Αβέρωφ: “Οι μονίμως αντιδρούντες” υπέβαλαν αίτημα να είναι παρόντες στη Γενεύη

Αβέρωφ: “Οι μονίμως αντιδρούντες” υπέβαλαν αίτημα να είναι παρόντες στη Γενεύη

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι οι  “μονίμως αντιδρούντες” πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι “πριν από μερικούς μήνες δεν ήθελαν να ακούσουν για μετάβαση στο εξωτερικό” υπέβαλαν αίτημα να είναι παρόντες στη Γενεύη όταν θα διεξάγονται εκεί οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ο  Πρόεδρος θα αποφασίσει για το ζήτημα αυτό και όποια και να είναι η απόφαση εμείς θα τη σεβαστούμε, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια εκτενή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αντηλλάγησαν απόψεις, εκφράστηκαν οι θέσεις και οι προβληματισμοί των διαφόρων κομμάτων, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως “στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας να καταλήξει σε μια λύση του Κυπριακού, λειτουργική και βιώσιμη, που θα διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία εκτιμούμε πως έφτασε η ώρα η Τουρκία να κριθεί στην πράξη αν εννοεί ότι θέλει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ανέφερε και πρόσθεσε πως “είναι στο κεφάλαιο της ασφάλειας που θα φανεί εάν κατανοεί ότι μια ευρωπαϊκή χώρα, μια ενωμένη ευρωπαϊκή χώρα μέλος του ΟΗΕ δεν χρειάζεται ξένους εγγυητές ούτε δικαιώματα μονομερούς επέμβασης, ούτε και ξένους στρατούς”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο κάθε δρόμος έχει τις δικές του δυσκολίες και πως πάντα υπάρχουν κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι. Το θέμα είναι να λαμβάνεις υπόψη και τους κινδύνους αλλά και να έχεις μια καθαρή εικόνα για το τέλος του δρόμου, εκεί που θέλεις να φτάσεις, επεσήμανε.

Είπε πως για μας το τέλος του δρόμου είναι να φθάσουμε επιτέλους στην επίλυση του Κυπριακού, “γιατί είναι μόνο μέσα από την επίλυση του Κυπριακού που μπορούμε να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα, να ζήσουμε σε μια κανονική χώρα χωρίς χωρίς οδοφράγματα”.

Σημείωσε πως ο κάθε Κύπριος ανεξαρτήτως της εθνικής του προέλευσης να διακινείται, να κατοικεί και να έχει το επάγγελμά του σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή την Κύπρο ονειρευόμαστε, για αυτήν εργαζόμαστε.

Κληθείς να πει αν έχει αποφασιστεί εάν τα μέλη του Εθνικού θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, ο κ. Νεοφύτου είπε πως” υπάρχει κάτι θετικό”, για να προσθέσει πως “οι συνάδελφοι, οι μονίμως αντιδρούντες και καθολικά διαμαρτυρόμενοι που πριν από μερικούς μήνες δεν ήθελαν να ακούσουν για μετάβαση στο εξωτερικό έβαλαν αίτημα ότι στις συναντήσεις στη Γενεύη θα ήθελαν να είναι παρόντες. Ο Πρόεδρος θα αποφασίσει. `Οποια και να είναι η απόφαση εμείς θα τη σεβαστούμε”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε πως τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να παρακαθίσουν στη διεθνή διάσκεψη.

Πρόσθεσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι πάνω από το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά εντολοδόχος του, για να σημειώσει πως άρα δεν χρειάζεται ο ΓΓ να καλέσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Η θέση η δική μας η φίλη χώρα η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και οι λοιπές χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποφασίσουν οι ίδιες και να δώσουν οδηγίες στο ΓΓ που είναι κάτω από το Συμβούλιο Ασφαλείας”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως “η Ρωσία και η Γαλλία δήλωσαν δημόσια ότι θέλουν να συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετέχει έτσι και αλλιώς ως εγγυήτρια δύναμη” και πως απομένει “να υποβάλουν σε μια επίσημη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και να είναι απόφαση εντολής στο ΓΓ οπότε λύνονται τα προβλήματα”.