Πρόεδρος: Όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς πρέπει να αρχίσουν να φοβούνται

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στα
θέματα τα οποία αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση, ανέφερε ότι  εντοπίζει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, κυρίως στη μέχρι τώρα λειτουργία του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ φαίνεται να μην έχει στο παρόν στάδιο τουλάχιστον, προθέσεις για ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε σχετική ερώτηση στέλνει ενδιαφέρον μήνυμα, σ` εκείνους που είχαν αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν αλλά και σε εκείνους που το είχαν απορρίψει, ενώ απαντά και στο ερώτημα αν μετά από δύο χρόνια και βλέποντας τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, θα ενεργούσε διαφορετικά όταν του είχαν βάλει, κατά δική του παραδοχή, το πιστόλι στον κρόταφο.

Επίσης, αναφέρεται εκτεταμένα στα πολυεπίπεδα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς που ταλανίζουν τον τόπο, στους εμπλεκόμενους στο οικονομικό έγκλημα το οποίο συντελέστηκε σε βάρος της Κύπρου και δηλώνει αποφασισμένος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να μην επιδείξει καμία ανοχή. Αποκαλυπτικός είναι ιδιαίτερα με τη διαφθορά που συγκλονίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που αφορά εσωτερικά θέματα διακυβέρνησης:

Eρ. To γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν θα έπρεπε να την οδηγεί σε καλύτερη συνεργασία με τα κόμματα όσον αφορά την κατάθεση των διαφόρων επίμαχων νομοθετημάτων;

Απ. Θα σας απαντήσω ευθέως. Έχουμε βεβαίως προεδρικό σύστημα το οποίο δεν απαιτεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όμως σίγουρα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι και απαραίτητη προκειμένου να υλοποιούνται προγράμματα της κυβέρνησης, είτε να εγκρίνονται νομοσχέδια τα οποία κατατίθενται στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, θα ήθελα πω ότι ίσως ποτέ προηγούμενα δεν υπήρξε τέτοια προσπάθεια από Κυβέρνηση προς το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τις συχνές Συνόδους των Αρχηγών κατά τις οποίες συζητούνται τα σημαντικά προβλήματα του τόπου. Η επιδίωξη μας για συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ήταν και παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας. Εξού και η προσπάθεια να αποφύγουμε τις οξείες αντιπαραθέσεις παρά το γεγονός ότι η φαρέτρα των επιχειρημάτων μας, η όλη πολιτική και τα επιτεύγματα μας θα επέτρεπαν κάτι ανάλογο. Έχετε απόλυτο δίκαιο ότι αυτό που απαιτείται είναι η συνευθύνη όλων με σοβαρότητα απέναντι στα προβλήματα που ο τόπος αντιμετωπίζει. Και δεν είναι θέμα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είναι θέμα σεβασμού των θυσιών που ο λαός έχει υποστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει μιαν οικονομική κρίση που οφείλεται σε πολλούς και διάφορους παράγοντες στους οποίους δεν θα ήθελα αυτήν την ώρα να κάνω αναφορά.

Ερ. Αισθάνεστε ότι με την αναστολή της συμμετοχής σας στις συνομιλίες και γενικότερα με τη στάση σας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, έχετε απογοητεύσει εκείνη τη μερίδα των υποστηρικτών σας, η οποία σας ψήφισε με το σκεπτικό ότι “ο Αναστασιάδης θα το λύσει”. Λαμβάνετε τέτοια μηνύματα;

Απ. Εκείνο που μετρά για μένα είναι η αποφασιστικότητα και η δέσμευση μου κατά τη διάρκεια της θητείας μου να βρεθεί ο τρόπος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Το έχω πει πολλές φορές, δεν με ενδιαφέρει πόσον αρεστός θα είμαι και σε ποιους, αλλά πόσο ωφέλιμος θα είμαι ευρύτερα για τον τόπο και την πατρίδα μας. Συνεπώς, από την ώρα που δημιουργούνται συνθήκες που δεν σου επιτρέπουν τη συμμετοχή σ` έναν διάλογο γιατί κάποιοι επιλέγουν μεθόδους επιβολής μέσα από την ισχύ των όπλων κάποιας λύσης, δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να πολιτευτώ με τρόπο που θα αρέσω σε όσους πιστεύουν ότι θα έπρεπε να παραμείνω στις συνομιλίες. Με ενδιαφέρει λοιπόν να είμαι ωφέλιμος και σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα απογοητεύω κανέναν. Ούτε εκείνους που με υποστήριξαν επειδή επιδιώκω τη λύση και αυτό αποτελεί γεγονός, ούτε εκείνους με τους οποίους βρέθηκα αντιμέτωπος το 2004 όταν με παρρησία υποστήριξα το σχέδιο Ανάν. Με άλλα λόγια, ο σεβασμός μου αφενός στη βούληση του κυπριακού λαού όπως εκφράστηκε το 2004 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος, αφετέρου, το ίδιο ισχύει και προς όσους θέλησαν τη λύση το 2004. Αυτό που προέχει είναι να δημιουργηθούν συνθήκες έτσι ώστε η λύση η οποία θα εξευρεθεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού.

