Φτώχεια και πράσινη οικονομία στην ατζέντα ΟΗΕ

Η εξάλειψη της φτώχειας και η πράσινη οικονομία θα πρέπει να είναι οι στόχοι του ΟΗΕ μέχρι το 2030, αναφέρει έκθεση

Ο ΟΗΕ θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητά του μέχρι το 2030 την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στον κόσμο και την προώθηση της “πράσινης οικονομίας”, εκτιμά η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνέταξε τη σχετική έκθεση υπό την προεδρία των ηγετών της Βρετανίας, της Ινδονησίας και της Λιβερίας.

Σύμφωνα με την έκθεση που υποβλήθηκε χθες στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, ο αγώνας κατά των ανισοτήτων και της διαφθοράς, η πρόληψη των συγκρούσεων και η “καλή διακυβέρνηση” είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις “για να πιστέψουμε ότι είναι εφικτός ένας καλύτερος κόσμος”.

Το κείμενο συντάχθηκε από 27 προσωπικότητες διεθνούς κύρους που ανέλαβαν να καθορίσουν τους νέους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης για το διάστημα 2015-30.

Συμπρόεδροι της επιτροπής ήταν ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και οι Πρόεδροι της Ινδονησίας και της Λιβερίας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο και Αλεν Τζόνσον Σιρλέιφ. Οι νέοι στόχοι θα πρέπει να οριστούν επακριβώς και να επικυρωθούν από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του Οργανισμού μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Πάντως, δεν θα είναι δεσμευτικοί.

Σημειώνεται ότι οι στόχοι της Χιλιετίας που είχε θέσει ο ΟΗΕ για το 2015, δεν επιτεύχθηκαν εν μέρει λόγω της οικονομικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι δημόσιοι πόροι για την ανάπτυξη.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι στα 13 τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε “η γρηγορότερη μείωση της φτώχειας στην ιστορία της ανθρωπότητας”, ωστόσο μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας, με λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα.

Εκτός από την εξάλειψη της φτώχειας, η έκθεση θέτει ως στόχους την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, την εκπαίδευση (όλα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν και να μετρούν), την υγεία, τη διατροφική ασφάλεια και την πρόσβαση στο νερό.

Στην επιτροπή μετείχαν μεταξύ άλλων η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, η σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα Γκράσα Μασέλ και ο πρώην Γενικός Διευθυντής της γαλλικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Ζαν-Μισέλ Σεβερινό.