Πρόεδρος: Μονόδρομος η Αναπτυξιακή Μεταρρύθμιση

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου «Μονόδρομος η Αναπτυξιακή Μεταρρύθμιση» που πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο και συνδιοργανώνουν η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης  τόνισε σήμερα  ότι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση αποτελεί η ανάπτυξη η οποία έχει την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να εφαρμόσει τομές για ν` αλλάξει τη χώρα προς το καλύτερο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι για να έρθει η ανάπτυξη χρειάζεται μια Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, σύγχρονη, μακροχρόνια και ολοκληρωμένη, που θα καθορίζει τι πρέπει να γίνει και πώς και τι θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια και η οποία θα στοχεύει στην απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τα δεσμά της γραφειοκρατίας μέσα από την απλούστευση της δαιδαλώδους διαδικασίας εξασφάλισης αδειών, την κατάργηση αχρείαστων και αναχρονιστικών κανονισμών, και την απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου.

Εξήγησε παράλληλα ότι ακριβώς η φιλοσοφία της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων και η δημιουργία ενός ελκυστικού προς τη διεθνή και εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα περιβάλλοντος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά και των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, για πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή η χώρα μας βίωσε τόσο επώδυνα τις συνέπειες της ύφεσης, της αρνητικής ανάπτυξης, της μείωσης δηλαδή των εισοδημάτων του λαού μας, της υψηλής ανεργίας, και της κοινωνικής δυστυχίας που αυτά συνεπάγονται.

Υπογραμμίζοντας πως ως εκ τούτου η όσον το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη, κατέστη έτσι ένας ακόμη συλλογικός, εθνικός στόχος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι σε όλους σας γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ανέλαβε τη διακυβέρνηση η παρούσα Κυβέρνηση, «όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα συνολικής κατάρρευσης» και όταν «για πολλούς, η χρεοκοπία θεωρείτο δεδομένη και η έξοδος από το ευρώ αναπόφευκτη».

Για να προσθέσει πως με σκληρή δουλειά ωστόσο, αποφασιστικότητα και συνέπεια Η Κυβέρνηση σταθεροποίησε την κατάσταση και αρχίζει να κτίζει από τα συντρίμμια την κυπριακή οικονομία.

«Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί προεξοφλούσαν, η Κύπρος στάθηκε στα πόδια της. Σε συνθήκες βαθύτατης κρίσης, χωρίς καθόλου πόρους στα κρατικά ταμεία, με σκληρή δουλειά και συνέπεια σταθεροποιήσαμε την κατάσταση. Δώσαμε πολεοδομικά, φορολογικά κίνητρα για νέες αναπτύξεις. Διεκδικήσαμε και καταφέραμε σημαντική αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αξιοποιήσαμε τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, δημιουργώντας νέα προγράμματα, για την προσωρινή, έστω, ανακούφιση των ανέργων, των νέων και των νοικοκυριών.

Κινηθήκαμε τάχιστα στον τουρισμό, συνάπτοντας συμφωνίες που αύξησαν το τουριστικό ρεύμα στην Κύπρο. Συνήψαμε συμφωνίες για να αποκτήσουμε πρόσθετα εργαλεία ρευστότητας από φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, με σκοπό να δώσουμε μια ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάναμε όλα τα αναγκαία βήματα για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Καταργήθηκαν γρηγορότερα απ’ ό,τι αναμενόταν οι εσωτερικοί περιορισμοί και το τραπεζικό σύστημα επανακτά και αυτό τη διεθνή του αξιοπιστία.

Πετύχαμε τέσσερις διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα, αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης και την επιστροφή μας στις αγορές, τον πλέον αυστηρό κριτή, σε συντομότερο χρόνο από οποιοδήποτε άλλο κράτος που μπήκε σε πρόγραμμα» επεσήμανε και διερωτήθηκε «για ποια ανάπτυξη και ποια προοπτική ανάκαμψης θα μπορούσαμε να μιλούμε χωρίς να εξυγιάνουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα;» αλλά και «αν με κάθε αξιολόγηση της Τρόικας επιβάλλονταν νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπών και φορολογίες πώς θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές για να δώσουμε μια ένεση ρευστότητας στην αγορά;».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι δεν προσπαθεί να δώσει μια ιδεατή εικόνα και πως η Κυβέρνηση έχει επίγνωση των μεγάλων προβλημάτων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. «Η ανεργία παραμένει ψηλή σταθεροποιήθηκε, όμως, με κάποιες πτωτικές τάσεις, με την ελπίδα την καθοδική τάση» σημείωσε.

