Πρόταση νόμου κατά του ρατσισμού στη Βουλή των Ελλήνων

Πρόταση νόμου για «την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» κατέθεσαν στη Βουλή οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπως είχαν προαναγγείλει εδώ και δύο ημέρες μετά τη διαφωνία στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης ως προς την προώθηση του λεγόμενου «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου» που είχε εκπονήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Ρουπακιώτης, το οποίο αποτελεί, ουσιαστικά, και τον κορμό της κατατεθείσας πρότασης.

Η πρόταση νόμου των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υπογράφεται από συνολικά 41 βουλευτές (27 από το ΠΑΣΟΚ και 14 από τη ΔΗΜΑΡ) και αποτελείται από εννιά άρθρα, τα οποία προωθούνται για να αντικαταστήσουν το νόμο 927/1979 με το σκεπτικό ότι δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και στην εμφάνιση νέων μορφών εκδήλωσης ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων.

Συνοπτικά τα εννιά άρθρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ποινές φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματικά πρόστιμα για όποιον παροτρύνει δημόσια, προφορικά ή γραπτά, δια μέσου διαδικτύου ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδων στη βάση της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, του γενετήσιου ή σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου.

Σε αυτού του είδους τα αδικήματα προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα καταγγελία ή μήνυση από το θύμα καθώς και η παροχή δικηγορικής συνδρομής και μέτρων προστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας τόσο για το ίδιο το θύμα όσο και για τους ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, αν πρόκειται για περιπτώσεις μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, δεν θα απελαύνονται μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Σε άλλο άρθρο προβλέπεται επίσης η ποινικοποίηση ξενόφοβων και ρατσιστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται με αφορμή τον εγκωμιασμό ή την κακόβουλη άρνηση ή την εκμηδένιση της σημασίας των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου,

το οποίο έχει κυρωθεί με το Ν. 3003/2002, ή στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου που προσαρτάται στη Συμφωνία του Λονδίνου της 8ης Αυγούστου 1945, εφ` όσον θεωρούνται πρόσφορες να οδηγήσουν στη θυματοποίηση ομάδων ή προσώπων σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 3.

Ξεχωριστή θέση στην πρόταση νόμου κατέχει το άρθρο 5 που προβλέπει την επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε βάρος νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων –όρος στον οποίο περιλαμβάνονται και τα πολιτικά κόμματα- που εμπλέκονται σε αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, κατά το πρότυπο μιας σειράς αντίστοιχων ρυθμίσεων που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική νομοθεσία σε εκπλήρωση διεθνών συμβατικών μας υποχρεώσεων.

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την κατάθεση πρότασης νόμου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας ότι η ΝΔ, εξαρχής, τόνισε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το ρατσισμό, ο νόμος δηλαδή 927/1979, είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσιστικής βίας, εκτίμηση η οποία επιβεβαιώθηκε και με το σχετικό πρακτικό της ΚΕΝΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι εξαρχής, επίσης, επισημάνθηκε ότι χρειάζονται ορισμένες προσθήκες σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να επικαιροποιηθεί και αυτές τις προσθήκες η ΝΔ θα της καταθέσει σήμερα στη Βουλή προς συζήτηση ελπίζοντας ότι θα ψηφιστούν από όλους, εκτός φυσικά της Χρυσής Αυγής.