Πυρκαγιά στην Εύβοια: Τεράστια οικολογική καταστροφή – Κάηκαν 25.000 στρέμματα

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που άφησε στο πέρασμά της η πυρκαγιά στην Εύβοια. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις αποτεφρώθηκαν περίπου 25.000 στρέμματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 10.000 ήταν παρθένο δάσος – «πνεύμονας» για την Εύβοια. Ζώα κάηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν, ενώ και αυτή η νύχτα αναμένεται να είναι δύσκολη για την περιοχή.

Η μάχη με την πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια δεν έχει τελειώσει, παρότι η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια.

Η πυρκαγιά περιορίστηκε σε χαράδρα κοντά στα Πλατάνια και οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων πυροσβεστικές ώστε να ελεγχθεί πλήρως η φωτιά.

Εκατοντάδες πυροσβέστες, ενισχυμένοι και από δυνάμεις του στρατού και εθελοντές κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια για να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες προστατεύοντας τα χωριά.

Στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειανατολικά του χωριού Πλατανιά, εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με την μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που ενισχύθηκαν και πάλι τη νύχτα, ενώ από το πρωί επιχειρούν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, με την συνδρομή και τριών ευρωπαϊκών αεροσκαφών.

Οι πυροσβέστες παλεύουν κυρίως με τις αναζωπυρώσεις, με στόχο να εμποδίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, που έχει μπει σε ένα μέρος του καταφυγίου, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας έχει πέσει στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη απ τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά, που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Επίσης, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται από την Βόρεια Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αν ενισχυθούν οι άνεμοι μπορεί να δημιουργήσουν και πάλι έντονα προβλήματα, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και δεν ελέγχεται.

Το σημαντικό είναι ότι με τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και τις προσπάθειες κυρίως των πεζοπόρων τμημάτων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν πειράχτηκαν εκτός από τέσσερα αυτοκίνητα που κάηκαν.