Ανέφερε ακολούθως ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις του κράτους ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Τρόικας, εξηγώντας ότι τα δημοσιονομικά αποθέματα επιτρέπουν τώρα «να επιχορηγήσουμε ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας και το Εγγυημένο Ελάχιστο Εισόδημα».

Υπέδειξε επίσης ότι η Κυβέρνηση αντιστάθηκε στην επιβολή φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και διατήρησε ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες και για όσους επιλέγουν την Κύπρο για επενδύσεις. «Πριν ένα χρόνο κάποιοι προδίκαζαν το τέλος της Κύπρου ως κέντρο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Κύπρος εξέπληξε θετικά και αυτό είναι που αναγνωρίζει σήμερα ο διεθνής παράγοντας και ο ξένος τύπος. Η οικονομία άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Αυτά είναι κάποια μόνο από τα στοχευμένα μέτρα, ή τις σημαντικές πολιτικές, που οδήγησαν τη συγκράτηση της ύφεσης σε σημαντικά μικρότερο επίπεδο απ’ ό,τι όλοι προέβλεπαν» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως ήταν αυτές οι πολιτικές που επέφεραν τη σταθερότητα αλλά και ότι είναι αυτή η σταθερότητα που σήμερα δημιουργεί τα εχέγγυα για την αυριανή ανάπτυξη.

«Κτίσαμε, σε αυτό τον ενάμιση χρόνο, τα αναγκαία θεμέλια στα οποία μπορούμε να στηρίξουμε τη νέα αναπτυξιακή μας πολιτική» τόνισε, αναφέροντας ωστόσο παράλληλα ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη, για να έχει διάρκεια, θα πρέπει να στηριχθεί σε πιο στέρεες και πιο υγιής βάσης απ’ ό,τι σήμερα. «Αν δεν κτίσουμε αυτές τις βάσεις και σε επίπεδο μικροοικονομίας τότε το τι επιτύχαμε σήμερα δεν θα έχει το αντίστοιχο αποτέλεσμα» είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε πως όταν στις προεκλογικές του εξαγγελίες έθετε ψηλά στις προτεραιότητες του τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, ο στόχος ήταν να τα αντιμετωπιστούν τα δομικά της προβλήματα με τον καλύτερο τρόπο. «Όταν θέσαμε την αναγκαιότητα δημιουργίας Υφυπουργείου Ανάπτυξης, σκοπός μας ήταν να προβούμε σε μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση που θα άλλασσε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της Κύπρου. Να θέσουμε όλες τις αρμοδιότητες των κυβερνητικών τμημάτων που έχουν σχέση με την ανάπτυξη κάτω από ένα κεντρικό φορέα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί» εξήγησε, αναφέροντας όμως πως δυστυχώς όμως, πρόλαβαν την Κυβέρνηση τα γεγονότα, η ολική αποσταθεροποίηση της οικονομίας, η κρίση. «Μια κρίση που ανέδειξε παράλληλα, και με τον πιο έντονο τρόπο, τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, τις παθογένειες του ίδιου του συστήματος που παρεμποδίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη» όπως εξήγησε.

Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα δουλέψει με την ίδια μεθοδικότητα και την ίδια αποφασιστικότητα και πείσμα για να επιτύχει και σε αυτή την προσπάθεια εξηγώντας πως τώρα η Κυβέρνηση είναι πια σε θέση να αλλάξει την ατζέντα, να συζητήσει για το αύριο, να θέσει ως στόχο να αλλάξει όλο το πλαίσιο που διέπει την ανάπτυξη.

«Αυτό δεν θα είναι μια μηχανική διαδικασία. Θα είναι το αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας για να καταστεί η χώρα μας ελκυστική στις επενδύσεις, ξένες και ντόπιες» υπέδειξε, τονίζοντας ότι η φιλοσοφία της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων και η δημιουργία ενός ελκυστικού προς τη διεθνή και εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα περιβάλλοντος.

