Πρωταθλητές της «μαύρης» εργασίας στη Κύπρο

Δυστυχώς στη Κύπρο, δεν έχουμε μόνο τα πρωτεία σε μεταναστευτικές ροές και αιτητές πολιτικού ασύλου, αλλά τα τελευταία χρόνια είμαστε και πρωταθλητές στη «μαύρη» εργασία.

Εκατομμύρια ευρώ φεύγουν κάθε χρόνο από τη Κύπρο και καταλήγουν σε τριτοκοσμικές χώρες, στις Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Νεπάλ κτλ.

Από το 2008 μέχρι και σήμερα το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας και οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Οικιακές βοηθοί και εργάτες από τρίτες χώρες έρχονται στη Κύπρο για να εργαστούν αλλά δυστυχώς το καθεστώς τους εξυπηρετεί να ξεσηκώνονται μέσα σε λίγους μήνες και να φέυγουν από το χώρο εργασίας τους.

Φεύγοντας εργάζονται όλοι παράνομα κι έτσι παίρνουν διπλά και τριπλά χρήματα τα οποία στέλνουν στις χώρες τους.

Παράνομη αδήλωτη εργασία, παράνομα ταξί από αλλοδαπούς, καταστήματα προιόντων της χώρας τους, έτοιμα φαγητά της εθνικότητάς τους προς πώληση κάθε Κυριακή σε πάρκα και πλατείες…. όλα αυτά είναι ένα μικρό δείγμα της παρανομίας που ανθεί και πολλαπλασίαζεται.

Και όλα αυτά γιατί δεν υπάρχει έλεγχος ούτε και η απαραίτητη επικοινωνία μεταξύ των αρμοδίων αρχών.

Η χειρότερη «παγίδα» είναι η λεγόμενη  «συμφωνία αποδέσμευσης» (Release agreement).

Δηλαδή, φέρνει κάποιος έναν ξένο εργάτη ή μία οικιακή βοηθό, πληρώνει αεροπορικά εισητήρια, προμήθειες και έξοδα στο γραφείο εύρεσης εργασίας,   850 ευρώ τραπεζική εγγύηση και σε λίγους μήνες αφού η κάθε εθνικότητα έχει το δικό της «γκέτο» στη χώρα μας τους συμβουλεύουν να φύγουν με release, τους συμβουλεύουν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο κι έτσι ο μόνιμος εργοδότης χάνει και όλα τα έξοδα που πλήρωσε και τα 850 ευρώ της εγγύησης τα οποία θα πάρει μετά από αρκετούς μήνες ή και χρόνια αφού εξεταστεί η αίτηση ασύλου.

Κανένας δεν ελέγχει τις χιλιάδες αλλοδαπών που εργάζονται παράνομα και ειδικότερα όλους αυτούς οι οποίοι παίρνουν το λεγόμενο release και αμέσως ζητούν πολιτικό άσυλο.

Από τη στιγμή που οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για όλες αυτές τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών και αιτητών πολιτικού ασύλου, ας αρχίσουν λαμβάνοντας τα απαραίτητα και δραστικά μέτρα με τον τερματισμό της συμφωνίας αποδέσμευσης (Release).

Δυστυχώς το λεγόμενο Release λειτουργεί εις βάρος του Κύπριου πολίτη ο οποίος πληρώνει και ο οποίος φορολογείται, πληρώνει κοινωνικές ασφαλίσεις και στο τέλος μένει εκτεθειμένος.

Δυστυχώς κατάντησε ο Κύπριος, να είναι πολίτης δευτέρας κατηγορίας χωρίς δικαιώματα αφού στη τελική οι αλλοδαποί εργαζόμενοι έχουν περισσότερα δικαιώματα.

Οι αρμόδιοι ας πάρουν επιτέλους δραστικά μέτρα και ας αφήσουν κατά μέρος τη «καραμέλλα» της Ευρωπαικής Ένωσης και των «δήθεν» ευρωπαικών περιορισμών.