Πρόεδρος: Πρόθεση μας είναι επιτέλους να πετύχουμε μια λύση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές

Αυτό που είναι πρόθεση μας είναι επιτέλους να πετύχουμε μια λύση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές και να δημιουργηθεί ένα κράτος που θα προδιαθέτει τις προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και επανένωσης, με απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα και απαράδεκτες εγγυήσεις, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος ερωτηθείς για τη σημερινή συνεδρία είπε ότι «παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν νιώθω ότι έγινε μια παραγωγική συζήτηση. Άκουσα τις ανησυχίες και κάποιες διαφωνίες που διατηρούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Με πλήρη σεβασμό λαμβάνω υπόψη όλα όσα λέχθηκαν και ανάλογα θα πολιτευτούμε στην πορεία, πάντα σε συνεννόηση και με τους αρχηγούς και με την Ελληνική Κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης και ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή και σε ερώτηση ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει η ελληνοκυπριακή πλευρά για το ζήτημα αυτό, ο Πρόεδρος είπε ότι «θεωρώ ότι αυτά που πρέπει να γίνουν θα πρέπει να γίνουν και δεν είναι μέσω ανακοινώσεων ή από αέρος η χάραξη μιας υπεύθυνης πολιτικής.
Πάντοτε μιλούμε για πολυμερή, η παρουσία της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ, για την παρουσία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έγιναν και γίνονται διαβήματα για να είναι παρόντα, και συνεπώς δεν θα ήταν φρόνιμο να αρχίσουμε να συζητούμε με βάση την α ή τη β αντίληψη».

Σε ερώτηση αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «βεβαίως θα συνοδεύσουν όσοι συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος είπε ότι «έχουμε συνέχιση του διαλόγου από εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν και αυτό ήταν το ζητούμενο και απαίτηση των κομμάτων την επομένη του ναυαγίου. Αυτό ακολουθήσαμε. Κάποια στιγμή έρχεται και η ώρα της αλήθειας, δεν είναι το τέρμα η 12η οπωσδήποτε. Αν υπάρξει ανάγκη συνέχισης του διαλόγου θα συνεχίσει. Πάμε με αποφασιστικότητα και πάντοτε με γνώμονα τις απόψεις και τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, με πάντοτε γνώμονα τις έγνοιες και τις ανησυχίες, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις αντίστοιχες των Τουρκοκυπρίων.

Αυτό που είναι πρόθεση μας είναι επιτέλους κάποια στιγμή να πετύχουμε μια λύση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές σε βαθμό που να δημιουργηθεί ένα κράτος που θα προδιαθέτει προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και επανένωσης, με απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα και απαράδεκτες εγγυήσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα συντονισμού της Ελληνικής και της Κυπριακής Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος είπε ότι «πέραν του ότι επί τακτικής βάσης έχουμε επαφή και χθες ακόμη είχαμε συνεννοηθεί. Θα συναντηθούμε στο Ισραήλ (με τον Έλληνα Πρωθυπουργό) αύριο ενόψει της τριμερούς και στις 16 του μηνός στις Βρυξέλλες και βεβαίως αν παραστεί ανάγκη, και οπωσδήποτε το βλέπω ως αναγκαίο, θα γίνει και συνάντηση στην Αθήνα προκειμένου με την Ελληνική Κυβέρνηση να εναρμονιστούμε για τα θέματα που θα απασχολήσουν την πολυμερή διάσκεψη».