Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Φόρμουλες με κενά αέρος” γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε χθες το μήνυμα στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ότι δεν συζητά φόρμουλες των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες περιλαμβάνουν υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς προς την Τουρκία. Αλλού, αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλαν έξι μέλη του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας ότι βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με τις διαδικασίες με επενδυτές για την εταιρεία και ότι πιθανόν να είναι παράνομες οι ενέργειες της Κυβέρνησης και ότι υπάρχει προαπόφαση για κλείσιμο της εταιρείας. Αλλού, γράφει ότι το Γιούρογκρουπ ενέκρινε χθες βράδυ την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Κύπρο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο “Καθαρά μηνύματα στην Άγκυρα”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι με δυνατό μήνυμα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έφθασε στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αλλού γράφει ότι δεν έδωσε μεν φόρμουλα, αλλά συζητά “ιδέες” ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα για να δοθεί λόγος στους Τουρκοκύπριους αναφορικά με τους σχεδιασμούς για το φυσικό αέριο πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης κλήθηκε από τη Βουλή λόγω Χρυστάλλας Γιωρκάτζη να εκσυγχρονίσει τον αναποτελεσματικό νόμο για το ασυμβίβαστο κρατικών αξιωματούχων.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Κύριο της θέμα με τίτλο “Ομπρέλα προστασίας πάνω από την Κύπρο”, προβάλει συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην εφημερίδα και γράφει ότι ο κ. Σαμαράς έστειλε το βαρυσήμαντο μήνυμα αισιοδοξίας προς τον κυπριακό ελληνισμό ότι “δημιουργήσαμε μία ομπρέλα πάνω από την Κύπρο, ισχυρή και αποτρεπτική”. Αλλού, προβάλει συνέντευξη στην εφημερίδα, του κ. Άιντα, ο οποίος δηλώνει πως οι ιδέες του αφορούν κυρίως το πώς να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση πως να αποκλιμακωθεί και πώς να εστιάσουμε εκεί όπου υπάρχει ήδη συμφωνία. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι έπειτα από 15 απανωτά τζακποτ στο τζόκερ βρέθηκαν δύο υπερτυχεροί στην Ελλάδα που κερδίζουν από 9,19 εκατομμύρια ευρώ.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Κύριο της θέμα με τίτλο “`Θάβουν` το τερματικό”, γράφει ότι αφού ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, η Κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι το έργο είναι μη βιώσιμο και βάζει πλώρη για άλλες επιλογές, όπως η πλωτή μονάδα και η δημιουργία περιφερειακών αγωγών. Αλλού, γράφει ότι οι τράπεζες συνεχίζουν ακάθεκτες να στέλλουν επιστολές σε μικροοφειλέτες ενώ ετοιμάζονται και για τις εκποιήσεις. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση βάζει πλώρη για αποξένωση κρατικής γης και για διαφωνίες Γενικού Ελεγκτή και Κυβέρνησης για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποιο αφαιρεί το λόγο από τη Βουλή.

Cyprus Mail: Κάτω από τον τίτλο “Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την αποχώρηση από τις συνομιλίες”, γράφει ότι η ελληνική Κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι στηρίζει την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εν μέσω της τουρκικής παρέμβασης στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού, γράφει ότι το Γιούρογκρουπ ενέκρινε την επόμενη δόση για την Κύπρο. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητά “φαντάσματα” στο πλαίσιο ενός πειράματος τόσο τρομακτικού που δύο συμμετέχοντες ζήτησαν να σταματήσει.

Cyprus Weekly: Με τίτλο «Ανάσα ζωής τα μετρητά από την ΕΕ», γράφει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν χθες την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος διάσωσης αφού η Κύπρος εκπλήρωσε τους όρους που δεν είχαν εκπληρωθεί. Αλλού αναφέρεται στην πρώτη γυναίκα μέλος του κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε παράταση στην πώληση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Βρετανία, ΗΠΑ και ΟΗΕ κατά της Κύπρου» ότι Βρετανία, ΗΠΑ και ΟΗΕ θέλουν το φυσικό αέριο στην ατζέντα του Κυπριακού και δεν θέλουν συμφωνία στο Κάιρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού για ενεργειακά θέματα Σόλωνας Κασίνης δήλωσε ότι χωρίς τερματικό για το φυσικό αέριο δεν θα μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το βιβλίο της Βικτώριας Χίσλοπ “Η Ανατολή”, το οποίο αναφέρεται στην Αμμόχωστο, είναι γενικά γεμάτο ιστορικές ανακρίβειες.