«Αν δεν έλθουν, ή αν δεν μείνουν οι επιχειρήσεις και οι επενδύσεις στην Κύπρο θα πάνε αλλού μαζί με τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως μπορεί οι επενδύσεις να εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως το σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το φορολογικό καθεστώς, το ικανό ανθρώπινο δυναμικό, τη γεωγραφική θέση της χώρας, το σύστημα επικοινωνιών, τις συνθήκες ζωής και άλλα. «Όλα αυτά» σημείωσε «είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος έναντι άλλων ανταγωνιστικών κρατών».

Υπέδειξε δε πως για να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια, «πέρα από τα πλεονεκτήματα, πρέπει να διαγνώσουμε, να αναγνωρίσουμε και να επιλύσουμε και τα προβλήματα», εξηγώντας πως όπως καταδεικνύουν μελέτες, η Κύπρος μειονεκτεί σε ό,τι αφορά το δομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει το φάσμα της ανάπτυξης, υστερεί σε σημαντικούς δείκτες που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και την «ευκολία του επιχειρείν».

Επιβάλλεται, υπογράμμισε, μια ριζική μεταρρύθμιση που όχι μόνο θα διορθώσει τα εν λόγω προβλήματα αλλά θα τα μετατρέψει και αυτά, σε θεσμικά πλεονεκτήματα για τη χώρα.

«Μια μεταρρύθμιση που θα αφορά το σχεδιασμό, τους νόμους και τους κανονισμούς που άπτονται της υλοποίησης αναπτύξεων και της δημιουργίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Τόσο για ξένους όσο και για Κυπρίους επενδυτές. Τόσο για τις μεγάλες αναπτύξεις όσο και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που όντως αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας. Που παρέχουν τις καλύτερες προοπτικές για αύξηση στην απασχόληση και στο εισόδημα» είπε, εξηγώντας ότι «τίποτα μεγάλο και σημαντικό δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν προωθούμε αποσπασματικές και αστόχευτες δράσεις ή μέτρα».
«Χρειαζόμαστε» τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι το ζητούμενο είναι μια Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, σύγχρονη, μακροχρόνια και ολοκληρωμένη. «Μια Στρατηγική που θα καθορίζει τι πρέπει να γίνει και πώς και τι θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια. Που θα στοχεύει στην απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τα δεσμά της γραφειοκρατίας μέσα από την απλούστευση της δαιδαλώδους διαδικασίας εξασφάλισης αδειών, την κατάργηση αχρείαστων και αναχρονιστικών κανονισμών, και την απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου. Που θα ενσωματώνει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και θα περιλαμβάνει ένα φορέα, που θα εξυπηρετεί τάχιστα και αποτελεσματικά τόσο τους Κύπριους όσο και τους ξένους επενδυτές. Που θα περιλαμβάνει όμως και, κάτι για το οποίο κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί. Ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης. Ένα επιστημονικό Σχέδιο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, και θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις που συμβαίνουν τόσο σε διεθνές επίπεδο, αλλά ειδικότερα σε ό,τι αφορά χώρες που θεωρούνται ανταγωνιστικές. Που θα αποτυπώνει το πού θέλουμε να βρίσκεται η χώρα μας σε μερικά χρόνια. Ποιοι τομείς της οικονομίας μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας και πόσες. Ποιοι κλάδοι μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κύπρο του αύριο και πιο σημαντικά, πώς» τόνισε.

Γνωρίζουμε, πρόσθεσε ότι το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο και χρειάζεται πολλή δουλειά, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι το σημερινό συνέδριο αποτελεί ακριβώς το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Μιας προσπάθειας τον σχεδιασμό της οποίας, όπως εξήγησε, ανέλαβε μέχρι το Σεπτέμβριο η ίδια η Προεδρία, με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη και τους συνεργάτες του, σε συνεργασία πάντα με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Υπέδειξε παράλληλα πως η προσπάθεια δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συνεργασία όλων, καλωσορίζοντας στο πλαίσιο αυτό τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και τα στελέχη του δημόσιου τομέα, στη θετική συνεισφορά των οποίων και προσδοκεί, όπως ανέφερε.
«Η επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι μια συνεχής διαδικασία. Προϋποθέτει συνεργασία και συναντίληψη» είπε ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία με την οποία συνδιοργανώνεται το Συνέδριο αυτό και τους συμμετέχοντες ομιλητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κύπρο.