Ερ. Βλέπουμε υπόπτους να προσάγονται ενώπιον της δικαιοσύνης, να κατηγορούνται σε ό,τι αφορά σε πράξεις ή παραλείψεις τους που οδήγησαν στο οικονομικό έγκλημα το οποίο συντελέστηκε σε βάρος της Κύπρου. Κάποιοι διατείνονται ότι ίσως όλα αυτά είναι βιτρίνα, ότι θα τιμωρηθούν λίγοι για να γλυτώσουν οι πολλοί. Μέχρι που θα φτάσει το μαχαίρι του νόμου;

Απ. Θα το επαναλάβω. Μηδενική ανοχή σε όσους εμπλέκονται στο οικονομικό έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος του τόπου αλλά και σε όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.
Δεν νομίζω να υπήρξε προηγούμενο στη μακρά ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που τόσοι επώνυμοι να βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποταθεί κανείς για ανοχή ή χάρη και δεν έχει συμβεί διότι το έχουν αντιληφθεί ότι η ανοχή σε όσους εμπλέκονται σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κατάχρηση εξουσίας ή κατάχρηση θέσεως όπως συνέβη με τραπεζικούς, δεν έχει θέση σε μιαν ευρωπαϊκή χώρα. Η επιτυχία ή όχι της προσπάθειας, πολλές φορές, μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λόγω κάποιων πτυχών του δικαίου της απόδειξης ή δικανικών κανόνων. Όμως η ουσία παραμένει μία: Η αποφασιστικότητα με την οποία ενεργούμε νομίζω ότι δημιουργεί την εύλογη ελπίδα πως οι ενεχόμενοι θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Ερ. Ωστόσο βλέπουμε κ. Πρόεδρε ότι στο άλλο καυτό ζήτημα που αφορά θέματα διαφθοράς, αυτό του ποδοσφαίρου, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κάποια σύλληψη. Εσείς παρακολουθείτε αυτό το θέμα;

Απ. Το παρακολουθώ στενότατα και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εξ όσων πληροφορούμαι, διότι λαμβάνω πληροφόρηση επειδή με ενδιαφέρει η υπόθεση και θέλω να δω και αυτή η πτυχή του εγκλήματος, να πατάσσεται, είναι ότι οι όποιες δυστυχώς μαρτυρίες που έχουν ηχογραφηθεί, λόγω και του δικαίου της απόδειξης όπως ισχύει σήμερα, δεν επιτρέπουν τη χρήση της μαρτυρίας. Ο συγκεκριμένος διαιτητής, ο κ. Παναγή, έχει ηχογραφήσει συνομιλίες που δακτυλοδείχνουν ενοχές και διαπλοκή, εμπλοκή σε εγκληματικές ενέργειες, πλην όμως δεν γίνονται δεκτές στα δικαστήρια λόγω του δικαίου απόδειξης που ισχύει στη χώρα μας. Εδώ είναι οι δυσκολίες, όμως εξ όσων πληροφορούμαι από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, οι έρευνες συνεχίζονται με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν επιτέλους κάποιοι που θα αποφασίσουν να μιλήσουν μακριά από φοβίες ή ανησυχίες, έστω ώστε να μπορούν να προσαχθούν στο δικαστήριο όσοι εμπλέκονται. Δεκαεπτά φάκελοι έχουν σταλεί από την ΟΥΕΦΑ με κόκκινους και κίτρινους φακέλους κάτι που σημαίνει διαπιστώνονται παραβιάσεις. Ε λοιπόν, όλα αυτά δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους και να ισχυρίζονται κάποιοι πως όλα αυτά που λέγονται και καταγγέλλονται είναι εικασίες. Δεν είναι εικασίες, είναι η πραγματικότητα και λυπούμαι να πω ότι με την ανάληψη της εξουσίας και την πάροδο του χρόνου διαπιστώνω ότι είναι μεγαλύτερη η διαφθορά απ` ό,τι ακόμα και ο κοινός πολίτης διαισθάνεται.

Ερ. Θα ενεργήσετε θεσμικά με κάποιες νέες νομοθετικές ρυθμίσεις;

Απ. Απαιτούνται αυστηρότεροι μηχανισμοί ελέγχου όσων συνδέονται με το ποδόσφαιρο, π.χ. το στοίχημα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε μέτρα τα οποία να προκαλούν ανησυχία σε όσους παρανομούν και την προοπτική της ποινικής τους δίωξης. Θα ληφθούν συγκεκριμένα που θα καθιστούν αυστηρότερο τον έλεγχο στους διοικούντες την ΚΟΠ.

