Στην πράξη να διαφανεί η θέληση της Τουρκίας για λύση

Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα επιδείξει καλή θέληση στην πράξη αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.

Ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 25ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΝΕΠΟΜΑΚ, στη Λευκωσία, έκανε αναφορές στο Κυπριακό, την οικονομική κρίση και την ενέργεια, ενώ έστειλε και μηνύματα στο εσωτερικό μέτωπο.

Επίσης, εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα, η παράνομη επίσκεψη του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα να δώσει “κάποια σήματα διαφορετικής αντίληψης και πολιτικής”με την Άγκυρα να επιδεικνύει στην πράξη μια καλή διάθεση προκειμένου να εξευρεθεί το συντομότερο μια λύση.

Χαρακτήρισε επίσης αδιανόητη την παράνομη διεξαγωγή ερευνών από το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Μπαρμπαρός, την παραμονή της έναρξης της νέας φάση στο Κυπριακό, λέγοντας ότι θα γίνουν τα αναγκαία διαβήματα.

Η προσπάθεια, πρόσθεσε, είναι να γνωρίζουν όσοι μας θεωρούν στρατηγικούς εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, ότι “η ανάληψη προστασίας της ΑΟΖ είναι ένα μέρος που δεν θα ικανοποιείται με φραστικές, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε πραγματικά να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας”.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως η επίλυση του Κυπριακού παραμένει η πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. “Δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα τερματίζει οπωσδήποτε την κατοχή, που θα τερματίζει τον εποικισμό, που θα δημιουργεί συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, που θα δημιουργεί συνθήκες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους”, είπε.

Συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε προ των θυρών της έναρξης της τρίτης φάσης στο Κυπριακό και είπε ότι η προσπάθεια είναι να δημιουργηθούν οι προοπτικές ενός γόνιμου διαλόγου.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι “δεν είναι τα χρονοδιαγράμματα ή οι οδικοί χάρτες που προκαθορίζουν την επιτυχία ενός διαλόγου, αλλά η καλή και σωστή προετοιμασία”.

Συμπλήρωσε ότι το Κοινό Ανακοινωθέν ανασκευάζει τις σταθερές θέσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου περί δύο κρατών ή συνεργασίας δύο κρατών, ενώ επαναβεβαιώνει την επιδίωξη της ε/κ πλευράς για μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, ενώ δεν παραγνωρίζει την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρες μέλος της ΕΕ.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εμπλέξουμε την ΕΕ ενεργά, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι είναι ντροπή να υπάρχει ακόμη μια ευρωπαϊκή χώρα που να παραμένει διαιρεμένη.

Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να επιδειχθεί υπευθυνότητα από τις πολιτικές δυνάμεις και μέσα από μια συνεπή πορεία, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από το μνημόνιο, είπε, είναι η υλοποίηση με συνέπεια όσων έχουμε συμφωνήσει με την Τρόικα.

Ως προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ο Πρόεδρος είπε ότι “υπήρξαν στιγμές που οι αποφάσεις δεν ήταν εύκολες”.

“Ήταν σκληρές ενδεχόμενα, αλλά απολύτως αναγκαίες και απόλυτα χρήσιμες. Ξέρω ότι μπορεί να μην ήταν αρεστές, αλλά ήταν τουλάχιστον ωφέλιμες και αυτό απεδείχθη όταν σε ελάχιστους μήνες, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, άρχισαν η μια μετά την άλλη οι θετικές αξιολογήσεις από πλευράς των δανειστών μας” και των οίκων αξιολόγησης, είπε.

Κατορθώσαμε, συμπλήρωσε, σε λιγότερο από 14 μήνες να είμαστε πίσω στις αγορές ύστερα από τον αποκλεισμό μας για τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες του λαού, που, όπως είπε, ελπίζει στην υπευθυνότητα και συνέπεια του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων.

Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποδώσει σκοπιμότητα σε πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν ανησυχίες, αναφέρθηκε όμως στην πιθανότητα συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει δικαίωμα κανένας να ξαναφέρει τον κυπριακό Ελληνισμό μπροστά σε ανάλογες περιπέτειες και διαβεβαίωσε τους απόδημους ότι από καμιά πολιτική ηγεσία δεν λείπει ο πατριωτισμός και συνεπώς θα υπάρξουν και οι αναγκαίες συνθήκες ενότητας.

Ως προς τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου, μέσα από την ενεργειακή προμήθεια της Ευρώπης, και τη δυνατότητα να καταστεί η χώρα παράγοντας ασφάλειας της περιοχής.

Αν ο ενεργειακός πλούτος αξιοποιηθεί ως κίνητρο, μπορεί να αποτελέσει και την κινητήριο δύναμη για να συνειδητοποιήσει η Τουρκία και οι Τ/κ τα οφέλη της λύσης του Κυπριακού, είπε.

Αναφέρθηκε εξάλλου στον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Λευκωσίας, λέγοντας ότι αυτό δεν θα γίνει σε βάρος των παραδοσιακών φίλων της χώρας, όπως η Ρωσία, η Κίνα και τα αραβικά κράτη.

Εξάλλου, μίλησε και για τη συμβολή της κυπριακής όσο και της ελλαδικής ομογένειας για την επιτυχή έκβαση της επίσκεψης του ίδιου στο Λονδίνο, τον περασμένο Ιανουάριο, όπου υπογράφηκε η συμφωνία για τις Βρετανικές Βάσεις, αλλά και στην επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο τον περασμένο Μάιο.

Ως προς την επίσκεψη Μπάιντεν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε με ικανοποίηση το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό, ενώ παρόμοια ικανοποίηση εξέφρασε και για την εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Αναφερόμενος στους ηγέτες των παροικιακών οργανώσεων, τους κάλεσε να κωφεύουν στην όποια κακόβουλη κριτική, λέγοντας ότι εκείνοι που γνωρίζουν τη δράση και τη σημαντική συμβολή τους στην επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού, μόνο ευγνωμοσύνη τους οφείλουν. Συνεπώς, κατέληξε, “αδιαφορήστε για όσα πικρά μπορεί πολλές φορές να λέγονται από μικρόψυχους, αλλά ελάχιστους”.