότι η ηλικία σήμερα του καθαρού εισπράξιμου χρέους είναι 3 χρόνια, συμπληρώνοντας ότι αυτό αφορά το 80% των φόρων.

Πολλές οι εισηγήσεις, πενιχρές οι απαντήσεις

Οι εισηγήσεις ήταν πολλές, οι απαντήσεις «πάρα πολύ λίγες, πενιχρές, ανούσιες», ήταν η απάντηση του Διευθυντή του ΤΕΠ σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο υποβλήθηκαν εισηγήσεις εκ μέρους του ΤΕΠ για τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος.

Κατά την τελευταία δεκαετία η επιχειρησιακή ικανότητα του Τμήματος φθίνει με γεωμετρική πρόοδο, ανέφερε.

Από το 2003 και εντεύθεν το ΤΕΠ έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αναφορές, σημειώματα, επιστολές, κρούσεις και υποδείξεις στους πολιτικούς προϊστάμενούς του, είπε, διευκρινίζοντας ότι οι εισηγήσεις είχαν να κάνουν και για θέματα φοροδιαφυγής.

Η πιο πρόσφατη, ανέφερε, ήταν επιστολή του με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2013, στην οποία απευθυνόταν «δραματική έκκληση για ενδυνάμωση» του Τμήματος, το οποίο κατά τον ίδιο έχει τύχει «εγκληματικής αποδυνάμωσης και υποβάθμισης». Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2002 εργάζονταν στο ΤΕΠ 62 λειτουργοί είσπραξης φόρων, ενώ το 2013 εργάζονται 35 τέτοιοι λειτουργοί.

Αρνητική ήταν η απάντησή του σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα τα οποία είναι επίσης και επιχειρηματίες, ή ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι οι οποίοι συστηματικά αποφεύγουν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο το ΤΕΠ έχει προχωρήσει σε εκτίμηση για το μέγεθος της φοροαποφυγής ή της φοροδιαφυγής, ο κ. Πούφος είπε ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή η εισήγηση έχει συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο και ότι το Τμήμα έχει εισηγηθεί όπως ανατεθεί σε ξένο οίκο για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα.

Υπάρχει, σημείωσε, μια σειρά από προσπάθειες και ενέργειες στις οποίες προέβηκε το ΤΕΠ τα τελευταία 5 χρόνια για μείωση της φοροαποφυγής και πάταξη της φοροδιαφυγής με εισηγήσεις ενώπιον της Βουλής. Κάποια, είπε, περνούν, αλλά κάποια «εκφυλίζονται λόγω της προσπάθειας συγκερασμού απόψεων».

Ανέφερε επίσης ότι τρία νομοσχέδια τα οποία είναι «πολύ σημαντικά» για το θέμα που υποβλήθηκαν το 2010 και το 2011 δεν υιοθετήθηκαν από τη Βουλή.

Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 09.30 για τη συνέχεια της κατάθεσης του πρώην Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη.

Την Πέμπτη, 9 Μαΐου, στις 09.30 παρουσιάζεται και πάλι ενώπιον της Επιτροπής ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής και άλλο πρόσωπο.