Ερ. Προγραμματίζετε ανασχηματισμό του Υπουργικού; Υπήρξαν δημοσιεύματα όσον είσασταν στη Νέα Υόρκη για το θέμα της υγείας σας ότι σκέφτεστε σοβαρά κάτι τέτοιο.

Απ. Δεν είχα μιλήσει για ανασχηματισμό. Είχα μιλήσει για αλλαγές στο Προεδρικό Μέγαρο και εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του. Οι εξαγγελίες του Υφυπουργού Παρά τω Προέδρω είναι ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση, του εκσυγχρονισμού. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδέποτε μίλησα για αποκεφαλισμούς συνεργατών μου. Απλά έγιναν κάποιες αλλαγές, κάποιοι παραιτήθηκαν οικειοθελώς για να διευκολύνουν την προσπάθεια αυτή και εν πάση περιπτώσει έχω την εντύπωση ότι όλες οι αλλαγές θα βοηθήσουν συνολικά στην εύρυθμη λειτουργία του κέντρου εξουσίας.

Ερ. Δηλαδή το πρόβλημα το εντοπίζετε στη λειτουργία του Προεδρικού και όχι στην απόδοση του κάθε Υπουργού ξεχωριστά και της κυβέρνησης συνολικά.

Απ. Κοιτάξτε, το κυβερνητικό έργο πρέπει να το διακρίνει η συλλογικότητα. Χωρίς αμφιβολία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος εκλέγεται και εντέλλεται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, διορίζει τους Υπουργούς. Συνεπώς αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου όσον αφορά σφάλματα που έχουν διαπραχθεί, είτε στον περίγυρο του Προεδρικού, είτε σφάλματα πολιτικών.

Ερ. Βλέποντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη τρόικα και τους δανειστές της και την αντίσταση που προβάλλει, ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν και στα όσα είχαν συμβεί σ` εκείνο του Γιούρογκρουπ όπου κατά τη δική σας παραδοχή, σας είχαν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο κούρεμα των καταθέσεων, μήπως σκέφτεστε τώρα ότι θα μπορούσατε να κάνετε κάτι διαφορετικό, να ενεργήσετε διαφορετικά;

Απ. Μακάρι να μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό. Μακάρι η χώρα μας να ήταν μεγαλύτερη και να ήταν συστημική για την Ευρώπη. Η μοίρα μας έλαχε ένα μικρό κράτος το οποίο μάλιστα με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ απομονώθηκε παντελώς έτσι ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός των όποιων συνεπειών μέσω της Ελλάδας, στην ευρύτερη ευρωζώνη και στην Ευρώπη γενικότερα.

Παρέλαβα ένα κράτος το οποίο κινδύνευε να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία. Έπρεπε να αποφασίσω μεταξύ της άτακτης χρεοκοπίας και των οδυνηρών αποφάσεων που αναιρούσαν προεκλογικές μου δεσμεύσεις. Προ του κινδύνου να δω να καταρρέει το κράτος, προτίμησα να πάρω οδυνηρές αποφάσεις. Μακάρι να υιοθετούντο οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί στο πρώτο Γιούρογκρουπ, σήμερα σίγουρα θα είμασταν σε πολύ καλύτερη θέση αν δεν μεσολαβούσαν οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου. Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να ανακάμψουμε γρήγορα ώστε να θεωρήσουμε σύντομα παρελθόν το πρόγραμμα που μας έχει επιβληθεί.

Ερ. Η δημόσια υγεία νοσεί, είναι κοινώς παραδεκτό, πρέπει να γίνει κάτι άμεσα….

Απ. Όσο δεν προχωρούμε στην υλοποίηση ενός γενικού σχεδίου υγείας, το σύστημα δημόσιας υγείας νοσεί. Και δεν είναι σημερινό το φαινόμενο, είναι διαχρονικό. Τόσο εμείς όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διότι δεν πιστεύω ότι υπήρξε ανάλγητη κυβέρνηση απέναντι στα θέματα παροχής σωστών ιατρικών υπηρεσιών ειδικά στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καταβάλλουμε προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μέχρι να υλοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Ελπίζω ότι το 2016 αυτό το μακροχρόνιο όραμα (ΓεΣΥ) θα γίνει πραγματικότητα.

Ερ. Κλείνοντας θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

Απ. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να απαντήσω σε πολλά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες και να ταυτόχρονα να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για το έργο που το ΚΥΠΕ επιτελεί συμβάλλοντας στην αντικειμενική και ορθή προβολή των θεμάτων του τόπου.