Στεφάνου: Αφήνουμε στην κρίση των πολιτών το κατά πόσο η τοποθέτηση των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου αποσκοπεί στην υποβοήθηση της διάσκεψης

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για το Κυπριακό και την πρόταση των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου

Αφήνουμε στην κρίση των πολιτών το κατά πόσο η σημερινή δημόσια τοποθέτηση των τριών κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου αποσκοπεί στην υποβοήθηση της επικείμενης κρίσιμης διάσκεψης για την Κύπρο ή εξυπηρετεί απλώς προεκλογικές σκοπιμότητες. Επί της ουσίας, αν υιοθετηθούν οι θέσεις που προβάλλονται, το μόνο και σίγουρο αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και η επίρριψη της ευθύνης για την εξέλιξη στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Την ίδια ώρα η Τουρκία θα αποενοχοποιηθεί και δεν θα πληρώνει κανένα κόστος για τις παρανομίες της στην Κύπρο.

Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά επισημαίνουμε τα εξής:

Πρώτο, υποστηρίζεται ότι τα επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα καθώς και η Συνθήκη Συμμαχίας θα πρέπει να καταργηθούν πριν τα δημοψηφίσματα. Επιπλέον, απαιτείται να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος καθώς και πλήρης αποχώρησή τους πριν από την έναρξη εφαρμογής της λύσης. Δηλαδή, θα πρέπει όχι απλώς να επιστρέψουμε στην προ της εισβολής κατάσταση αλλά και να απαλλαγούμε από όλα τα αρνητικά στοιχεία των Συμφωνιών του 1960 προτού καν αποφασίσουμε αν αποδεχόμαστε ή όχι τη λύση που θα προταθεί στα δημοψηφίσματα. Μόνο όσοι πάσχουν από ασύγγνωστη αφέλεια θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι με τέτοιες προσεγγίσεις μπορούμε ποτέ να φθάσουμε σε λύση του Κυπριακού. Βεβαίως είμαστε υπέρ της κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά με αυτές τις εκτός τόπου και χρόνου προσεγγίσεις τελικά θα μας μείνει η υφιστάμενη Συνθήκη Εγγύησης.

Δεύτερο, προκαλεί ερωτηματικά η θέση για κοινές Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή, εγκαταλείπεται η πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση;

Τρίτο, εκφράζεται η θέση ότι στο πρώτο άρθρο της συμφωνίας για λύση πρέπει να καταγράφεται με σαφήνεια ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει ως έχει. Η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ΑΚΕΛ είναι κόκκινη γραμμή. Το ζητούμενο είναι πώς αυτή διασφαλίζεται στην πράξη και όχι με ανέφικτες διακηρύξεις. Ποτέ στη μακρόχρονη ιστορία των διαπραγματεύσεων δεν τέθηκε θέμα στάτους της κάθε πλευράς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Πάντα το αντικείμενο των συζητήσεων ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος.

Η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διασφαλίζεται απλώς φραστικά ούτε και με θέσεις που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν θα είναι το αδιέξοδο και η επίρριψη ευθυνών στην πλευρά μας. Διασφαλίζεται μέσα από το ίδιο το περιεχόμενο της λύσης: Θα πρέπει να διασφαλίζεται η συνέχεια της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και γενικότερα στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος καθώς και η συνέχεια των διεθνών συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη γένεσή της μέχρι σήμερα. Επιπλέον, θα απαγορεύεται ρητώς η απόσχιση.

Τέταρτο, στην κοινή δήλωση των τριών κομμάτων γίνεται λόγος για υπογραφή και κύρωση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία θα εγκριθεί ως παράρτημα της Συμφωνίας Λύσης. Υπενθυμίζουμε συναφώς ότι παρόλο που Τουρκία και Ελλάδα αλληλοαναγνωρίζονται, το πρόβλημα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ τους εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες. Είναι ποτέ δυνατό να πιστεύουμε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε τέτοιο βήμα, που μεταξύ άλλων ισοδυναμεί με de jure αναγνώριση, πριν τη λύση του Κυπριακού;

Ποτέ στο παρελθόν κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διατύπωσε και δεν κατέθεσε στις συνομιλίες τέτοιες ανεδαφικές θέσεις. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν εγερθούν σήμερα, σαράντα τρία χρόνια μετά, το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η άμεση κατάρρευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με επίρριψη των ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι τραγικές για τον τόπο και το λαό.

Ενόψει της Διάσκεψης στην Ελβετία, το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λειτουργήσουμε με σύνεση και μακριά από εκλογικές ή άλλες σκοπιμότητες, έτσι ώστε να είμαστε βοηθητικοί ενόψει των διεργασιών και πιθανών εξελίξεων.